Róże w ogrodzie Haliny 2013 rok
- Ruda_Zaba
- 1000p
- Od: 28 cze 2012, o 19:29
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Róże w ogrodzie Haliny 2013 rok
Dotti: podaj jakiegoś linka do tej end blue, bo HMF milczy na ten temat.
- dotii
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 18 cze 2012, o 07:45
- Kontakt:
Fotki jak i informacje czytałam na FB
Ruda_Zaba,łap pw
Ruda_Zaba,łap pw
Mój zielony raj.
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojej cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=72247" onclick="window.open(this.href);return false;
Wymienię/Kupię/Sprzedam http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 53&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- Ruda_Zaba
- 1000p
Po mojemu to jest jednak ta sama róża ;)
Moim sadzonkom kupowanym w Rosarium zdecydowanie bliżej pokrojem jest do pnących i herbatnich przodków niż róży krzaczastej. W tym roku dokupiłam córkę Rhapsody, jestem arcy ciekawa co ona pokarze
Moim sadzonkom kupowanym w Rosarium zdecydowanie bliżej pokrojem jest do pnących i herbatnich przodków niż róży krzaczastej. W tym roku dokupiłam córkę Rhapsody, jestem arcy ciekawa co ona pokarze

- hal1959
- Od: 13 mar 2008, o 19:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ewuniu cieszę się ,że masz takie zdanie o moim zielonym zakątku
.
Staram się jak mogę aby ogród był taki ,który mnie się podoba i był dla mnie funkcjonalny,ale jednak miłe to jeśli komuś innemu się podoba.
Co do Vanilii to jest piękna,jej kolor ostatnio nie był osiągalny na zdjęciu,nie mogłam złapać aparatem realnego jej koloru,może w tym sezonie zapoluje na nią w odpowiedniej chwili i zrobię lepsze zdjęcie
.Oj pamiętam swoje pierwsze róże ,jak nie miałam o nich pojęcia,dopiero później trafiłam na forum i się podszkoliłam,
teraz to bazuję na obserwacji i własnym doświadczeniu,bo na czytanie fachowej lektury nie ma czasu,ale zawsze jestem otwarta na wiedzę
Bibeloty w ogrodzie to większość tutaj kupowana,wczoraj M kupił mi następne
,to znaczy 2 kratki na powojniki,niby drobiazgi,ale cieszą,
bo to niespodzianka była
.Tak to już jest,że ktoś kogoś zainspiruje,ja też miałam swojego "inspiranta" 
Wracam wraca niebawem
,najtrudniejsze te ostatnie dni

Dorotko to sama przyjemność mieć osoby,które chcą zaglądać do mnie
Nawet jak posadzisz kilka razy po 20 róż to i tak będzie Ci mało
Róże jak im podpasuje miejsce to potrafią szybko pokazać swe piękno i siłę.Jednak trzeba przyznać,że te same róże różnie rosną w różnych ogrodach,
jedni uzyskują bardzo szybko oczekiwane efekty inni wolniej.Nie zawsze to zależy od nas,musimy być cierpliwi
Nie wiedziałam,że jest róża Rhapsody end Blue,może to zwykła literówka,a róża ta sama
Ruda Żabko ja też nie mogłam jej znaleźć
Ale za to znalazłam sposób na moją
,mam jeszcze niewykorzystany obelisk w garażu i chyba się przyda,bo znalazłam w linku niżej fajny efekt Rhapsody przy obelisku podobnym do mojego
https://www.google.co.uk/search?q=r%C3% ... B640%3B480

Staram się jak mogę aby ogród był taki ,który mnie się podoba i był dla mnie funkcjonalny,ale jednak miłe to jeśli komuś innemu się podoba.
Co do Vanilii to jest piękna,jej kolor ostatnio nie był osiągalny na zdjęciu,nie mogłam złapać aparatem realnego jej koloru,może w tym sezonie zapoluje na nią w odpowiedniej chwili i zrobię lepsze zdjęcie

teraz to bazuję na obserwacji i własnym doświadczeniu,bo na czytanie fachowej lektury nie ma czasu,ale zawsze jestem otwarta na wiedzę

