Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
Re: Orka na ugorze, czyli Syringa chce mieć ogród
No, piękne, piękne, ale ja jakaś taka nieprzystosowana jestem tej wiosny
No i martwię się o sadzonki, które już dawno wyniosłam na wolne powietrze, bo bylo ciepełko i zaczęły rosnąć im bladziutkie pędy w schowku. Pędy zzieleniały i ciut sie wzmocniły, ale czy wytrzymają śnieg... Sporo tych różnych sadzonek w doniczkach małych i dużych i nie mam gdzie ich teraz schować, zresztą to by było za duzo noszenia. Może choć na dzisiejszą noc je jakąś włókniną okryję, bo ma być mróz 
Bea
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Spokojnie, sprawdzilam z ciekawości prognozę dla Twoich okolic i to chwilowy wybryk natury, od środy pełne słońce i 10 stopni 
Wiem, Pat, że chwilowy, ale jak nigdy zgrzytam zębami na ten wybryk, jakoś mam gorszą tolerancję na stres obecnie i histeryzuję

Bea
Bea, doskonale rozumiem Twoje rozczarowanie pogodą... jestem w stanie wszystko znieść, ale nie powrót śniegu. Nie cierpię zimy, a już było tak cudnie, że człowiek oswoił się z myślą o kompletnej wiośnie. Nic to, na pewno się poprawi aura, za co trzymam kciuki! 
- survivor26

oj, to nie krepuj się, pohisteryzuj sobie, masz jakąś dobę na to, bo jak wróci wiosna to nieco nie na miejscu będzie zalewanie się łzamiSyringa pisze:Wiem, Pat, że chwilowy, ale jak nigdy zgrzytam zębami na ten wybryk, jakoś mam gorszą tolerancję na stres obecnie i histeryzuję![]()
Spacer z psami.

Tak wyglądały Śnieżne Kotły (a dzisiaj tak wyglada mój ogród, jest biało)
A tak wyglądało pogórze

Tak wygląda suchy badyl po zimie na moim ugorze

Tu tez widać, ale tu to jest subtelny badyl, w innych miejscach jest większy

...A tak wygląda rasowy traktorzysta (proszę zwrócić uwagę, że w błotniku jest wgłębienie na napój i na to, jaki tam jest napój
litrowy karton karotki: marchew, jabłko, malina , gdy eM tak pomykał na tej maszynie, nasz miejscowy odpowiednik Rysia u Pat nie wytrzymał z ciekawości i przespacerował sie dróżką obok, jakąż nieskrywaną odrazę było widać na jego twarzy, gdy zobaczył, co eM popija, gdy mu zaschnie w gardle podczas pracy
)

Mój czarny, groźny drapieżnik na chwasty, mówie o traktorku oczywiście, nie o niebieskim kapturku

Tak wygląda badyl skoszony i wypluty ...tyłem przez traktorek
Tami oczywiście przyniosła zabawkę i chciała, żeby jej rzucać, skoro jest tak fajnie równo, to znaczy, że mozna sie tam bawić.

Tak wyglądały Śnieżne Kotły (a dzisiaj tak wyglada mój ogród, jest biało)
A tak wyglądało pogórze
Tak wygląda suchy badyl po zimie na moim ugorze
Tu tez widać, ale tu to jest subtelny badyl, w innych miejscach jest większy
...A tak wygląda rasowy traktorzysta (proszę zwrócić uwagę, że w błotniku jest wgłębienie na napój i na to, jaki tam jest napój
Mój czarny, groźny drapieżnik na chwasty, mówie o traktorku oczywiście, nie o niebieskim kapturku
Tak wygląda badyl skoszony i wypluty ...tyłem przez traktorek
Tami oczywiście przyniosła zabawkę i chciała, żeby jej rzucać, skoro jest tak fajnie równo, to znaczy, że mozna sie tam bawić.
Bea
Naprawiona przez Małża budka, zobaczcie, jakiej jamnicze uszy
jej dorobił

A to budki, które nabyłam drogą zakupu w piątek, jak widać w okazyjnej cenie (stwierdziłam, że nie doczekam się na zrobienie jeszcze ze dwóch nowych przez eMa)

Krajobraz z Larsem

Wieczorne impresje

O, a to jest efekt mojej katorżniczej pracy
Przekopałam zachwaszczoną rabatkę i przy okazji troszkę ja powiększyłam. To brązowe to ziemia wysypana z worka.
Zaczęłam czyszczenie tej rabatki w zeszłym roku wczesną jesienią a skończyłam w ostatni czwartek, ma sie to tempo pracy

Teraz będę rabatkę zapełniać.
A to budki, które nabyłam drogą zakupu w piątek, jak widać w okazyjnej cenie (stwierdziłam, że nie doczekam się na zrobienie jeszcze ze dwóch nowych przez eMa)
Krajobraz z Larsem
Wieczorne impresje
O, a to jest efekt mojej katorżniczej pracy
Zaczęłam czyszczenie tej rabatki w zeszłym roku wczesną jesienią a skończyłam w ostatni czwartek, ma sie to tempo pracy
Teraz będę rabatkę zapełniać.
Bea
-
Jo37
- 500p

