Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
-
PEPSI
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Athshe- ogród Agnieszki w kujawsko-pomorskim
Aguś, może to nie dół, tylko reakcja na pogodę
Jak nie mam nastroju, to mówię, że to wina pogody. I chyba coś w tym jest. Wczoraj byłam zdechnięta, nic mi się nie chciało,a dzisiaj....słoneczko się pokazało i ja dostałam energii. A pochwal się, co dostałaś od Ani? 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Agnieszko witaj
Napisałaś na początku ,że to'' twój ogród '' i tak trzymaj .Jeżeli pozwolisz to będę do Ciebie zaglądać
Napisałaś na początku ,że to'' twój ogród '' i tak trzymaj .Jeżeli pozwolisz to będę do Ciebie zaglądać
Pozdrawiam Alicja
A od Ani dostałam.... całą skrzynkę
Już rozplanowałam (albo dopiero
) bo wczoraj do domu wróciłam około 17, zanim rodzinka zjadła, to było szaro, buro i ponuro.
A w ogóle to dziś o 8 rano muszę byc w pracy, a jak głupia wstałam o 5 żeby posiedziec na forum, bo wczoraj wieczorem mnie zmogło - uzależnienie??
Pepsi - to nie jesień, to faceci tworzą mój dół. Chwilami nie wierzę w ten męski ród, póki słucham u innych, to jakoś się trzymam, ale gdy moi dwaj najbliżsi się kłócą, to już jest ciężko
Ale zapominam o tym. Jest piękny dzień!
A roślinki:
dąbrówka już jest za domem - tam, gdzie uparcie czekam na hosty
i co najfajniejsze - w czwartek spotkała mnie bardzo fajna niespodzianka. Jeżdżąc do siebie przejeżdżam obok starego pola moich rodziców, gdzie kiedyś uprawiali pomidory i inne dziwności. Zajechałam tam w czwartek popatrzec co wyrasta (poszukuję narcyzów) i znalazłam to:

Zawilec? No i tu pojawia się historia - moja mama powiedziała, że ja w tym miejscu jako dziecko miałam swój kawałek ogródka, to pamiętam, i że sadziłam tam zawilce, co roku astry, lwie paszcze - pewnie nic więcej nie znajdę (zwłaszcza, że leży tam teraz 2m wysokości warstwa chrustu) ale zawilec tak bardzo mnie ucieszył
że nie mogłam go tam zostawic - wykopałam gołymi rękoma i przywiozłam w pojemniku w którym z pracy obiad przywożę - syn zapytał, czy z niego zupę ugotuję 
na skalniaku wylądują (po prawej stronie schodów) dzwonek karpacki, macierzanka, monarda i może, może kocimiętka - no boje się jej tak blisko domu....
Tawulec będzie na skarpie, złocień, gailardia i niebieskie, czyli przetaczniki i dzwonek skupiony będę przy liliach i liliowcach - myślę, że niebieski będzie pasował do pomarańczowo-różowej rabatki - jakieś kontrasty muszą byc:)
A jeżówka i tawułka będą przy oknach koło stołu - albo w obwódce, albo pod krzewuszką i forsycją... ale myślę, że w obwódce będą się lepiej prezentowac
I jeszcze kilka zdjęc - sprzed dwóch dni:
Hiacynty - jest ich 6, jeden nie wyrastał, złapałam go za łepek i został mi w ręce
Czyżby cebula zgniła? Liście trzymają się mocno, nie chcę tam na razie grzebac.

Mama ma przy naszym płocie cały szereg takich tujek? A może to nie tuja, a jakiś inny coś. W każdym razie na jednym wyrosły o takie kuleczki. Martwic się tym?? Co to ?

Goździki MOJE zeszłoroczne szykują się do kwitnienia
Sadziłam po kilka w kępkach, a z paczki z mieszanką były siane - ciekawe, jak zakwitną 

"To" kwitnie już dośc długo. Co to??

