Na sianie nigdy nie jest za późno ja aksamitki wysiewam od stycznia do września w domu, a na działce przed zimą też rozrzucam nasiona tych przekwitniętych i zagrabiam, po czym nakrywam liśćmi. Na wiosnę jak znalazł i zawsze wyrastają
Wysiana 25 marca w kiełkowniku aksamitka Bonita Bolero już dzisiaj zaczyna kiełkować. Koniecznie muszę zobaczyć zostawione w tunelu doniczki z nasionami pozostałych odmian.
Nasiona zaczynają kiełkować więc powędrowały do multipalety w tunelu foliowym. Ponieważ skiełkowało bardzo dużo nasion do poszczególnych minidoniczek powędrowały po 2-3 nasionka. Resztę nasion wsadziłem do doniczki z ziemią. Zobaczymy ile roślinek wyrośnie z 1g nasion.
Witajcie - chciałabym się pochwalić częścią moich aksamitek- niestety nazwy oryginalnej nie pamiętam ale nasionka mam swoje zeszłego roku , kwiatki pięknie kwitły do późnej jesieni.
A w tym roku dokupiłam paczke aksamitki drobnej wąskolistnej , która juz pieknie wzeszła .
tomate dzięki za odp.
Wiem, że kwiatki będą później , ale do tej pory siałam do gruntu tylko jeden rodzaj aksamitki, a zauroczyły mnie do tego stopnia, że w tym roku planuję obsiać cały teren wokół domu i pomieszać kilka gatunków
A mam pytanie, czy jeśli teraz poszły by do gruntu to mają szanse żyć ? posiałam sporo w tunelu i tam sobie żyją póki co są tycie maja liścienie, ale w sumie pogoda piękna i tak myślę czy dały by rade już w gruncie?