Podkład pod borówkę
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 26 mar 2014, o 09:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Podkład pod borówkę
witam mam pytanie odnosnie zasadzenia borowki -posiadam duza kupe ziemi ktora 20 lat temu byla duza kupa obornika,wymieszana z ziemia i wyrzucane bylo tam przez caly czas trawa od koszenia i obierki np. od ziemniakow i warzyw dzisiaj po przekopaniu do samego dna wyglada to jak ziemia a nie jak obornik.jest luzna prochnicza ciemna nie klei sie mocno nawet mokra i moje pytanie czy nadaje sie to pod borowke w doly zeby wymieszac z ziemia?
Re: podklad pod borowke
Wg mnie jak najbardziej gdyż borówka lubi próchnicę (10% w całości), ale nie zapomnij o torfie kwasnym(3,5 pH), którego w dołku powinno byc najwięcej wg mnie oczywiście.
-
- 0p - Nowonarodzony
Dzięki za odp tylko jeszcze jedna sprawa jakie proporcje torfu ziemi i tego kiedys obornika ;-)
-
- 100p
- Od: 11 wrz 2012, o 13:36
Gdybym miała taką przekompostowaną stertę, zbadałabym jej odczyn pH. Borówka potrzebuje bardzo kwaśnej ziemi i jeśli posadzi się ją w zasadowej, to będzie bardzo duży problem z utrzymaniem kwasowości. Nie pomoże jednorazowy "wsad" torfu przy sadzeniu
Mam kilka borówek, każdą wsadzałam w 40 l torfu kwaśnego, z dodatkiem przefermentowanych igieł świerkowych - i dobrze muszę się starać, by utrzymywać kwasowość podłoża.

Mam kilka borówek, każdą wsadzałam w 40 l torfu kwaśnego, z dodatkiem przefermentowanych igieł świerkowych - i dobrze muszę się starać, by utrzymywać kwasowość podłoża.
Im więcej torfu tym lepiej. Mysle ze 70 % całosci powinien stanowić torf.Ja do swoich dołków dawałem około 60 litrów torfu 3,5 -4,5 pH, z 10 litrów próchnicy i 20 litrów ziemi z dołka (miała pH 5,2 (badałem) i dużo azotu, miedzi, potasu). Ostanio jak sadziłem udało mi się kupic torf u plantatora po 12 zł za 80 litów o pH 3-4.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
w gliwickim LM jest torf kwasny po 10 w workach 80 l. Od razu kupiłem 12 sztuk
-
- 0p - Nowonarodzony
Witam ponownie czy jest sens sadzic borowke w samym torfie o pH 5 -5.5?
Z dodatkiem trocin i prochnicy oczywiście
Witam, proszę używać polskich znaków i wielkich liter na początku zdania.
/mateo/
Z dodatkiem trocin i prochnicy oczywiście
Witam, proszę używać polskich znaków i wielkich liter na początku zdania.
/mateo/
Nie. (3,5-4,5 )