Wspaniale, że dołączył do nas taki doświadczony praktyk! Zostaniesz naszym guru

- Lithops, te w "dużych" doniczkach robią wrażenie szczególnie, że są własnej "produkcji", a nie są to zbyt łatwe do wyhodowania w warunkach domowych - parapetowych rośliny, tym bardziej wielkie słowa uznania i/ ... / - reszta moja od ziarenka / ... /

.
  .
marektbg pisze: Od marca zaczynam podlewać normalnie raz na dwa tygodnie delikatnie, raz na miesiąc bardziej obficie.

liczę na więcej
  liczę na więcej tylko pozazdrościć takich okazów marzenie każdego "ogrodnika" teraz już wiem do kogo się  w razie czego zwrócić o pomoc
  tylko pozazdrościć takich okazów marzenie każdego "ogrodnika" teraz już wiem do kogo się  w razie czego zwrócić o pomoc  
 przepiękna ta twoja hodowla
  przepiękna ta twoja hodowla 

to moje kilkanaście kamyków w porównaniu do Twojej zgrai to nic
  to moje kilkanaście kamyków w porównaniu do Twojej zgrai to nic   mam nadzieję, że za kilka lat też będę miał się czym pochwalić
 mam nadzieję, że za kilka lat też będę miał się czym pochwalić   a z tym podlewaniem to rzeczywiście strasznie dużo ale może jak rosną i jest im dobrze... ale nie wiem to już sam musisz zdecydować, ja tam swoich jeszcze nie podlewałem, a wylinka już prawie się skończyła jak się pomarszczą to wtedy kilka kropelek dostaną
 a z tym podlewaniem to rzeczywiście strasznie dużo ale może jak rosną i jest im dobrze... ale nie wiem to już sam musisz zdecydować, ja tam swoich jeszcze nie podlewałem, a wylinka już prawie się skończyła jak się pomarszczą to wtedy kilka kropelek dostanąpodsypałam je piaskiemkafforka pisze:Evy_ ok jak się obawiasz to podsyp piaskiem. Ja wcześniejszych postach też miałam problem z młodymi siewkami bo zasadziłam nasiona w samym piasku. Wciskałam je szpikulcem krawieckim ale to ryzyko. Uchem igielnym cerówki zgarniałam ostrożnie piasek pod siewki aby "stanęły na nogi" udało się.
Teraz już takiego sposobu z samym piaskiem nie robię . Nasionka posadziłam w drobnym żwirku akwarystycznym z ziemią przepuszczalną w stosunku 3:1 chyba będzie oki ,4 dni minęły i już 10 siewek się pokazało.liczę na więcej
 ale podsypie jeszcze drobnym kamyczkiem, właśnie sie parzy
  ale podsypie jeszcze drobnym kamyczkiem, właśnie sie parzy  a mi serce biło kiedy je podwazałam
  a mi serce biło kiedy je podwazałam  stres na 100%
  stres na 100% 

Z takich 200 wysianych nasion ile zazwyczaj Ci kiełkuje? Szukam jakiegoś sprawdzonego źródła z dobrej jakości nasionami
 Z takich 200 wysianych nasion ile zazwyczaj Ci kiełkuje? Szukam jakiegoś sprawdzonego źródła z dobrej jakości nasionami