brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
marqe
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 3 cze 2011, o 17:20
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn

Post »

Witam, 3 lata temu założyłem sobie sad kilka grusz, jabłoni i czeresni po 8 sztuk.Mam glebe lekka kwaśną ok 6, 3 pH , cieźką gliniasto, dośc mokro.Wczesnie na tym terenie była łąka.Tak prowdziłem drzewka:
Jablonie cięłem po posadzeniu , drzewka dobrze rosną brak chorób ale i brak pąków kwiatowych.
Grusze to komisówka, konferencja rosną źle co roku przyrost to ok 3cm , własciwie wcale nie rosną, mało kwiatów, wyglądają słabo, wyraźnie coś imprzeszkadza
Czeresnie , butner, lapins hederfinska, vega, van, regina, pędy rosną mocno , cięte były tylko raz poposadzeniu, dalej nie ciąłem idrzewka troche wybujały mają juź ok 3metrów wysokości a są niby na karłowych podkładkach.Tu teź główny problem to praktycznie brak pąków kwiatowych, drzewka mają już 4 lata a owoców 2 -5 na całym drzewie.
Moje pytanie i problem jak zmusić czereśnie by w końcu tworzyły pąki , drzewa niecięte powiny juź mieć sporo owoców a tu brak pąków kwiatowych, co na to poradzić? Najgorzej z hederfinsą ktora ma najwyźej 5 pąków na całe drzewo.
Drugi problem to bardzo małe przyrosty gruszy ok3 cm na rok, drzewko 4letnie ma ok1, 20m wysokości, coś tu jest nie tak.poradzcie proszę.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Re: brak pąkow kwiatowych na czereśniach i słabe przyrosty roczn

Post »

Przyczyną problemów i słabego wzrostu jest nieodpowiedni rodzaj gleby.Drzewa owocowe wymagają gleb przepuszczalnych.Pestkowe ponadto nie znoszą wysokiego poziomu wód gruntowych.Na to niestety nie ma rady.
marqe
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

To teraz co mogę zrobić? Myślałem źe są preparaty które pomagają tworzyć roślinom pąki kwiatowe bo o zapylanie nie martwił bym się bo obok mam kilka uli.Moźę kupić jakieś mikroelementy i odżywić roslinki?
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba źle zrozumiałeś.Nie jest problemem skład gleby, czy mikroelementy, ale RODZAJ gleby, czyli glina i wysoki poziom wód gruntowych.Nie na każdym terenie można zakładać sad i nie przeskoczysz tego, dlatego niektóre słabo rosną.Wbij w gogla i poczytaj o wymaganiach drzew owocowych.Trudno powiedzieć dlaczego czereśnie nie owocują skoro rosną dobrze, a jak masz kilka odmian to powinny się bez problemu zapylać.A kwitną obficie?
marqe
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dobrze rosną czereśnie , jak pisałem wcześniej ok 1.2m na rok a kwitów brak no moźe 10 na całe duźe drzewko.Myślałem , źe tak wybujały bo w glebie może być za dużo azotu i dlatego pomyślałem o wzbogaceniu glebe w mikroelementy jak bor cynk mangam bo chyba one mają duże znaczenie przy wytwarzaniu owoców.Poza tym sąsiad obok ma starą czeresnie 30letnią i jemy pieknie rodzi co roku , to myślałem , że i u mnie będzie dobrze rosła.Jedynie gruszę wcale nie rosną 3 lata u mnie są a przez ten czas urosły może z 10 cm.I wytworzyły im sie na końcach pęd?w takie grube podobne do slimaka zgrubienia.Ale kwitną.I jeszcze jedno zauważyłem na czereśniach od szczepienia po pierwsze rozwidlenie na pędzie , pęd jest taki w przekroju jak ósemka , są jakby dwa zgrubienia a środek węższy.No i na tych zgrubieniach pęka kora.Myślałem , że to jakaś choroba ale nie ma wycieku a pod korą jest zdrowa zielona tkanka.To mibardziej wygląda jakby dwie rośliny rosły obok siebie złączone korą wspólną.Może obok szlachetnej odmiany rośnie teź podkładka?taka sytuacja jest na 3 drzewkach a na dwóch zauważylem w korze na pędzie jakby dziurki wielkosci 1mm okragłe , moźe tam są jakieś korniki..? Sam już nie wiem co robić jedynie burlat jest zdrowy i nawet ma trochę pąków, reszra odmian jak kordia, hederfinska, vega i techlovan to mają kłopoty o których pisałem wyżej.Ciekawi mnie czemu ich pędy sa ósemkowate i na niektórych sa te małe otworki.
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

