Przycinanie pędu storczyka po kwitnieniu

ODPOWIEDZ
black1diamond
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak przyciąć mocno rozgałęzioną roślinę?

Post »

Witam forumowiczów!
Od września jestem posiadaczka pięknego storczyka, roślina bardzo duża i pięknie kwitnąca. Posiada dwa główne pędy z czego każdy pęd posiada jeszcze 2 rozgałęzienia. Dodatkowo na jednym z pędów tuż przy dwóch kolejnych oczkach widać, że rosną kolejne rozgałęzienia, jednak odkąd posiadam roślinę ich wzrost jest zahamowany.
Obecnie storczyk przekwita, kwiaty usychają a ja zastanawiam się co dalej.. Innego storczyka, który ma dwa proste pędy po prostu przycięłam - a ten wypuszcza już nowe boczne. Ale jak postąpić z tak mocno rozwiniętą rośliną? Czy przyciąć główne pędy pod rozgałęzieniami czy tylko same nowe pędy?
Nie wiem czy moje słowa są jasne, dlatego wklejam zdjęcie rośliny plus zaznaczone kolorami dwa główne pędy i boczne.

Liczę na pomoc i pozdrawiam! Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
kamikami26
1000p
1000p
Od: 14 maja 2013, o 11:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak przyciąć mocno rozgałęzioną roślinę?

Post »

Witaj :wit
Ja bym zostawiła jak jest.Nie ma sensu przycinać pędów,ponieważ roślina może je przedłużyć lub odbić z oczek,jak w wypadku Twojego storczyka ;:108
Przycinając pozbywamy się szansy na dalsze kwitnienie.
Jeśli pędy są wciąż zielone to je zostawiamy.Jeśli pędy będą zasychać i brązowieć,to znak,że roślina pobrała z nich wszystkie składniki pokarmowe i już są jej nie potzrebne.
Wtedy możesz suche kikuty wyciąć.
black1diamond
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 19 lis 2013, o 15:50

Re: Jak przyciąć mocno rozgałęzioną roślinę?

Post »

Dziękuję bardzo za odpowiedż :)
W takim razie zostawiam tak jak jest.
inka5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2014, o 18:47

Storczyk proszę o radę

Post »

Witam.
Jestem nowa i niezbyt doświadczona jeśli chodzi o storczyki.
Dopiero zaczynam przygodę ze storczykami. Na razie na parapecie stoją dwa, ale moja choroba już się rozwija i poluje na kolejne:)
Trochę się już obczytałam i wcielam w życie:)
Kupiłam 2 różne phalaenopsis: jeden mały, jednopędowy, drugi dwupędowy grandi flora.
Kupiłam je w mróz, kwiatki opadły w niedługim czasie po postawieniu na parapecie.
I teraz mam mały problem. Pęd od mniejszego całkowicie uschnął, obcięłam go już przy podstawie. Od większego od ok 3 tygodni oba pędy dalej są zielone, nie wypuszczają przedłużeń ani nie usychają. Postanowiłam trzymać się szkoły, że jak roślina będzie chciała to ususzy pędy sama, ale co w takiej sytuacji jeśli nie rusza się w żadną stronę? Dodam, że zauważyłam że nowy liść powoli się zbiera do wzrostu.
Liście ma dalej mięsiste, jędrne (odpukać!:)), ten mniejszy ma trochę jaśniejsze lekko klapnięte.
Pomożecie?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45

Re: Storczyk proszę o radę

Post »

Daj roślinom trochę czasu. Nie zakwitną ponownie w tydzień czy dwa po przekwitnięciu. :)
Pędów nie ucinaj jeśli nie uschły i czekaj, czekaj, czekaj..
U mnie większość zakwitła ponownie dopiero po roku, choć niektóre zrobiły to dużo szybciej.
inka5
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 sty 2014, o 18:47

Re: Storczyk proszę o radę

Post »

Bardzo dziękuję za radę :wink:
Mam świadomość, że to nie są maszynki do robienia kwiatów i że przeżyły bardzo dużo podczas transportu itp. dlatego chcę o nie zadbać najlepiej jak tylko się da. Cierpliwość na się opłaci :D
Będę rady wcielać w życie.
Katokuchika
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2014, o 21:07

Usychanie pędu

Post »

