MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach.Cz.III
-
- 50p
- Od: 4 cze 2013, o 08:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Hodowla dzikich pszczół i trzmieli w ogrodach. Cz. III
A u mnie jeszcze nic się nie wygryzło... . Wystawiłem 3 dni temu...
Pozdrawiam,
GP
GP
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 18 kwie 2012, o 14:31
Swoją drogą ciekawe skąd ona wie że( teraz złożę samiczkę a na koniec dam dwóch samczyków) żeby kobieta była tak z oriętowana 

- phrix
- 100p
- Od: 10 kwie 2011, o 11:15
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Zaczęło się wielkie wygryzanie. Precyzja doskonała, dokładnie w tym samym dniu co rok temu 

"Natura jest nieskończenie podzielonym Bogiem" - Friedrich Schiller
U mnie jeszcze spokój nic się nie wygryza ale powolutku , póki co nie mam drzewek do zapylania.
W tym roku zasadzam drzewa owocowe , jedynie co to będą potrzebne do borówki amerykańskiej.
W tym roku zasadzam drzewa owocowe , jedynie co to będą potrzebne do borówki amerykańskiej.
Witam.
Swoją trzcinę z pszczołami wystawiłem 24 lutego, ponieważ obawiałem się, że w garażu będzie ciepło i mogą zacząć się wygryzać. Kwitnienie roślin rozpoczęło się bardzo wcześnie. 11 marca zakwitły krokusy. 20 natomiast wierzba "iwa". Temperatura w dzień od kilku dni wynosi 19 - 20 stopni, rano około 9 - 10.
I wreszcie rozpoczęło się wygryzanie pszczół. Kilka pierwszych sztuk rozpoczęło loty. Jednak dość silny wiatr zwiewał je od wystawionej trzciny, dlatego nie było możliwości rozpoznać w locie gatunku ani płci pszczół.
W ubiegłym roku wyjmowałem kokony, ale bardzo dużo zaschło i pszczoły zginęły nie mogąc się wydostać. Dlatego w tym roku postanowiłem nie wyjmować kokonów z trzciny. Czekam na efekty.
Pozdrawiam.
Swoją trzcinę z pszczołami wystawiłem 24 lutego, ponieważ obawiałem się, że w garażu będzie ciepło i mogą zacząć się wygryzać. Kwitnienie roślin rozpoczęło się bardzo wcześnie. 11 marca zakwitły krokusy. 20 natomiast wierzba "iwa". Temperatura w dzień od kilku dni wynosi 19 - 20 stopni, rano około 9 - 10.
I wreszcie rozpoczęło się wygryzanie pszczół. Kilka pierwszych sztuk rozpoczęło loty. Jednak dość silny wiatr zwiewał je od wystawionej trzciny, dlatego nie było możliwości rozpoznać w locie gatunku ani płci pszczół.
W ubiegłym roku wyjmowałem kokony, ale bardzo dużo zaschło i pszczoły zginęły nie mogąc się wydostać. Dlatego w tym roku postanowiłem nie wyjmować kokonów z trzciny. Czekam na efekty.
Pozdrawiam.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
Pogoda popsuła się trochę dzisiaj tylko 2?C
Pszczółki siedzą sobie spokojnie w temp ok 6?C tak chyba po niedzieli je wystawie. Na czereśnie powinno być chyba dobrze.
Ale tak patrząc na pogodę 16 dniową to chyba pasuje je jeszcze przetrzymać cały tydzień w nocy max 6-7?C
A 9 kwietna -5?C w nocy
Pszczółki siedzą sobie spokojnie w temp ok 6?C tak chyba po niedzieli je wystawie. Na czereśnie powinno być chyba dobrze.
Ale tak patrząc na pogodę 16 dniową to chyba pasuje je jeszcze przetrzymać cały tydzień w nocy max 6-7?C
A 9 kwietna -5?C w nocy

Z tą pogodą 16 dniową różnie bywa. Będzie jak będzie,ale pszczółką -5 nie zaszkodzi.Podobno zahibernują od biedy na ten zimny okres.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Własnie przed chwilą Pan Pszczółka spacerował sobie po lodówce 

Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- kidaa21
- 200p
- Od: 6 kwie 2012, o 20:29
sami widzicie....juz najwyzszy czas by je wystawiac, skoro nawet w warunkach lodówki łażą
:)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
W przyspieszonym tempie wygnałam męża na działkę aby zawiesił przygotowane wcześniej rurki trzcinowe i umieści ł koło nich pudełko z kokonami.
Oglądając jeszcze co się dzieje z kokonami zauważyłam drugiego wygryzionego samca, a później widziałam jak pomagają się wygryźć trzeciemu. Zdumiało mnie to
.
Oglądając jeszcze co się dzieje z kokonami zauważyłam drugiego wygryzionego samca, a później widziałam jak pomagają się wygryźć trzeciemu. Zdumiało mnie to

Moje nowe imię Szansa 

po prostu rok temu tu ktoś dał link gdzie jest ta akcja ale zrobiłem to za późno i przysłano mi książkę o pszczołach albo raczej taka broszurę i list ze przykro nam ale decydowała kolejność zgłoszeń tzn kto pierwszy ten lepszy i napisali ze mam w 2014 roku spróbować wiec ciągle wchodziłem na te stronę i gdy widziałem ze już jest akcja na 2014 rok wypełniłem wszystko jak trzeba no i dziś zostałem poinformowany sms-em ze w dniach 27-28.marca dostane przesyłke.
-
- 50p
- Od: 6 maja 2007, o 22:31
W zeszłym roku było za darmo, też się spóźniłem i dostałem książęczkę. Generalnie cudów się nie spodziewajcie, bo to raczej akcja promocyjna producenta środków ochrony roślin. 50 kokonów i rurek trzcinowych. Ciekawi mnie natomiast jak wyglądają owe skrzynie z gniazdami murarki do wykorzystania w sadach produkcyjnych, bo tego chyba w zeszłym roku nie było.
- sparks25
- 500p
- Od: 14 lut 2010, o 22:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przesyłka jest darmowa tego domku jak równiez sam domek też ale szału to on nie robi po prostu wielkosc na 50 rurek i wykonany jest z plastiku pooblepiany reklamami a pod domkiem znajduje sie papierowa rurka z zatyczkami z obu stron i dziura w srodku.
Jak dostałem w zeszłym roku to kokony latały po całej paczce bo wyleciały z rurki. Przesyłka bedzie wielkosci 25x15x15 cm.
Jak dostałem w zeszłym roku to kokony latały po całej paczce bo wyleciały z rurki. Przesyłka bedzie wielkosci 25x15x15 cm.
- MarcinP87
- 50p
- Od: 10 lis 2010, o 18:01
Akcja fajna w zeszłym roku miałem zaklejone ok 40 rurek z tych 50 pszczółek (kokonów). To chyba nie tak źle jak na pierwszy kontakt z tymi pszczółkami.
W tym roku też się załapałem.
Moja rodzinka też dostała ode mnie linka i też załapała się na murarkę.
W tym roku też się załapałem.

Moja rodzinka też dostała ode mnie linka i też załapała się na murarkę.

Witam, w czym wystawiacie kokony? jakie pudelka wykorzystujecie? co mogę użyć.