Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- McMArchewka
- 1000p

- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Czy przepikowane w zeszły piątek pomidorki (i przy okazji papryki
) mogę już zacząć zasilać nawozem do warzyw 
-
Adas11
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 22 mar 2012, o 10:57
Mam pytanie kiedy można posiać B. wczesne pomidory pod filią na rozsadę ( z braku miejsca)? a ,kiedy ogórki i melony ewentualnie Koralik owocuje mi jako samosiejka z gruntu a nasiona wytrzymują zimę .
McMArchewka
A może byś nam zdradził ile nawozu ma to podłoże w które wsadziłeś, o jakim nawozie piszesz i jak wyglądać ma to nawożenie ? .
A może byś nam zdradził ile nawozu ma to podłoże w które wsadziłeś, o jakim nawozie piszesz i jak wyglądać ma to nawożenie ? .
Dzięki za poradę. Głupio się przyznać, ale niebardzo rozumie jak mam tą motyką, albo widłami pozbyć się chwastów.pomidormen pisze:Witamy w naszym gronie.
Z wodą nie ma problemu, załatw sobie beczkę, w czasie napełniania beczki wodę trzeba dobrze napowietrzyć i podlewać po odstaniu. Żelazo wytrąci się, trzeba delikatnie pobierać wodę , żeby nie mącić osadu.
Jeśli chodzi o przygotowanie ugoru do uprawy to jest w tym dziale kilka wątków i teorii jak to zrobić. Położenie obornika na ugór i przekopanie teraz nie ma sensu. Najpierw trzeba wybrać chwasty wieloletnie, do dyspozycji widły amerykańskie lub motyka. Potem obornik i przekopać lub zastosować naworzenie rzędowe ( o tym jest odzielny wątek). Ponieważ będziesz narażony na ostrą walkę z chwastami proponuję wyściółkować pole przed sadzeniem agrotkaniną, potem w miejscu sadzenia nacinasz X i sadzisz pomidora.
Poszperaj w dziale warzywnym, jest tam kilka watków dotyczących twojego problemu. W kilku zdaniach trudno to wszystko przekazać.
jeśli myślisz o dalszej uprawie ogrodu trzeba już zająć się tym ugorem.
Na moim polu rośnie trawa. Nie lepiej byłoby wszystko przekopać i póżniej wybrać chwasty
- Comcia

- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Adas11 - Ty chcesz wysiewać pomidory w tunelu ?
Dobrze zrozumiałam ?
Wysiewasz w domu, pikujesz, dopiero sadzonki sadzisz do tunelu.
Spirit - widłami amerykańskimi przekopuje się ziemię by nie uszkodzić korzeni chwastów dokuczliwych. Jeśli masz tylko trawę to weź szpadel, kop głęboko i wykrawaj kawałki darni plastrami.
Masz dwa wyjścia.
Pracowicie te grube wykrojone kawałki darni odwracać do góry nogami a po wierzchu dać kompost albo ziemię. Albo cieńszą warstwę darni złożyć gdzieś na uboczu, rozłoży się i będziesz miał śliczny kompost za rok.
Dobrze zrozumiałam ?
Wysiewasz w domu, pikujesz, dopiero sadzonki sadzisz do tunelu.
Spirit - widłami amerykańskimi przekopuje się ziemię by nie uszkodzić korzeni chwastów dokuczliwych. Jeśli masz tylko trawę to weź szpadel, kop głęboko i wykrawaj kawałki darni plastrami.
Masz dwa wyjścia.
Pracowicie te grube wykrojone kawałki darni odwracać do góry nogami a po wierzchu dać kompost albo ziemię. Albo cieńszą warstwę darni złożyć gdzieś na uboczu, rozłoży się i będziesz miał śliczny kompost za rok.
- anabelka23
- 200p

- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
Spirit, zerknij tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Ja każdego roku powiększam ogródek warzywny o metr na całej długości. Zawsze zdejmuję trawę- robię sobie prostokąty szpadlem, a później biorę w górę widłami lub motyką i potrząsam, żeby usunąć z tej trawy ziemię( i dżdżownice
), trawa robi out, a zostaje ziemia. A później nawożenie i cała reszta.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 6&start=14
Ja każdego roku powiększam ogródek warzywny o metr na całej długości. Zawsze zdejmuję trawę- robię sobie prostokąty szpadlem, a później biorę w górę widłami lub motyką i potrząsam, żeby usunąć z tej trawy ziemię( i dżdżownice
Mam na imię Ilona...
Ja jako podpory do pomidorów używam zwykłych kijków, głównie leszczynowych. Mam też w domu jakieś listewki i inne rzeczy, ale jakoś szkoda mi tego. Kijek jest za darmo przecież. Najlepiej, jak mają odgałęzienia, które się przytnie zostawiając króciutki tylec - wtedy sznurek się nie zsuwa 
-
maalpunia
- 50p

- Od: 1 mar 2014, o 22:11
Tego, że mi sznurki będą zjeżdżać nie wzięłam pod uwagę
Człowiek się uczy całe życie
. Dziękuję za rady 
Pozdrawiam 
-
Adas11

Ja od ok. 15 lat siałem punktowo pod niską folię pomidory wczesne ok. 10-15 kwietnia a wysadzałem ok. 1 czerwca zależy od pogody co prawda owoce miałem pod koniec lipca ale miałem .
Od kilku lat sieje w domu ale mam ok. 100 sadzonek i niestety nie mam miejsca na kolejne 80 roślin a w cieniu nie będą rosły bo raz mi takie padły .
Ja mam 4 krzyżówki (10 pomidorów) i z każdego owocu będę wysiewał ok. 7-9 nasion , a więc będę potrzebował mieć ok. 70 - 80 krzaków F1 .
Z tych krzyżówek wzeszło mi już 27 pomidorów po 2-3 krzaki z każdego owocu .
Zrozumiałem że lepiej będzie wysiać w 1 skrzynce ok. 70 ?80 nasion i przepikować pod folię ?
Kiedy będę mógł przepikować pod folię aby mi nie przemarzły .
Od kilku lat sieje w domu ale mam ok. 100 sadzonek i niestety nie mam miejsca na kolejne 80 roślin a w cieniu nie będą rosły bo raz mi takie padły .
Ja mam 4 krzyżówki (10 pomidorów) i z każdego owocu będę wysiewał ok. 7-9 nasion , a więc będę potrzebował mieć ok. 70 - 80 krzaków F1 .
Z tych krzyżówek wzeszło mi już 27 pomidorów po 2-3 krzaki z każdego owocu .
Zrozumiałem że lepiej będzie wysiać w 1 skrzynce ok. 70 ?80 nasion i przepikować pod folię ?
Kiedy będę mógł przepikować pod folię aby mi nie przemarzły .
-
ostatnia szansa

- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Pomidory F1 powinny być jednakowe, dopiero od F2 trzeba tych krzaków więcej. Źle myślę?
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
- jokaer
- -Moderator Forum-.

- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Adaś, ja nie rozumiem, piszesz, że uprawiasz pomidory od 15 lat.
I Ty pytasz, kiedy je sadzić?
To naprawdę nie jest wątek off topicowy.
moderator
I Ty pytasz, kiedy je sadzić?
To naprawdę nie jest wątek off topicowy.
moderator
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
Adas11

Nigdy nie pikowałem pomidorów pod niską folią, tylko siałem około 15 kwietnia ( wschodziły po ok.14 dniach ) , a do gruntu posadzę razem z ziemią, jak sadzonki urosną duże i ładne .
- krynka

- Od: 13 sty 2014, o 19:27
Adaś,tu nikt nie ma doswiadczenia w takiej uprawie,my wszyscy siejemy i pikujemy pomidory w domu (.Ja swoje na dzień wynoszę do tunelu,a na noc zabieram do domu.) Skoro już praktykowałeś ten sposób,to sam chyba wiesz najlepiej,kiedy to zrobić. A i tak wszystko zweryfikuje pogoda. Ja na twoim miejscu wysiałabym w domu,a potem,po przepikowaniu wynosiła w doniczkach do tej folii ewentualnie zabierając na noc do domu.Niektórzy teraz już wynoszą swoje pomidory na powietrze i słoneczko.
Pozdrawiam serdecznie- Ela
- KASIA
- 200p

- Od: 4 cze 2005, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy nasiona gdy opadaja na dno to znaczy że ich kiełkowalność wynosi ok 90-100 % ?
Primum non nocere
- BobejGS

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Pierwsze słyszę
Może od wilgotności nasionka zależy, to czy pływają czy toną