Słuchajcie, mam problem, jestem dość nowa w świecie storczyków i właśnie jednego z mojej trójki dopadło przekwitanie. Zrzucił wszystkie kwiaty i usycha mu łodyga. Mam pytanie, co teraz robić? Czekać aż cała uschnie? Podciąć, zanim uschnięcie przeniesie się dalej? Przepraszam, ale o ile niektóre storczykowe sprawy już ogarniam to o tym nie mam zielonego pojęcia :oops: Pomógłby ktoś? Tylko proszę prosto i przejrzyście :-(
Awatar użytkownika
cofina
100p
100p
Od: 8 sty 2012, o 20:22

Re: Usychanie pędu

Post »

Jeśli pęd zaczął usychać to obawiam się, że trzeba o uciąć. Gdzieś tu na forum czytałam że obcina się powyżej 2 oczka /zdaje się/ ale skoro już zaczął sam żółknąć to chyba cały uschnie.
To nie szkodzi i nie powinno przenieść się dalej.
Po prostu - storczyk przekwitł :)
Odpowiednio pielęgnowany jeszcze zakwitnie :wink:
Pozdrawiam
Ania
Awatar użytkownika
Borg
200p
200p
Od: 29 kwie 2013, o 11:45

Re: Usychanie pędu

Post »

Żadne drugie oczko!
Po prostu zostaw go w spokoju i zobacz dokąd uschnie. Tam gdzie się zatrzyma przytnij. Możliwe, że pęd uschnie cały, ale może też uschnąć tylko część, a wtedy prawdopodobne jest odbicie z niższego, śpiącego oczka. To jest normalna rzecz przy przekwitaniu i nie należy się tym przejmować - roślinka sama zdecyduje jaką część pędu ususzy i czy zakwtnie ponownie tam, czy wypuści nowy.
Awatar użytkownika
kubus2015
200p
200p
Od: 26 sty 2009, o 00:27

Re: Problem z dendrobium

Post »

Trzy miesiące po ostatnim moim poście w tym wątku, kiedy to niezwłocznie przystąpiłem do akcji ratunkowej (nowa ziemia, sterylizacja doniczki, podlewanie deszczówką + nawóz co 3-4 tygodnie, bryła korzeniowa w cynamonie) melduję się z radością w sercu! :) Dendrobium długo stało jak zaklęte, musiało się zapewne zregenerować. Na początku wypuszczał nieśmiało małe zielone "kły", które raczej wyglądały jak zaczątki keików, ale z czasem okazało się cudo - 3 pędy kwiatostanowe! ;:oj część liści nieco pożółkła ale podejrzewam że to raczej reakcja na słońce (za dnia jak ciepło to ląduje na dworku, i raz został na słońcu a nie w półcieniu) niż problemy z podlewaniem. W każdym bądź razie, chciałbym gorąco podziękować waszym poradom, przede wszystkim niezastąpionej Jovance. Jak to mawiają, tfu tfu odpukać, ale cieszę się i będę dawał znać co dalej! :wit
Obrazek
Kuba
Awatar użytkownika
ChoCholita
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 lip 2014, o 17:40

Obcinanie pędów po kwitnieniu

Post »

Hej, jestem całkiem nowiutka tu u Was, :oops: to mój pierwszy post i nie ukrywam, że dołączyłam tu ze względu na moje Storczyki :)
:D
Mam 6 storczyków, jeden zakupiłam 2 lata temu, jest piękny kwitnie 3 raz, Kwitł latem i na zimę, a teraz znów kwitnie - kupiłam w sklepie z materiałami budowlanymi i ogrodniczymi :)
Moje kwiaty mają od głównych pędów takie odłogi - boczne gałązki. Czy mam odciąć przy każdej tej gałązce powyżej 3 oczka czy od głównych pędów?? ;:131
Awatar użytkownika
mara
200p
200p
Od: 24 lip 2013, o 09:54

Re: kilka pytań..

Post »

ChoCholita pisze: Czy mam obcinać przy 3 oczku głównej gałęzi (nr 1 kółeczko ) czy przy bocznych oczkach małych gałązek ( nr 2 kółeczko )
http://zapodaj.net/2d99d8738768a.jpg.html

Nad pierwszym oczkiem z góry obcinasz, nie wiem co za bzdury w tym internecie są, że piszą że przy 3 oczku, przecież z innych oczek też może być odbicie. :wink:
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

mara pisze:
ChoCholita pisze: Czy mam obcinać przy 3 oczku głównej gałęzi (nr 1 kółeczko ) czy przy bocznych oczkach małych gałązek ( nr 2 kółeczko )
http://zapodaj.net/2d99d8738768a.jpg.html

