Szafirki ( muscari )
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Szafirki ( muscari )
Moje też jeszcze daleko w polu. 

U mnie biały podobnie.Dobrze kwitł tylko w pierwszym roku po posadzeniu.2 czy 3 lata temu posadziłam odmianę o jasnoniebieskich kwiatach i jest podobnie.Co roku słabsze.Myślę, że odmiany są słabsze od gatunku.ANETA pisze: Jacek
A armeński 'Album' widzę , że coś marnieje i z roku na rok jest go coraz mniej. Czy on taki delikatny , czy też może u mnie coś mu nie służy ?
Jacku , ale ja mam właśnie odmianę Szafirka armeńskiego 'Alba' , są jeszcze inne biało kwitnące np. Szafirek drobnokwiatowy 'Album' , Szafirek Auchera 'White Magic'_fox_ pisze:
Aneto armeński to te pospolitki a Album to odmiana biało kwitnąca.w ocienionym miejscu listki dopiero ok 2 cm.
selli, o jasnoniebieskich kwiatach miałam armeńskiego 'Valerie Finnis' , ale którejś zimy padł , a szkoda bo bardzo lubiłam jego kolor kwiatów .
O właśnie, chodzi o Valerie Finnis, nie mogłam sobie przypomnieć nazwy tej odmiany 

- Rennni
- Od: 22 lip 2012, o 21:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
I już pierwsze kwiaty u mnie
.

M.latifolium nie wiele mi rośnie, muszę przenieść gdzie indziej.....bardziej słońca
?

M.latifolium nie wiele mi rośnie, muszę przenieść gdzie indziej.....bardziej słońca

Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Rennni, M.latifolium u mnie w pierwszym roku po posadzeniu tylko był ładny , w drugim roku została połowa kępy , a w tym roku mam już tylko jedną sztukę, bez kwiatów , sam liść 

Sadzenie szafirka wiosną
Witam, jestem nowa w tematach ogrodnictwa, dlatego chciałabym się dowiedzieć , co mogę zrobić, by mój szafirek zakwitł. Parę dni temu przyszły do mnie cebulki już z pędami i zsadziłam je (tak, teraz wiem, że szafirki sadzi się na jesień
). Po paru dniach niestety zauważyłam, że pędy zaczęły brązowieć. Co mam zrobić, by roślina nie obumarła?! Mam kupić preparat pobudzający kiełkowanie, a może dać do zimniejszej piwnicy? Proszę o szybką odpowiedź 

- Rennni
ANETA, prawdopodobnie będzie to podobne
. W ubiegłym roku było 5 sztuk, w tym roku 4 kawałki i mniejsze. Rośnie na słońcu lub w cieniu?
Ktoś z powodzeniem uprawia M.latifolium?

Ktoś z powodzeniem uprawia M.latifolium?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
Miałem chyba przez 3 lata i nie narzekałem, nawet i swoje siewki już były, ale ta ostra zima -35* załatwiła wszystkie, rosły w miejscu lekko ocienionym, wschodnio-południowa wystawa.
-
- Od: 8 gru 2011, o 07:54
Breathe- zostawić w spokoju. Odchorują i może im się poprawi.
Pytanie - gdzie je posadziłaś? W domu? Wnioskuję tak z pytania "czy dać je do piwnicy" - jeśli tak, to nie jest najlepszy pomysł, i gdyby nie wypuściły pąków kwiatowych, to jak tylko się ociepli daj je do ogrodu czy na balkon. A jeśli wypuszczą pąki kwiatowe, posadź je do ogrodu zaraz po przekwitnięciu.
Tak czy inaczej, będą musiały odchorować swoje.
Pytanie - gdzie je posadziłaś? W domu? Wnioskuję tak z pytania "czy dać je do piwnicy" - jeśli tak, to nie jest najlepszy pomysł, i gdyby nie wypuściły pąków kwiatowych, to jak tylko się ociepli daj je do ogrodu czy na balkon. A jeśli wypuszczą pąki kwiatowe, posadź je do ogrodu zaraz po przekwitnięciu.
Tak czy inaczej, będą musiały odchorować swoje.
Zielonym do góry!!!
-
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- asta6265
- Od: 8 sty 2012, o 12:01
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Pozdrawiam Anka
- Rennni
Rennni moje na pewno białe u mnie ok 5 lat, ale one mają ładne i długie kwiatostany, ok 7 cm i nie wiem czy to zasługa odmiany czy stanowiska na którym rosną
bo mam też inne białe ale tam kwiatostany tylko 3 cm 
A różowy

A różowy