A. I ostatnie - pytałam niedawno o roślinkę, ktoś zasugerował niezapominajkę - racja - właśnie zakwitła. I teraz pytanie - niezapominajce będzie dobrze na skalniaku? W pełnym słońcu? Mnie się one z wilgotnymi łąkami kojarzą...
Idę się powoli ubierac do pracy - godzinka na forum przeleciała jak z bicza strzelił. Kawa z wami to przyjemnośc - udanego dnia życzę i pysznej kawy
Alicjo - witaj i zapraszam jak najczęściej - wpadnę z rewizytą, ale chyba już nie dzisiaj, bo jak napisałam powyżej - czas do pracy!
A w ogóle to dziś o 8 rano muszę byc w pracy, a jak głupia wstałam o 5 żeby posiedziec na forum, bo wczoraj wieczorem mnie zmogło - uzależnienie??
Pepsi - to nie jesień, to faceci tworzą mój dół. Chwilami nie wierzę w ten męski ród, póki słucham u innych, to jakoś się trzymam, ale gdy moi dwaj najbliżsi się kłócą, to już jest ciężko
A roślinki:
dąbrówka już jest za domem - tam, gdzie uparcie czekam na hosty

Zawilec? No i tu pojawia się historia - moja mama powiedziała, że ja w tym miejscu jako dziecko miałam swój kawałek ogródka, to pamiętam, i że sadziłam tam zawilce, co roku astry, lwie paszcze - pewnie nic więcej nie znajdę (zwłaszcza, że leży tam teraz 2m wysokości warstwa chrustu) ale zawilec tak bardzo mnie ucieszył
na skalniaku wylądują (po prawej stronie schodów) dzwonek karpacki, macierzanka, monarda i może, może kocimiętka - no boje się jej tak blisko domu....
Tawulec będzie na skarpie, złocień, gailardia i niebieskie, czyli przetaczniki i dzwonek skupiony będę przy liliach i liliowcach - myślę, że niebieski będzie pasował do pomarańczowo-różowej rabatki - jakieś kontrasty muszą byc:)
A jeżówka i tawułka będą przy oknach koło stołu - albo w obwódce, albo pod krzewuszką i forsycją... ale myślę, że w obwódce będą się lepiej prezentowac
I jeszcze kilka zdjęc - sprzed dwóch dni:
Hiacynty - jest ich 6, jeden nie wyrastał, złapałam go za łepek i został mi w ręce

Mama ma przy naszym płocie cały szereg takich tujek? A może to nie tuja, a jakiś inny coś. W każdym razie na jednym wyrosły o takie kuleczki. Martwic się tym?? Co to ?

Goździki MOJE zeszłoroczne szykują się do kwitnienia

"To" kwitnie już dośc długo. Co to??

A. I ostatnie - pytałam niedawno o roślinkę, ktoś zasugerował niezapominajkę - racja - właśnie zakwitła. I teraz pytanie - niezapominajce będzie dobrze na skalniaku? W pełnym słońcu? Mnie się one z wilgotnymi łąkami kojarzą...
Idę się powoli ubierac do pracy - godzinka na forum przeleciała jak z bicza strzelił. Kawa z wami to przyjemnośc - udanego dnia życzę i pysznej kawy
Alicjo - witaj i zapraszam jak najczęściej - wpadnę z rewizytą, ale chyba już nie dzisiaj, bo jak napisałam powyżej - czas do pracy!
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
Nie działa mi c z kreseczką - przepraszam, jeśli razi kogoś ta literówka.
Na pierwszym zdjęciu to przylaszczka, a na ostatnim chyba jakiś wilczomlecz.
Szybkiego dnia w pracy
Pozdrawiam cieplutko
Szybkiego dnia w pracy
Pozdrawiam cieplutko
- Steasi

- Od: 2 wrz 2010, o 20:47
Ja również siałam wieloletnie goździki i z ich kwitnienia byłam bardzo zadowolona. I jak pachniały
Tak jak wyżej przylaszczka i wilczomlecz mirtowaty bodajże
Tak jak wyżej przylaszczka i wilczomlecz mirtowaty bodajże
-
PEPSI

- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Aga, tak to przylaszczka. Wiem, bo kilka dni temu dostałam od koleżanki kilka kępek. Podziwiam Cię,że wstałaś o 5 - tej
. To jeszcze noc
Miłego dnia 
- Dorota71

- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Na iglaczku to nasienniki, więc nie ma się czym martwić. Na ostatnim wilczomlecz. A tak w ogóle to piękna wiosna!
- Madziagos
- -Moderator Forum-.