Bibeloty w ogrodzie to większość tutaj kupowana,wczoraj M kupił mi następne

bo to niespodzianka była

Wracam wraca niebawem

Dorotko to sama przyjemność mieć osoby,które chcą zaglądać do mnie

Nawet jak posadzisz kilka razy po 20 róż to i tak będzie Ci mało

Róże jak im podpasuje miejsce to potrafią szybko pokazać swe piękno i siłę.Jednak trzeba przyznać,że te same róże różnie rosną w różnych ogrodach,
jedni uzyskują bardzo szybko oczekiwane efekty inni wolniej.Nie zawsze to zależy od nas,musimy być cierpliwi

Ruda Żabko ja też nie mogłam jej znaleźć

Ale za to znalazłam sposób na moją

https://www.google.co.uk/search?q=r%C3% ... B640%3B480
- Ruda_Zaba
- 1000p
Halinko, a gdzie kupujesz te obeliski? Może i ja bym odgapiła 

- hal1959
Właśnie tutaj na Wyspach za małe pieniądze udało mi się kupić 5 szt 2 lata temu i 1 na razie sobie czekała na swój czas
Ja też podejrzewam,że chodzi o tę samą różę
Też jestem ciekawa jak zakwitnie ta Twoja róża .

Ja też podejrzewam,że chodzi o tę samą różę

Też jestem ciekawa jak zakwitnie ta Twoja róża .
- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Halinko bardzo ładnie wygląda róża na tym obelisku,ale Twoja jest chyba przy pergoli ,czy chcesz ją przesadzać?
Podpórki pod powojniki cudne
Podpórki pod powojniki cudne

- hal1959
Tolinko ona niby jest i nie jest przy pergoli,rośnie w takiej odległości od niej,że swobodnie mogę ten obelisk tam wstawić,w tej chwili ma taki łuk wiklinowy,
do którego jest przywiązana.Jednak lepiej ją wyeksponuję,gdy będzie przy obelisku,bo rośnie wąsko i tak to widzę w tej chwili teoretycznie,a praktycznie będę działać już będąc na miejscu.Pomysł mi przyszedł do głowy jak zobaczyłam to zdjęcie z linku
.Chociaż ,nie powiem,że chodziło mi po głowie żeby ją bardziej wyróżnić na tej rabacie i na razie moje myśli prą w tym kierunku.Poczekamy,zobaczymy 
do którego jest przywiązana.Jednak lepiej ją wyeksponuję,gdy będzie przy obelisku,bo rośnie wąsko i tak to widzę w tej chwili teoretycznie,a praktycznie będę działać już będąc na miejscu.Pomysł mi przyszedł do głowy jak zobaczyłam to zdjęcie z linku

- Elwi
- Od: 1 lis 2013, o 19:38
Halinko piękne podpory do powojników
Takie proste i przez to eleganckie. U nas w Bielsku nie ma OBI - jest tylko LM i Castorama i niestety podczas moich ostatnich wizyt w tych sklepach obelisków nie było w ogóle
Towaru na rynku bardzo dużo, niby wszystko jest, ale jak się szuka czegoś konkretnego, to okazuje się, że tego nie ma...
Jedyna nadzieja, że coś wyguglam i zamówię wysyłkowo.
Też jestem szczęśliwą posiadaczką 3 krzaczków Rhapsody in Blue (sadzone w grupie). Są jeszcze młode, bo sadzone jesienią 2012, ale i tak w ubiegłym roku wyskoczyły z pędami 1,5 m. Ciachnęłam je nisko, licząc, że krzaczki się zagęszczą. Widziałam na Rosebooku takie ładne, zgrabne i gęste krzewy. Chociaż te przy obeliskach też fajnie wyglądają
Sama jestem ciekawa, jak będzie w tym roku. Jedno jest pewne - jest to bardzo wigorna róża no i kolor ma rzeczywiście niesamowity
Pozdrawiam serdecznie, Elwi

