brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn
brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn
Witam, 3 lata temu założyłem sobie sad kilka grusz, jabłoni i czeresni po 8 sztuk.Mam glebe lekka kwaśną ok 6, 3 pH , cieźką gliniasto, dośc mokro.Wczesnie na tym terenie była łąka.Tak prowdziłem drzewka:
Jablonie cięłem po posadzeniu , drzewka dobrze rosną brak chorób ale i brak pąków kwiatowych.
Grusze to komisówka, konferencja rosną źle co roku przyrost to ok 3cm , własciwie wcale nie rosną, mało kwiatów, wyglądają słabo, wyraźnie coś imprzeszkadza
Czeresnie , butner, lapins hederfinska, vega, van, regina, pędy rosną mocno , cięte były tylko raz poposadzeniu, dalej nie ciąłem idrzewka troche wybujały mają juź ok 3metrów wysokości a są niby na karłowych podkładkach.Tu teź główny problem to praktycznie brak pąków kwiatowych, drzewka mają już 4 lata a owoców 2 -5 na całym drzewie.
Moje pytanie i problem jak zmusić czereśnie by w końcu tworzyły pąki , drzewa niecięte powiny juź mieć sporo owoców a tu brak pąków kwiatowych, co na to poradzić? Najgorzej z hederfinsą ktora ma najwyźej 5 pąków na całe drzewo.
Drugi problem to bardzo małe przyrosty gruszy ok3 cm na rok, drzewko 4letnie ma ok1, 20m wysokości, coś tu jest nie tak.poradzcie proszę.
Jablonie cięłem po posadzeniu , drzewka dobrze rosną brak chorób ale i brak pąków kwiatowych.
Grusze to komisówka, konferencja rosną źle co roku przyrost to ok 3cm , własciwie wcale nie rosną, mało kwiatów, wyglądają słabo, wyraźnie coś imprzeszkadza
Czeresnie , butner, lapins hederfinska, vega, van, regina, pędy rosną mocno , cięte były tylko raz poposadzeniu, dalej nie ciąłem idrzewka troche wybujały mają juź ok 3metrów wysokości a są niby na karłowych podkładkach.Tu teź główny problem to praktycznie brak pąków kwiatowych, drzewka mają już 4 lata a owoców 2 -5 na całym drzewie.
Moje pytanie i problem jak zmusić czereśnie by w końcu tworzyły pąki , drzewa niecięte powiny juź mieć sporo owoców a tu brak pąków kwiatowych, co na to poradzić? Najgorzej z hederfinsą ktora ma najwyźej 5 pąków na całe drzewo.
Drugi problem to bardzo małe przyrosty gruszy ok3 cm na rok, drzewko 4letnie ma ok1, 20m wysokości, coś tu jest nie tak.poradzcie proszę.
Re: brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn
Przyczyną problemów i słabego wzrostu jest nieodpowiedni rodzaj gleby.Drzewa owocowe wymagają gleb przepuszczalnych.Pestkowe ponadto nie znoszą wysokiego poziomu wód gruntowych.Na to niestety nie ma rady.
To teraz co mogę zrobić? Myślałem źe są preparaty które pomagają tworzyć roślinom pąki kwiatowe bo o zapylanie nie martwił bym się bo obok mam kilka uli.Moźę kupić jakieś mikroelementy i odżywić roslinki?
Chyba źle zrozumiałeś.Nie jest problemem skład gleby, czy mikroelementy, ale RODZAJ gleby, czyli glina i wysoki poziom wód gruntowych.Nie na każdym terenie można zakładać sad i nie przeskoczysz tego, dlatego niektóre słabo rosną.Wbij w gogla i poczytaj o wymaganiach drzew owocowych.Trudno powiedzieć dlaczego czereśnie nie owocują skoro rosną dobrze, a jak masz kilka odmian to powinny się bez problemu zapylać.A kwitną obficie?
