Tulipany-co je dopadło?

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 maja 2011, o 12:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Tulipany-co je dopadło?

Post »

Boję się tegorocznej wiosny, bo w zeszłym roku moje tulipany,takie z drugiej tury kwitnienia, dopadło coś i wszystkie prawie bez wyjątku wyglądały tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rosły normalnie i nagle coś je dopadało - łodyżka w odległości 5-7 cm od kwiatka jakby więdła...Myślę, że to jakiś robal ...
Podpowiedzcie czym pryskać?
pozdrawiam Renata Pod Jesionem cz.5 ,czyli: akt V dramatu!
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
Awatar użytkownika
ewa2019
1000p
1000p
Od: 6 sty 2012, o 21:42

Re: Tulipany-co je dopadło?

Post »

U mnie było podobnie-nornica podjadała cebulki :(
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewuniu! Sprawdziłam cebulki i u mnie były całe ;:174 Ja sadzę tylko i wyłącznie w doniczkach po chryzantemach. W czasach gdy sadziłam bezpośrednio do gruntu bywało, że rano tulipan był w formie, a wieczorem zemdlony leżał, bo był po prostu obgryziony ...
Przeszłam ostrą szkołę z nornicami i tym razem to raczej nie ich wina... ;:185 Tu tulipany stoją pionowo i tylko taki kawałeczek łodyżki zasycha (?)
Ciągle marzę, że w tym roku uporządkuję mój ogród. (nowy rok - już szósty - nowa nadzieja ;:306 )Nadzieja umiera ostatnia...
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Czy sprawdzałaś łodygę. Był może 'gość' w środku? Wygląda na któregoś ze szkodników cebulowych.
Teraz nie sadź tam żadnych cebulek,zeby nie było ciągu dalszego.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
renzal
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łodyżki zostały w zeszłym roku poddane dokładnej sekcji i nic nie znalazłam. Tulipany rosną w tym samym miejscu, bo nie mam możliwości wykopywania ich co roku. W tym roku i tak lądują na innym miejscu, ale dopiero jesienią. :(
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04

Post »

Renzal,
przychodzi mi na myśl tylko jedno - choroba fizjologiczna, na którą cierpią pędzone tulipany w szklarniach: nadmierna wilgotność, trudności w pobieraniu wapnia. Zresztą, wielbiciele tulipanów to zjawisko znają. Jeśli zwrócisz baczniejszą uwagę na ten problem - sytuacja nie będzie musiała się powtórzyć.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Renata, znalazłam to na czeskim webu (trzeba to przełożyć) :
Padání květních lodyh sobie objevuje u rychlených tulipánů obvykle krátce před rozkvětem. Na lodyze vzniká sklovitá vodnatá skvrna, která sobie rychle rozrůstá. Pokožkové pletivo v ístě skvrny bývá puchýřovitě zduřelé, praská a uvolňuje cestu vytékající cukernaté tekutině. Záhy potom chorobné místo vadne a svraš´tuje sobie; květní lodyha není schopná sobie déle udržet a proto padá. Tatáž porucha sobie může vyskytnout i u řezaných tulipánů.

Všechny okolnosti, které narušují normální vývoj květního základu v cibuli, zvyšují dispozici rostlin k tomuto onemocnění. Může to být například nevhodná doba sklizně, skladování ve špatné teplotě, chybný postup rychlení (zejména nadměrná teplota a vlhkost vzduchu) a jiné.

Ochrana: je nutno zlepšit podmínky agrotechniky podle uvedených zásad a při rychlení udržovat správnou půdní teplotu a vlhkost vzduchu. Poruše lze předejít tímto ošetřením: 7-8 g dusičnanu sodného sobie rozpustí v 1 l vody, roztok sobie doplní vodou na 10 l a touto tekutinou sobie rostliny zalévají v období 2-3 dnů.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Novocaina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2014, o 17:21

Post »

Czy mogę się podczepić? Posadziłam tulipany w donicach, część mi już pięknie zakwitła, część wschodzi. Zauważyłam, że część tulipanów wschodzi z uschniętym kwiatem. Liście piękne i zdrowo wyglądające, a zawiązania kwiata sucha. Możecie coś poradzić??
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53

Post »

Novocaina, może być ślepota tulipana - biedny gromadzenie i przechowywanie.
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Kasia79
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2013, o 19:13

Post »

Zgnilizna Twardzikowa.
Objawy choroby.
Zaatakowane przez zgniliznę tkanki roślin gniją i zostają pokryte białym nalotem grzybni. Łodygi kwiatów przełamują się w miejscu, w którym zaatakowała je infekcja.
Naturalne metody zwalczania.
Chore rośliny wykopujemy i palimy. Przez kilka lat z rzędu staramy się nie uprawiać żadnych roślin cebulowych na miejscu, w którym rosły zakażone tulipany.
Chemiczne metody zwalczania.
Do walki z chorobą polecane są takie środki jak: Topsin M 500 SC czy Topsin M 70 WP.
Znalazłam ten opis na http://www.swiatkwiatow.pl/poradnik-ogr ... id402.html
może to pasuje do tych objawów? Nie piszesz jak to dalej się rozwija. Dobrze byłoby jedną cebulę poświęcić i zajrzeć jej do środka, tzn. przekroić i sprawdzić, czy w środku coś się nie dzieje złego.
A poza tym wyszukiwarka wyrzuciła jeszcze wynik na FO z zeszłego roku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... &start=238
tam Adam (rotos) odpowiedział, że to choroba fizjologiczna.

Być może jeśli taki problem wystąpił drugi rok z rzędu i nie jest to choroba, to dobrze byłoby zmienić im zupełnie stanowisko.
Novocaina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 lut 2014, o 17:21

Post »

Rennni bardzo dziękuję, za informację:) cebule kupowałam u jednego dostawcy, wszystkie przechowywałam tak samo... Tzn. kupiłam we wrześniu i na drugi dzień do donic... Może miały za mało wody zimą... No nic zobaczymy, co będzie dalej... Gdzieś na pewno jest błąd bo mam przeróżne odmiany, szkoda, że się nimi nie nacieszyć wystarczająco...
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Za mało wody na pewno nie, bo tulipan zimą nie znosi nadmiaru.Może po prostu tej odmianie coś nie pasuje, bardziej podatna na choroby, albo zostały po prostu przelane po wykiełkowaniu i zaczęły gnić.To trochę dziwne co piszesz, bo rzadko tak jest, by liście wyglądały zdrowo, a kwiatostan suchy.Najczęściej liście też wykazują jakieś zmiany, wyglądają jakby porwane, albo sa np. zielone, ale mało jędrne.
I tak masz szczęście, że inne będą kwitły, bo moje nowo zakupione nawet nie raczyły nosków pokazać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”