Jedyna nadzieja, że coś wyguglam i zamówię wysyłkowo.
Też jestem szczęśliwą posiadaczką 3 krzaczków Rhapsody in Blue (sadzone w grupie). Są jeszcze młode, bo sadzone jesienią 2012, ale i tak w ubiegłym roku wyskoczyły z pędami 1,5 m. Ciachnęłam je nisko, licząc, że krzaczki się zagęszczą. Widziałam na Rosebooku takie ładne, zgrabne i gęste krzewy. Chociaż te przy obeliskach też fajnie wyglądają

Pozdrawiam serdecznie, Elwi
- hal1959
Elwi dokładnie jest jak piszesz z tym szukaniem konkretnego produktu,najczęściej wpadam na coś przypadkowo ,a nie wtedy kiedy chce kupić.
Podpory do powojników całkiem proste w Polsce kupiłam za podwójną prawie cenę niż tutaj.
Wczoraj M też mi zrobił niespodziankę i kupił opryskiwacz,bo stary nie dość,że był za mały to i już nie funkcjonował jak trzeba.
Ach ten kolor Rhapsody
.Moją następnej wiosny po posadzeniu też była ciachnięta krótko,ale wyrosła zaraz niesamowicie .
Ciekawe jaki popis dadzą w tym roku te pięknoty

Podpory do powojników całkiem proste w Polsce kupiłam za podwójną prawie cenę niż tutaj.
Wczoraj M też mi zrobił niespodziankę i kupił opryskiwacz,bo stary nie dość,że był za mały to i już nie funkcjonował jak trzeba.
Ach ten kolor Rhapsody

Ciekawe jaki popis dadzą w tym roku te pięknoty

- Ruda_Zaba
- 1000p
hal1959 pisze:Moją następnej wiosny po posadzeniu też była ciachnięta krótko,ale wyrosła zaraz niesamowicie .

- hal1959
Ruda Żabko nie bój się
ona od razu nie musi mieć pergoli,daje sobie radę,ma dość sztywne pędy,
dlatego chcę ją przy obelisku mieć,bo nie wiem czy uda mi się ją nagiąć na boki.Przy pergoli są inne róże i powojnik,więc nie bardzo miałabym gdzie ją
na tej pergoli porozciągać,stąd pomysł na obelisk żeby tworzyła kwitnący słup przed pergolą drewnianą.
Tak to jest jak chce się mieć dużo róż a miejsca mało
Może jednak Twoja będzie bardziej krzaczasta jak pnąca
Poczekamy,będę śledzić Twoją ślicznotę 

dlatego chcę ją przy obelisku mieć,bo nie wiem czy uda mi się ją nagiąć na boki.Przy pergoli są inne róże i powojnik,więc nie bardzo miałabym gdzie ją
na tej pergoli porozciągać,stąd pomysł na obelisk żeby tworzyła kwitnący słup przed pergolą drewnianą.
Tak to jest jak chce się mieć dużo róż a miejsca mało

Może jednak Twoja będzie bardziej krzaczasta jak pnąca

- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
Halinko czyli jedną nogą jesteś już w domu .Fajne podpórki kupiłaś .Czekam na pokaz twoich róż i nie tylko
- hal1959
Jadziu
tak,już jedną nogą w domu,drugą za kilka dni
Wybacz ,że odwiedzam cię cichaczem
Najpierw kupiłam podpórki,to może klematisy mnie polubią i zaczną rosnąć jak należy
Ja też czekam na pokaz swoich róż,niektóre przesadzone jesienią i o te się martwię jak sobie radzą i później jak zakwitną

Wybacz ,że odwiedzam cię cichaczem

Najpierw kupiłam podpórki,to może klematisy mnie polubią i zaczną rosnąć jak należy

Ja też czekam na pokaz swoich róż,niektóre przesadzone jesienią i o te się martwię jak sobie radzą i później jak zakwitną

- lanceta
- Od: 13 wrz 2010, o 19:39
Halinko,na pewno polubią - jak zobaczą takie podpórki