Fungicydy nowej generacji-octan wapnia cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Fungicydy nowej generacji- octan wapnia

Post »

To ja zaczynam poszukiwania kredy :) ( i taniego octu,bo do oprysku mam duuużo ;:oj )
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
massur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2012, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja też dzisiaj zrobiłem pierwszy oprysk, opryskałem połowę z 80 sadzonek pomidorów (w 3 różnych fazach wzrostu), paprykę Ramiro, jakąś CHili i... Fikusa i Dracenę (duuże roślinki) ;:333

Mam nadzieje mieć dobre wnioski bo np. papryki są identyczne, połowa opryskana, podobnie niektóre pomidory, mam np. 5 odmian po cztery sztuki takich co mają kilkumilimetrowe pierwsze liście, są niemal identyczne, nawet ustawione 4-kami na podstawce z kartonu - połowa opryskana, łatwo zauważę różnicę.

Zastanawiam się jeszcze nad częstotliwością, opryskałem dzisiaj i planowałem co tydzień, myślę czy nie zwiększyć do co 4-5 dni, pytanie gdzie może być granica...?
Pozdrawiam,
Tomek
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2009, o 12:23
Kontakt:

Post »

GRANIA pisze:Danusiu ,czy twoje eksperymentalne pomidorki były wystawione na bezpośrednie działanie słońca, czy tylko zza szyby?
Mój jeden, opryskany solidnie OW, został na drugi dzień wystawiony na słońce. W sumie zaliczył już kilka słonecznych dni. Tam gdzie zaschły krople OW, została lekko świecąca skorupka/ jak po białku/ . Wczoraj zmieniło się to na białą, kruszejacą, zapewne kredę. To jest ten po prawej.
Może na zdjęciu nie widać ale w realu wyraźnie jest ciemniejszy od dwóch swoich braci. Celowo wybrałam mniejszego, z ciekawością czy dogoni te wyższe. Wszystkie trzy jednakowo traktowane. Oprysk był tylko raz ale solidnie. Ocet jabłkowy 6 % Kamis.
Te białe kropki widać ładnie po przystawieniu lupy do ekranu :D Obrazek
Grania , moje pomidory wystawiam na cały dzień na powietrze jak tylko pogoda pozwala , nalotem po oprysku nie zawracam sobie głowy , po MW bywały większe naloty a pomidory były zdrowe , po umyciu błyszczały . Twoje sadzonki wyglądają na zdrowe , tak mi się wydaje , ale ekspertem się nie czuję .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Już te opryski przypominają wojnę w Wietnamie gdzie Amerykanie na potęgę opryskiwali dżungle defoliantami .
Awatar użytkownika
ED99
200p
200p
Od: 11 sie 2013, o 14:16

Post »

Też dzisiaj zrobiłem pierwszy oprysk na części moich sadzonek , następny planuję wykonać w sobotę.
Irytują mnie latające ziemiórki, kusi by prysnąć wszystkie doniczki.
Pozdrawiam ED.
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2006, o 21:24

Post »

forumowicz, nie strasz ;:oj
Pozdrawiam Eugenia
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dziś zrobiłam pierwsze opryski OW+HB , z tydzień albo dwa trzeba będzie poczekać na efekty , zdjęcia porobiłam , potem będą zdjęcia dla porównania . Mam nadzieję że ta mieszanka też ograniczy występowanie osobników ssąco -gryzących na drzewach owocowych .
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale preparat nie jest na owady, jest antygrzybowy chyba :roll:
Pozdrawiam Eugenia
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

A co konkretnie pryskałaś ?

Hydrolizat zawiera białka rozkładające chitynę. Budulec komórek grzybni i osłony owadów . Pożyjemy - zobaczymy :D

Ebabka

Właśnie chityna to jest to co łączy świat owadów ze światem grzybów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Chityna

Proszę jednak traktować HB jako aktywny mikrobiologicznie adiuwant
Awatar użytkownika
Ebabka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No tak, mam OW, więc tylko grzybowe?
Pozdrawiam Eugenia
Tomek_Os
500p
500p
Od: 9 paź 2013, o 11:33

Post »

Chciałem poczekać jeszcze z kupnem kredy, ale widzę po ilości osób biorących udział w eksperymencie, że muszę się pośpieszyć, bo albo nie będzie albo cena pod niebiosa ;:306 :wink:
Awatar użytkownika
Tacca
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Pryskałam , pomidory te nie pryskane wcale , gruszę mocno nadwyrężoną po ubiegłorocznych zaniedbaniach , jabłonki ( mają już pąki kwiatowe i do zauważenia pierwszego robala nie będę stosowała chemicznych środków na owady)
oczywiście OW Mw i HB stosuję anty grzybowo , mam nadzieję że antywirusowo , ale z dodatkiem HB mam nadzieją znacznie ograniczyć występowanie robali na jabłonkach i pigwie .
Zobaczymy już niedługo .
Ponadto pryskałam kilka bylin zaatakowanych grzybem po zimie , powinna je wyrzucić ale eksperyment bardzo mnie mobilizuje do cierpliwości i konsekwencji w działaniach .
Truskawki zwisające w skrzyniach .Jesienią bardzo mocno podzieliłam dwie sadzonki .Jeszcze kilka dni temu były mikre , dolną partię pryskałam OW . Już mają pierwsze kwiaty. Górne skrzynki dziś pryskałam OW + HB .
Za jakieś dwa tygodnie powinny być efekty i wtedy będą relacje podparte zdjęciami .
Inne rośliny pryskam profilaktycznie więc różnica będzie nie widoczna .
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Do wypróbowania w ogrodzie octanu wapnia,w najbliższym czasie,będę nadawały się,
migdałek karłowy,trójklapowy,biały migdałek,czyli wiśnia gruczołkowata.
U mnie w ogrodzie,te rośliny, stale chorują wiosną na moniliozę. Zamierają pędy,wkrótce
po kwitnieniu.A kwitnąć będą niedługo,warto więc wypróbować i opryskać octanem,teraz.
Krzewy te kwitną przed wypuszczeniem liści.
D3flo
200p
200p
Od: 2 cze 2013, o 10:41

Post »

Do projektu z OW+HB dołączę niestety dopiero za kilka dni, ale wnikliwie śledzę ten wątek którym sie niezmiernie fascynuje.
W zeszłym roku wzrosła sprzedaż maki żytniej zurkowej oraz był popyt na kredę a teraz widze że i octu będzie w sklepach brakować. Qrka gorzej niż za komuny, wtedy octu nie brakowało :tan
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
marta3145
50p
50p
Od: 30 wrz 2013, o 08:24

Post »

Ja także będę stosować OW w warzywniaku i na drzewa i krzewy owocowe. Jestem otwarta na wszelkie nowinki w temacie ekologicznej ochrony roślin bo mam dwójkę dzieci. Pozdrawiam serdecznie twórcę wątku.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”