Deszczówka, system rozsączeniowy

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Deszczówka, system rozsączeniowy

Post »

Zastanawiam się, jak pozbyć się deszczówki. Z racji mokrego terenu , chcę posadzić jakieś krzewy co 'piją' wodę , ale to już założyłem temat. A deszczówkę chciałbym rozsączyć. System skrzyń 300l wychodzi dość drogo, liczę , że potrzeba by pewnie po 2 skrzynie na rynnę czyli 8x300zł=2400zł. Dach ma ok 200m2. Myślałem o skrzynkach np po piwie, czy zda egzamin?
Regulamin Forum
Awatar użytkownika
gemciu83
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 maja 2008, o 09:44
Kontakt:

Re: Deszczówka, system rozsączeniowy

Post »

Nie pomogę Tobie ale skoro mówisz o skrzyniach i kegach to może zwykła beczka plastikowa 200L po 50zł chodzą albo taka wielka 1000L za 100-150zł sztuka.
rustin
100p
100p
Od: 19 mar 2014, o 12:12

Post »

Tylko one rozsączają wodę a takie beczki?
Regulamin Forum
Hosta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 mar 2013, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A potrzebna Ci rzeczywiście skrzynia/beczka?

Wykop dużą dziurę o regularnych kształtach np. walca/prostokąta o średnicy np. 1m , zasyp otoczakiem, górę przykryj czymś zapobiegającym zamuleniu np. membrana, wprowadzać tam rurę i masz gotową studnię rozsączającą. Jak poprowadzisz od tej studni jeszcze rurki drenarskie na boki, to masz zwiększenie powierzchni chłonnej. Nie musi mieć to fizycznych ścian z innego materiału - może nią być po prostu ziemia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”