Bardzo dobrze rosną czereśnie , jak pisałem wcześniej ok 1.2m na rok a kwitów brak no moźe 10 na całe duźe drzewko.Myślałem , źe tak wybujały bo w glebie może być za dużo azotu i dlatego pomyślałem o wzbogaceniu glebe w mikroelementy jak bor cynk mangam bo chyba one mają duże znaczenie przy wytwarzaniu owoców.Poza tym sąsiad obok ma starą czeresnie 30letnią i jemy pieknie rodzi co roku , to myślałem , że i u mnie będzie dobrze rosła.Jedynie gruszę wcale nie rosną 3 lata u mnie są a przez ten czas urosły może z 10 cm.I wytworzyły im sie na końcach pęd?w takie grube podobne do slimaka zgrubienia.Ale kwitną.I jeszcze jedno zauważyłem na czereśniach od szczepienia po pierwsze rozwidlenie na pędzie , pęd jest taki w przekroju jak ósemka , są jakby dwa zgrubienia a środek węższy.No i na tych zgrubieniach pęka kora.Myślałem , że to jakaś choroba ale nie ma wycieku a pod korą jest zdrowa zielona tkanka.To mibardziej wygląda jakby dwie rośliny rosły obok siebie złączone korą wspólną.Może obok szlachetnej odmiany rośnie teź podkładka?taka sytuacja jest na 3 drzewkach a na dwóch zauważylem w korze na pędzie jakby dziurki wielkosci 1mm okragłe , moźe tam są jakieś korniki..? Sam już nie wiem co robić jedynie burlat jest zdrowy i nawet ma trochę pąków, reszra odmian jak kordia, hederfinska, vega i techlovan to mają kłopoty o których pisałem wyżej.Ciekawi mnie czemu ich pędy sa ósemkowate i na niektórych sa te małe otworki.
U mnie na glinie czereśnie i inne drzewa owocowe nie rosły, chorowały i bardzo słabo owocowały, zostały wykopane.Za płotem obok jest sad ze starymi wielkimi drzewami grusz i jabłoni (na jednej są nawet zaszczepione 3 odmiany) i ogromną czereśnią, która dobrze owocuje, ale wszystko jedzą szpaki.Nie wiem ile prawdy w tym, ale ktoś mi powiedział, że dawniej były inne odmiany, na silnych podkładkach rosły bez problemu, a teraz niskopienne drzewa mają większe wymagania co do gleby.Musiałby wypowiedzieć się jakiś sadownik.Z pewnością jest tak, że słabe drzewa atakują choroby i szkodniki, dlatego te korniki.
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
ja mam glinę i moje wiśnie i czereśnie sadzone z 10 lat temu ładnie owocują ale są bardzo mocno cięte przez mojego brata i podsypywane obornikiem
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
Może Twój brat czaruje
, ale tego co wiem to czereśnie nie powinny być mocno cięte
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacj ... _2280.html

http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacj ... _2280.html
- Kasienkar
- 500p
- Od: 18 cze 2013, o 14:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
On je bardzo mocno tnie, on mówi, że inaczej się tnie żeby były kwiaty, inaczej się tnie żeby były młode gałązki (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) a jeszcze niektórym tnie żeby był "prześwit" (to jest jakieś takie cięcie żeby o każdej porze dnia światło dochodziło do wszystkich gałęzi)
Pozdrawiam,
Kasia
Kasia
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z tymi podkładkami karłowymi czereśni, to faktycznie mógł cię ktoś zrobić w trąbę, a co do grusz to na karłowych tak się właśnie będą zachowywały. Natomiast jeżeli chodzi o kwestie owocowania, to nie spodziewaj się wiader owoców z 3-4 letnich drzewek. To niestety wymaga czasu...marqe pisze:Witam, 3 lata temu założyłem sobie sad kilka grusz, jabłoni i czeresni po 8 sztuk.Mam glebe lekka kwaśną ok 6, 3 pH , cieźką gliniasto, dośc mokro.Wczesnie na tym terenie była łąka.Tak prowdziłem drzewka: