Atak grzybów ustał, nowe już nie rosną. Wszystko jak widać zależy od pogody. Było parę cieplejszych dni, suchych i grzybów niet.
Ale tak patrzę dziś za okno.... i myślę, że niebawem znów grzybobranie
u mnie na tarwniku jest katastrofa. w ciagu tygodnia jakby mi ktos skropil czerwonymi plamami trawnik. trawnik zakladany byl na poczatku maja. wyroslo duzo zielska. walczylismy z nimjak sie tylko dalo, lacznie z areatorem i ponownym dosiewaniu. pryskany mniszkem. chwasty jako tako poginely, ale teraz mamy od groma plam czerwonych i kilka innych grzybow. w ogole ten trawnik jest jakis marny, rzadki, jest szansa, zeby byl miekki i sliczny w przyszlym roku? co moge z nim jeszcze zrobic?
Kolego, może jakieś foto tych czerwonych plam? Być może to "plamistość czerwona", nachyl się zobacz jakiego rodzaju te czerwone plamy. Czy widać czerwone nitki wśród traw? Czy to jakieś grzyby?
Profilaktycznie, zredukuj podlewanie, teraz już dość wilgotno jest, być może przesadzasz z wodą.
podlewalam tylkow maju i w czesrwcu jak byly susze a trawa siwezo zasiana. a to czerwone to na pewno grzyb roznie na ziemi w plackach, w ktorych trawa nie wyrosla.
U mnie rosną takie grzyby że brudzą. Wyglądają na początku jak pieczarka następnie rośnie w górę. Gdy rośnie jeszcze nie brudzi (w tedy akcja zbierania ) bo jak nie zdążymy to "dojrzeją" i wtedy brudzą jakąś mazią. Ale jest taka smołowata i tego dziadostwa nie da się sprać!!! Brudzą na czarno!!! I co z tym fantem zrobić???
Znalazłem na allegro jakiś dziwny środek który wlewa się w szczeliny (wcześniej zrobione) pod drzewa takie jak sosna, świerk, brzoza, dąb, grab lub buk i mam pytanie czy ktoś to wypróbował?? Czy to działa?? Jeśli tak to czy możliwe jest żeby zadziałało pod tujami lub odmianami karłowatymi świerku lub sosny??
Bardzo dziękuje za odpowiedź jednakże czytałem te wątki ale nadal czuje niedosyt gdyż jestem ciekaw czy ten preparat zadziała pod tujami i krzewami pochodzącymi od sosny czy świerku.
A jeśli chodzi o wyrzucanie całych grzybów lub ich resztek niestety u mnie to się niesprawdziło
Tak naturalnie to wyczytałem na aukcji ale chciałem się drogich forumowiczów doradzić czy moge zastosować ten preparat pod tujami i karłowatymi sonami czy świerkami a niestety we wcześniejszych linkach nic nieznalazłem na ten temat
Najbardziej się boje zastosowć tego preparatu pod tymi karłowatymi ponieważ wydałem na te roślinki nie małe pieniążki
Drzewkom nie zaszkodzisz na pewno; jedyne co ryzykujesz to to, że z wydanych kilkudziesięciu PLN nie wyjdzie ani jeden grzyb. Bo wymaganie bestie mają, oj mają- niestety. To nie nasionka.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!