U mnie na glinie czereśnie i inne drzewa owocowe nie rosły, chorowały i bardzo słabo owocowały, zostały wykopane.Za płotem obok jest sad ze starymi wielkimi drzewami grusz i jabłoni (na jednej są nawet zaszczepione 3 odmiany) i ogromną czereśnią, która dobrze owocuje, ale wszystko jedzą szpaki.Nie wiem ile prawdy w tym, ale ktoś mi powiedział, że dawniej były inne odmiany, na silnych podkładkach rosły bez problemu, a teraz niskopienne drzewa mają większe wymagania co do gleby.Musiałby wypowiedzieć się jakiś sadownik.Z pewnością jest tak, że słabe drzewa atakują choroby i szkodniki, dlatego te korniki.
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ja mam glinę i moje wiśnie i czereśnie sadzone z 10 lat temu ładnie owocują ale są bardzo mocno cięte przez mojego brata i podsypywane obornikiem
Pozdrawiam,
Kasia
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Może Twój brat czaruje :wink: , ale tego co wiem to czereśnie nie powinny być mocno cięte
http://www.wymarzonyogrod.pl/pielegnacj ... _2280.html
Awatar użytkownika
Kasienkar
500p
500p
Od: 18 cze 2013, o 14:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

On je bardzo mocno tnie, on mówi, że inaczej się tnie żeby były kwiaty, inaczej się tnie żeby były młode gałązki (nie pamiętam jak to się fachowo nazywa) a jeszcze niektórym tnie żeby był "prześwit" (to jest jakieś takie cięcie żeby o każdej porze dnia światło dochodziło do wszystkich gałęzi)
Pozdrawiam,
Kasia
marcinpruszcz
500p
500p
Od: 3 mar 2012, o 16:24

Post »

marqe pisze:Witam, 3 lata temu założyłem sobie sad kilka grusz, jabłoni i czeresni po 8 sztuk.Mam glebe lekka kwaśną ok 6, 3 pH , cieźką gliniasto, dośc mokro.Wczesnie na tym terenie była łąka.Tak prowdziłem drzewka:
Jablonie cięłem po posadzeniu , drzewka dobrze rosną brak chorób ale i brak pąków kwiatowych.
Grusze to komisówka, konferencja rosną źle co roku przyrost to ok 3cm , własciwie wcale nie rosną, mało kwiatów, wyglądają słabo, wyraźnie coś imprzeszkadza
Czeresnie , butner, lapins hederfinska, vega, van, regina, pędy rosną mocno , cięte były tylko raz poposadzeniu, dalej nie ciąłem idrzewka troche wybujały mają juź ok 3metrów wysokości a są niby na karłowych podkładkach.Tu teź główny problem to praktycznie brak pąków kwiatowych, drzewka mają już 4 lata a owoców 2 -5 na całym drzewie.
Moje pytanie i problem jak zmusić czereśnie by w końcu tworzyły pąki , drzewa niecięte powiny juź mieć sporo owoców a tu brak pąków kwiatowych, co na to poradzić? Najgorzej z hederfinsą ktora ma najwyźej 5 pąków na całe drzewo.
Drugi problem to bardzo małe przyrosty gruszy ok3 cm na rok, drzewko 4letnie ma ok1, 20m wysokości, coś tu jest nie tak.poradzcie proszę.
Z tymi podkładkami karłowymi czereśni, to faktycznie mógł cię ktoś zrobić w trąbę, a co do grusz to na karłowych tak się właśnie będą zachowywały. Natomiast jeżeli chodzi o kwestie owocowania, to nie spodziewaj się wiader owoców z 3-4 letnich drzewek. To niestety wymaga czasu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”