Rośliny na suche i słoneczne rabaty
Re: Proszę o pomoc-suchy i słoneczny ogród
Pęcherznica i pięciornik brzmią nieźle. A co z magnolią? Czy zimny wiatr zimą jej nie zmrozi?
- zuzanna2418
- 1000p
- Od: 15 maja 2013, o 09:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Magnolia powinna mieć stanowisko ciepłe, osłonięte od wiatru a czasem i tak potrafi przemarznąć w zimniejszych rejonach. Poza tym ma płytki system korzeniowy, więc jeśli nie będzie miała dostatecznie wilgotnego podłoża, szczególnie od późnej wiosny do końca lata, też sobie nie poradzi. Podłoże powinno być lekko kwaśne.
Boję się zaproponować kalinę koralową Roseum czy forsycję, bo to do wazonu jak znalazł
Boję się zaproponować kalinę koralową Roseum czy forsycję, bo to do wazonu jak znalazł

Zuzanna Ten, kto się śmieje, ten ma nadzieję
Nie porzucaj, nie rozmnażaj - sterylizuj
moje wątki miastowe i wiejskie

moje wątki miastowe i wiejskie
-
- 100p
- Od: 21 mar 2014, o 18:16
Z krzewów sprawdzą się rokitniki pospolite, z bylin rozchodnik wielki.
Do wazonu jak do wazonu, ale kalina kiedyś bardzo popularny krzew w ogrodach, dzisiaj zapomniany, a czasem wdziany jeszcze jako duże potężne krzaki bezobsługowe i wytrzymałe. Kiedyś tam nikt nie latał z nawozami czy nawadniania nie zakładał 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Przerabiałem i w pewnej części dalej przerabiam ten temat i podstawowa zasada: jeżeli będziesz brać sadzonki to najlepiej z terenu gdzie panują gorsze warunki od Twoich, nie lepsze. Wtedy sadzonki są zahartowane i lepiej się aklimatyzują przy mniejszym nakładzie. Ja w takich warunkach posadziłem: pigwowiec, róża pomarszczona, ałycza, antypka, tarnina, czeremcha, jaśminowiec, leszczyna pospolita, świdośliwa, dereń świdwa, kolcowój pospolity. Można spróbować z czarnym bzem, lilakiem, karaganą.
Dziękuje bardzo, chociaż wątpię czy gdziekolwiek są gorsze warunki niż moje
Jak na razie zimy nie przetrzymała weigela (irgę udało mi się odnaleźć). Poluję teraz na pięciornik.

To nie widziałaś mojej działki na początku. Ziemia 3a/3b/4a, sucha na 80% obszaru jak wiór, trochę cienia od zachodu dawały dwie wielki lipy, które jednocześnie wypijały całą wodę. Nazwa kodowa działki:Patelnia 

Re: Rośliny do słonecznego i suchego ogrodu
Niby nie,, ale szału nie ma bo susza wszystko zalatwiala. Szczególnie jak widzę u znajomych/sąsiadów, że gdzie indziej mają taką glebę, że jak się wrzuci paznokieć to cała ręką wyrasta 

A jak się oznacza rodzaje ziemi? Ja wiem, ze moja jest nie najgorsza, bo jest dość ciemna i dżdżownice pracują w niej jak wściekłe. I to tyle.
Mój ogródek ma się źle, bo ciągle ktoś próbuje tam zaparkować, przejść, wyprowadzić psa albo wyrwać wszystko co ma odwagę wystawić łeb z ziemi.
Mój ogródek ma się źle, bo ciągle ktoś próbuje tam zaparkować, przejść, wyprowadzić psa albo wyrwać wszystko co ma odwagę wystawić łeb z ziemi.
Wczoraj zaszalałam i kupiłam sobie pieris, floksy płożące oraz żagwin. W niedzielę posadzę też liliowca, którego dostałam od mojej mamy. Jutrzejszy dzień będzie pod znakiem wideł i szpadla 

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Aniu, według mnie sprawdzą się też u Ciebie byliny takie jak:
-niskie: macierzanka piaskowa, dzwonki, np. karpacki, goździki: kropkowany, pierzasty, to są takie co nawet na piasku urosną, inne "skalniakowe" również, byle gleba nie była za kwaśna;
-średnie: czyściec wełnisty, aster gawędka, przetacznik kłosowy;
-wysokie: przegorzan pospolity (wygląda jak ozdobny niebieski oset i kłuje jak diabli, więc nie zetną), juka karolińska (ale tej głupole mogą zapragnąć w czasie kwitnienia);
Poszperam jeszcze w swoich książkowych zasobach i dopiszę później, bo pies mi marudzi o spacer.
-niskie: macierzanka piaskowa, dzwonki, np. karpacki, goździki: kropkowany, pierzasty, to są takie co nawet na piasku urosną, inne "skalniakowe" również, byle gleba nie była za kwaśna;
-średnie: czyściec wełnisty, aster gawędka, przetacznik kłosowy;
-wysokie: przegorzan pospolity (wygląda jak ozdobny niebieski oset i kłuje jak diabli, więc nie zetną), juka karolińska (ale tej głupole mogą zapragnąć w czasie kwitnienia);
Poszperam jeszcze w swoich książkowych zasobach i dopiszę później, bo pies mi marudzi o spacer.
Super, super. Dziękuje bardzo. Dziś kupiłam nasionka orlika, bo na opakowaniu stoi 'roślina udaje się na każdej glebie'. Myślicie, że i u mnie się uda? A dziś wsadziłam trawę, taką ostrą, zielona z białymi brzegami, chociaż nie wiem jak się nazywa, oraz liliowca.
Znalazłam! Mozga trzcinowata
Znalazłam! Mozga trzcinowata

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 cze 2013, o 19:13
Aniu, sięgnęłam po książkę autorstwa Barbary Miki " Byliny słońca i cienia", polecam bardzo, bo opisuje byliny udające się na ekstremalnych stanowiskach, fajnie opisane, gatunki udające się w polskich warunkach, żadnych rarytasów, tylko sprawdzone, żelazne rośliny.
Podaję więc za autorką spis roślin z działu "Miejsca suche i nasłonecznione:
Dziewanna ogrodowa 'Densiflorum' i 'Pink Domino', d. olimpijska, dz długolistna;
Dzwonek brzoskwiniolistny, d. dalmatyński (od siebie dodam, że może nie przetrwać mokrej lub bezśnieżnej zimy), d. drobny, d. karpacki, d. Poszarskiego, d. skupiony;
Farbownik lazurowy;
Gęsiówka kaukaska (od siebie dodam, że również g. alpejska, jest biała i różowa);
Goździk alpejski, g. kartuzek, g. kropkowany, g. majowy, g. lodowcowy, g. piaskowy, g. pierzasty;
Jastrzębiec czerwony, j. kosmaty, j. pomarańczowy;
Kocanki piaskowe w odmianach;
Kostrzewa popielata;
Krwawnik pospolity, k. wiązówkowaty;
Łyszczec (gipsówka) rozesłany, ł. wiechowaty;
Macierzanka cytrynowa, m. pospolita;
Mikołajek płaskolistny, m. alpejski;
Naparstnica zwyczajna;
Nawłoć ogrodowa w odm. (uwaga, bardzo podobna n. pospolita jeśli nie jest pilnowana może być bardzo ekspansywna);
Płomyk szydlasty;
Przegorzan pospolity, p. niski;
Przetacznik pagórkowy, p. rozesłany, p. siwy (od siebie powtórzę , że również. p kłosowy, bo sprawdziłam);
Rozchodnik ostry (dodam tylko, że oczywiście inne rozchodniki również);
Rumian żółty;
Słoneczniczek szorstki;
Szałwia okazała, s. lekarska, s. omszona;
Ukwap dwupienny;
Zawciąg nadmorski;
Uff, oprócz tego działu jest jeszcze dział o bylinach na miejsca "dość suche i nasłonecznione", czyli pod Twoje też by pasowało, ale nie chcę Cię aż tak zasypywać nazwami. Jeśli zniesiesz jeszcze trochę nazw to daj znać, wypiszę więcej.
Powodzenia w poszukiwaniu roślinek i ukwiecaniu działki!
Podaję więc za autorką spis roślin z działu "Miejsca suche i nasłonecznione:
Dziewanna ogrodowa 'Densiflorum' i 'Pink Domino', d. olimpijska, dz długolistna;
Dzwonek brzoskwiniolistny, d. dalmatyński (od siebie dodam, że może nie przetrwać mokrej lub bezśnieżnej zimy), d. drobny, d. karpacki, d. Poszarskiego, d. skupiony;
Farbownik lazurowy;
Gęsiówka kaukaska (od siebie dodam, że również g. alpejska, jest biała i różowa);
Goździk alpejski, g. kartuzek, g. kropkowany, g. majowy, g. lodowcowy, g. piaskowy, g. pierzasty;
Jastrzębiec czerwony, j. kosmaty, j. pomarańczowy;
Kocanki piaskowe w odmianach;
Kostrzewa popielata;
Krwawnik pospolity, k. wiązówkowaty;
Łyszczec (gipsówka) rozesłany, ł. wiechowaty;
Macierzanka cytrynowa, m. pospolita;
Mikołajek płaskolistny, m. alpejski;
Naparstnica zwyczajna;
Nawłoć ogrodowa w odm. (uwaga, bardzo podobna n. pospolita jeśli nie jest pilnowana może być bardzo ekspansywna);
Płomyk szydlasty;
Przegorzan pospolity, p. niski;
Przetacznik pagórkowy, p. rozesłany, p. siwy (od siebie powtórzę , że również. p kłosowy, bo sprawdziłam);
Rozchodnik ostry (dodam tylko, że oczywiście inne rozchodniki również);
Rumian żółty;
Słoneczniczek szorstki;
Szałwia okazała, s. lekarska, s. omszona;
Ukwap dwupienny;
Zawciąg nadmorski;
Uff, oprócz tego działu jest jeszcze dział o bylinach na miejsca "dość suche i nasłonecznione", czyli pod Twoje też by pasowało, ale nie chcę Cię aż tak zasypywać nazwami. Jeśli zniesiesz jeszcze trochę nazw to daj znać, wypiszę więcej.
Powodzenia w poszukiwaniu roślinek i ukwiecaniu działki!
Dziękuję! Bardzo dziękuję! Znalazłam tę książkę przez internet, to sobie kupię. Jestem zachwycona!

Prośba o pomoc w założeniu rabaty - stanowisko niezbyt urodzajne i nasłonecznione.
Cześć 
Planuję założenie rabaty na glebie nieurodzajnej (poprawię trochę glebę, przez wymieszanie obecnego piasku z czarnoziemem i kompostem) w miejscu, na którym praktycznie przez cały dzień jest nasłonecznione. Miejsce oddalone jest od punktu, z którego pobieram wodę, więc dobrze, aby rośliny nie wymagały codziennego podlewania i radziły sobie w warunkach czasowych jej niedoborów. Rabata na początek będzie w kształcie litery U o wymiarach 200 cm na 200 cm. Z jednej strony rabaty rosną róże, a z drugiej tamaryszek.
Do rzeczy
Chciałbym tam następujące rośliny:
1. kocimiętka mussina
2. kocimiętka fassina
3. szałwia okręgowa
4. szałwia omszona
Moglibyście podpowiedzieć mi, jakie rośliny można posadzić tam jeszcze, aby środek rabaty był wyższy, a boki schodziły coraz niżej? Ww. rośliny będą raczej średnim piętrem rabaty, więc pozostają jeszcze piętro wysokie i niskie. Fajnie jakby rośliny utrzymywane były w kolorach niebieskim, fioletowym, białym, różowym oraz, aby radziły sobie w ww. warunkach. Chciałbym rośliny szadzić sukcesywnie w miarę dostępnych wolnych środków finansowych, więc wszystkiego naraz nie zakupię, a rośliny będę kupował na przestrzeni kolejnych miesięcy
Czytałem kiedyś, że zbyt dobra gleba może powodować wykładanie się kocimiętki, więc gleby też nie chciałbym zbyt poprawiać, bo w innym miejscu posadziłem kocimiętkę walkers flow (dosyć chaotycznie posadziłem z innymi, nieprzemyślanymi roślinami) w czarnoziemie i praktycznie leży na ziemi.
Przepraszam za długi wstęp i opis, ale jak widać, nie bardzo mam pojęcie o tym jakie rośliny wybrać, a chciałbym zacząć budować ogród i nie przesadzać zbyt często roślin
, więc liczę na Waszą pomoc i doświadczenie.
Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz

Planuję założenie rabaty na glebie nieurodzajnej (poprawię trochę glebę, przez wymieszanie obecnego piasku z czarnoziemem i kompostem) w miejscu, na którym praktycznie przez cały dzień jest nasłonecznione. Miejsce oddalone jest od punktu, z którego pobieram wodę, więc dobrze, aby rośliny nie wymagały codziennego podlewania i radziły sobie w warunkach czasowych jej niedoborów. Rabata na początek będzie w kształcie litery U o wymiarach 200 cm na 200 cm. Z jednej strony rabaty rosną róże, a z drugiej tamaryszek.
Do rzeczy

1. kocimiętka mussina
2. kocimiętka fassina
3. szałwia okręgowa
4. szałwia omszona
Moglibyście podpowiedzieć mi, jakie rośliny można posadzić tam jeszcze, aby środek rabaty był wyższy, a boki schodziły coraz niżej? Ww. rośliny będą raczej średnim piętrem rabaty, więc pozostają jeszcze piętro wysokie i niskie. Fajnie jakby rośliny utrzymywane były w kolorach niebieskim, fioletowym, białym, różowym oraz, aby radziły sobie w ww. warunkach. Chciałbym rośliny szadzić sukcesywnie w miarę dostępnych wolnych środków finansowych, więc wszystkiego naraz nie zakupię, a rośliny będę kupował na przestrzeni kolejnych miesięcy

Czytałem kiedyś, że zbyt dobra gleba może powodować wykładanie się kocimiętki, więc gleby też nie chciałbym zbyt poprawiać, bo w innym miejscu posadziłem kocimiętkę walkers flow (dosyć chaotycznie posadziłem z innymi, nieprzemyślanymi roślinami) w czarnoziemie i praktycznie leży na ziemi.
Przepraszam za długi wstęp i opis, ale jak widać, nie bardzo mam pojęcie o tym jakie rośliny wybrać, a chciałbym zacząć budować ogród i nie przesadzać zbyt często roślin

Dziękuję i pozdrawiam,
Mateusz