- Od: 10 kwie 2012, o 21:44
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ten iglak to cyprysik Lawsona, a kuleczki - kwiatostany, więc martwić się nie trzeba.
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Wilczomlecz mirtowaty, u mnie też właśnie kwitnie na żółto.
Przylaszczka - choć nazywając tę roślinkę zawilcem wcale tak bardzo się nie pomyliłaś. Dawniej (mocno dawniej - czasy Linneusza, ojca obecnej systematyki roślin), przylaszczka była zaliczana do zawilców, potem wyodrębnił się osobny rodzaj - Hepatica. Przylaszczka nazwę łacińską zawdzięcza charakterystycznemu kształtowi liści przypominającemu (podobno) wątrobę. Przylaszczka na stanowiskach naturalnych podlega ochronie - zazwyczaj występuje w lasach liściastych. Osobiście bardzo lubię tę roślinkę, ma bajeczny kolor kwiatów i ciekawe liście. Zrób jej miejsce takie jakie lubi najbardziej - jasno wiosną, ciemniej latem, czyli pod drzewami liściastymi/krzewami, na glebie próchnicznej, żyznej - na skalniaku może zmarnieć..
Przylaszczka wylądowała na rabacie w cieniu - z hostami, barwinkiem, trzmielinami i od piątku dąbrówką
Mam nadzieję, że będzie jej tam dobrze - póki co nie mam drzew, pod którymi mogę coś wsadzic.
Wsadziłam wczoraj po południu rośliny od Ani, dziś... wkopałam z jednej strony obrzeże wokół truskawek, wsadziłam wierzby - zupełnie nie tam, gdzie planowałam ;) np trzy mandżurskie ale niezwisające rosną przy płocie za białą rabatą - zamierzam je co wiosnę ciąc tak na wysokośc 1,5m, więc mam nadzieję, że rabacie nie zaszkodzą - a zwisające wylądowały na samej górze pod lasem - też wzdłuż płotu, koło kompostownika.
I dostałam wczoraj różę BIAŁĄ wielkokwiatową - nie znam dokładnej nazwy, bo to taka z marketu - ale bardzo miły prezent. Więc już wylądowała na białej rabatce. I wstawiliśmy dziś płotek - 35mb niski, taki oddzielający dzieci od trawnika - jak zaczną zapowiadac deszcze to posiejemy trawę
A tymczasem grillujemy, więc muszę spadac - na forum postaram się pojawic wieczorem.
Wsadziłam wczoraj po południu rośliny od Ani, dziś... wkopałam z jednej strony obrzeże wokół truskawek, wsadziłam wierzby - zupełnie nie tam, gdzie planowałam ;) np trzy mandżurskie ale niezwisające rosną przy płocie za białą rabatą - zamierzam je co wiosnę ciąc tak na wysokośc 1,5m, więc mam nadzieję, że rabacie nie zaszkodzą - a zwisające wylądowały na samej górze pod lasem - też wzdłuż płotu, koło kompostownika.
I dostałam wczoraj różę BIAŁĄ wielkokwiatową - nie znam dokładnej nazwy, bo to taka z marketu - ale bardzo miły prezent. Więc już wylądowała na białej rabatce. I wstawiliśmy dziś płotek - 35mb niski, taki oddzielający dzieci od trawnika - jak zaczną zapowiadac deszcze to posiejemy trawę
A tymczasem grillujemy, więc muszę spadac - na forum postaram się pojawic wieczorem.
Agnieszka - istota w ogrodzie ekstremalnie początkująca http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=73469" onclick="window.open(this.href);return false;
pieliłam dziś rabatę i wypadły mi kolejne rojniki - szkoda mi ich było, więc sobie wymyśliłam takie cuś...

Nawet mi się podoba, a co w zimę z tym zrobic, to pomartwię się później...

Nawet mi się podoba, a co w zimę z tym zrobic, to pomartwię się później...
- Iw

- Od: 4 sie 2008, o 22:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No proszę, zawsze jest jakieś wyjście 
- alicjad31

- Od: 28 lip 2013, o 20:38
Agnieszko świetne miejsce na rojniki 
Pozdrawiam Alicja
- anym

- Od: 4 kwie 2013, o 19:01
Aguś trochę zazdroszczę tej przylaszczki z takiej niespodzianki każda z nas by się ucieszyła
Hiacynty masz cudne i gożdziki już mają pączki, kwiaty, które same wysiewamy cieszą najbardziej
Słonecznego tygodnia życzę 
Hiacynty masz cudne i gożdziki już mają pączki, kwiaty, które same wysiewamy cieszą najbardziej