Nad pierwszym oczkiem z góry obcinasz, nie wiem co za bzdury w tym internecie są, że piszą że przy 3 oczku, przecież z innych oczek też może być odbicie. :wink:
Czy bzdury? tego nie wiem. Czy o tym można TYLKO przeczytać w internecie? Otóż, nie. Mam pięć różnych książek dot. uprawy storczyków. W 3 z nich autorzy piszą, że należy "uciąć nad 3 oczkiem pęd". W dwóch pozostałych autorzy piszą, że należy zostawić pędy kwiatowe oraz obciąć je tylko wtedy kiedy uschną całkowicie. Także opinie na ten temat (nawet wśród fachowców) są podzielone.

Moim zdaniem nie powinno się w ogóle ucinać pędów kwiatowych, roślina sama będzie wiedziała kiedy się ich pozbyć. Wyjątkiem od tej reguły jest interwencja tzn w wyniku różnych nieprawidłowości okazuje się, że roślina nie ma zbyt dużo korzeni (chora roślina). Wtedy bez względu na to czy kwitnie czy też nie obcinam pęd (inwestuje w "sałatę" :;230 )

Co do twojej roślinki Chocholita jak najszybciej bym ją wyjęła z tej plastikowej osłonki (jeśli dobrze widzę, że ona jest plastikowa). Korzenie wręcz gotują się w takich osłonkach, szczególnie w takie upały.

Pozdrawiam i życzę powodzenia :wink:
Kuriczka
200p
200p
Od: 3 paź 2012, o 16:26

Post »

Zgadzam się w 1000% z natka_211 nie powinno się obcinać NIGDY pędów... Sami sobie piszemy wyrok bez kwitnień. Przecież storczyk może za kilka tygodni(miesięcy) ruszyć na końcu pędu i rozgałęzić go. Pozwólmy mu, żeby sam zdecydował co chce zrobić.

A tak w ogóle to takie białaska mógłbym mieć ;:303 0 innych kolorów tylko biały, nawet warżki nie ma żółtej :lol:
Pytania:
2 i 3) Jak będziesz przesadzać to wytnij stare zgnite korzenie sterylnym narzędziem. I zasyp ranki węglem drzewnym EWENTUALNIE cynamonem lecz teraz do niego jestem uprzedzony dzięki jeden z forum'owiczek. Podobno zatrzymuje lub spowolnia wzrost rośliny.
4) Tak, przesadź jak kwiaty opadną.
,,Wiem, że nic nie wiem"
Radosław
neo01
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:wit
Czytam i czytam i po zastanowieniu postanowiłam napisać jednak. :wink: NIe mogę się zgodzić ze stwierdzieniem, że nie powinno obcinać się pędów kwiatowych. Przez kilka lat przewinęło się ok 30 szt.falków przez mój dom. Za każdym razem kiedy przekwitał falek obcinałam pęd kwiatowy tak właśnie gdzieś w okolicy 3-5 oczka. Żaden z nic nie miał kłopotów z powtórnym zakwitnięciem więcej czasem bywało że kwiatów miał jeszcze więcej. ALE robiłam to dla walorów dekoracyjnych ,ponieważ taki długi pęd nie wyglądał ładnie.Po pewnym czasie zaobserwowałam że i wpływa to dobrze na storczyka ponieważ taka transmisja środków pokarmowych na długiej łodydze sprawiała że te kwiaty były słabsze i już nie tak bujne.
Dlaczego cięłam przy 3 - 5 oczku.A to dlatego że nie zawsze 3 oczko było żywe tzn. napęczniałe ,czasem dopiero 4 lub 5 ,gotowe zakwitnąć wtórnie. Ostatnio mam dwa z popszedniego sezonu ,jeden kwitł przez cały rok i przywitał kwiaty z tego sezonu .drugi po zakończeniu pierwszego kwitnienia czekał 7 miesięcy ,aby powtórnie zakwitnąć. I tu mogę powiedzieć ,że nie każdy falek jest podobny do drugiego i nie musi robić tego samego co pierwszy mimo że stoją w tym samym miejscu ,mają te same warunki ,wodę ,wilgotność powietrza. Dodoam tylko że moje zawsze stały na północnym parapecie-Polecam
Oczywiście są to moje doświadczenia i nigdy nie trzymałam się literatury. Bo warunki jakie oferujemy roślinom są różne
Pozdrawiam Anka
Moje roślinki
ODPOWIEDZ

Wróć do „ORCHIDARIUM. Storczyki”