- Od: 20 sty 2009, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W jakim pięknym miejscu mieszkasz.
Suche badyle mam takie same tylko brak mi traktorka i niebieskiego kapturka.
Oglądałam wczoraj relację z Dolnego Śląska. Samochody w zaspach .
Czy u Ciebie też jest tyle śniegu?
Suche badyle mam takie same tylko brak mi traktorka i niebieskiego kapturka.
Oglądałam wczoraj relację z Dolnego Śląska. Samochody w zaspach .
Czy u Ciebie też jest tyle śniegu?
Pozdrawiam , Joanna
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Beo - na Pogórzu zieleń po prostu majowa
Pieski szczęśliwe i wyglądają na bardzo zadowolone ze swojego towarzystwa.
Cena budki lęgowej taka, że nie opłaca się samemu robić. U mnie budek lęgowych nie będzie
Obawiam się, że moje trzy koty zrobiłyby
pogrom wśród ptaszków.
Ale traktorek w akcji i widok wykoszonych połaci - przebija wszystko
Pieski szczęśliwe i wyglądają na bardzo zadowolone ze swojego towarzystwa.
Cena budki lęgowej taka, że nie opłaca się samemu robić. U mnie budek lęgowych nie będzie
pogrom wśród ptaszków.
Ale traktorek w akcji i widok wykoszonych połaci - przebija wszystko
- survivor26

Świetnie wyglada teren po wykoszeniu chaszczy! Już widzę tam alejki z krzewami, różane zakątki, ławeczki pod drzewami - świetny materiał wyjściowy na tajemniczy ogród
Tak myślałam, teraz nie masz na pewno jeszcze sił, zeby to zacząć ogarniać, ale może ściągnąć jakiegoś Rysia w miarę trzeżwego, niech to zaorze i obsieje facelią, gryką czy jakimś nawozem zielonym? Nie zarastałoby Ci z powrotem chociaż...co by wtedy robił operator traktorka? 
- amba19

- Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Jak to co - będzie kosił tę grykę 
Pół godzinki temu tak bylo u mnie:

Zasp może nie ma akurat u mnie (najwięcej śniegu spadło w okolicy Kamiennej Góry), ale jest zdecydowanie zbyt zimowo!!
(Pat pisała, że mogę sobie pohisteryzować, korzystam z tej rady
Chciałam jeszcze powiedzieć, że pragnę pokoju na świecie
powszechnego czytelnictwa
i wynalezienia nowego paliwa do kosiarek, które nie będzie zanieczyszczać środowiska
)
...No, dobra, to by było na tyle, bo właśnie słońce wyszło i wszystko się zaczyna topić
Zasp może nie ma akurat u mnie (najwięcej śniegu spadło w okolicy Kamiennej Góry), ale jest zdecydowanie zbyt zimowo!!
...No, dobra, to by było na tyle, bo właśnie słońce wyszło i wszystko się zaczyna topić
Bea
-
Jo37
- 500p

- Od: 20 sty 2009, o 10:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ekologiczne paliwo do kosiarki to daleka droga. Proponuję zamianę traktorka
na 4 owieczki. I ładne i ekologiczne, i jeszcze ogród nawiozą a nie zjedzą wszystkiego
jak kozy.
na 4 owieczki. I ładne i ekologiczne, i jeszcze ogród nawiozą a nie zjedzą wszystkiego
jak kozy.
Pozdrawiam , Joanna
Były takie myśli kiedyś, ale rozsądek wziął górę
Zwierzęta gospodarskie to duży problem, gdy ktoś nie jest rolnikiem i nie ma w domu kilku osób do pomocy. Nie mowiąc już o tym, że nie mozna nigdzie nosa wyściubić, jeśli nie znajdzie się kogoś do opieki nad trzodą. Moja sąsiadka w zeszłym roku kupiła sobie kilka kur, fajnie, ma własne jajka, zdrowe, ekologiczne, ale gdy nosiła sie z zamiarem dwa razy pytałam, czy jest pewna, że tego chce, bo stanie sie poniekąd niewolnicą tych paru kur... Zdecydowala się i teraz jest niewolnicą. Nawet gdy pojedzie do miasta, to patrzy na zegarek i na prośbe koleżanki, żeby poszły na kawę, odpowiada, że już musi wracać do siebie (no, bo kury trzeba zamknąc w kurniku, lisy i kuny grasują po zmroku...) A prawdziwy klopot jest dopiero, gdy chce sie wyjechać na dłużej, nawet parę kur wymaga opieki, a ze soba przecież nie zabierzesz, tak jak psów... O, nie, to nie dla mnie
Moje psy jeżdżą ze mną wszędzie, ja mogę mieć tylko takie zwierzaki, które mogą jeździć z tyłu w aucie, z owcami byłby raczej problem pod tym względem, zwłaszcza, że ja mam mały samochód 
Bea
-
MaGorzatka
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 20 sty 2011, o 17:43
To prawda z tymi zwierzętami - ja też jestem uwiązana, ale wiedziałam o tym i świadomie się zdecydowałam. Nasz tryb życia nie musi ulegać zmianie, bo już od dawna jest tak, że jeśli ktoś z nas zabaluje, to tylko ja z koleżankami, a wtedy M. dogląda gospodarstwa.
No ale jeśli razem gdzieś chcemy wyjść, to zimą po 16.00, jak kury są już zamknięte. A latem trzeba wrócić ok. 20-21, żeby zamknąć kurnik.
Ja chcę taki traktoooorek!
No ale jeśli razem gdzieś chcemy wyjść, to zimą po 16.00, jak kury są już zamknięte. A latem trzeba wrócić ok. 20-21, żeby zamknąć kurnik.
Ja chcę taki traktoooorek!