kluska pisze:Mati z 3 sztuk nie będzie co ugotować, naprawdę to zbyt mało dla jednej osoby.. z 1m2 zbiera się od 0,7 do 1,5 kg...no i w dodatku mszyce... może lepiej spróbować z innym warzywem... a bób kup na straganie
Magda
To mój pierwszy rok z warzywami, na razie nie zależy mi na ogromnych plonach, chcę mieć satysfakcję, że moje roślinki wydały jakiś plon. Za rok podejdę do sprawy bardziej profesjonalnie
Pozdrawiam mati917533
- Jestem nowy więc czasem będę prosił o pomoc
Witam.
Gały takie wystawiam w trakcie śledzenia tego wątku że czasem to mi szczena opada.
Przygotowałem się w tym roku do posadzenia większej ilości bobu ale chciałem go posadzić razem z grochem jaśkiem, a tu widze ze już u niektórych jest na wierzchu. Biorę sie zatem czym prędzej do wysadzenia tylko martwi mnie, a na uprawianiu bobu sie nie znam, jak on wytrzymuje tych trzech zimnych ogrodników? Nie umarznie tak jak groch?
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Witajcie. Mam taki problem z moim bobem, bo zauważyłem, że coś się z nim dzieje, bo ma na roślinkach takie czarne plamki, szczególnie na obrzeżach liści, jakby miejscami zamierał, czasem się zdarzy, że na środku liścia ma taką plamkę. Niektóre liście są jakby tak troche zwinięte... Może wiecie co mu dolega? Jutro opryskam dolistnie, może to w czymś pomoże, ale zaczynam się bardzo martwić, że to coś poważnego, np. czekoladowa plamistość bobu (no ale jak o tej porze? i w dodatku po pszenicy....)
A czy bierzesz pod uwagę, że mógł trochę podmarznąć? Myślę, że to byłoby widać bo mróz był pewnie większy w najniżej położonych miejscach. Chyba, że u Ciebie nie było przymrozków. Są środki na poprawę kondycji roślin po stresie wywołanym mrozami, suszą, przesadzeniem.
Dobrze jest bób podkiełkować ..zwilżyć z piaskiem trzymać w cieple i jak puści kiełek to do ziemi ,przykryć growłókniną i szybko na wierzchu u mnie już spore czuprynki mam nadzieję ze poradzi sobie z przymrozkami
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.
Porobiłem zdjęcia najbardziej zaawansowanych przypadków, które wyglądają naprawdę źle... Jutro chcę kupić Dithante Neo Tec. Dzisiaj mój bób dostał odżywkę bormax+ plonvit motylkowe. Myśle, żeby zrobić test i zastosować Asahi SL, czy to dobry pomysł?