Szafirki ( muscari )

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Mariola54
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2006, o 00:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Szafirki ( muscari )

Post »

Moje też jeszcze daleko w polu. :D
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

ANETA pisze: Jacek
A armeński 'Album' widzę , że coś marnieje i z roku na rok jest go coraz mniej. Czy on taki delikatny , czy też może u mnie coś mu nie służy ?
U mnie biały podobnie.Dobrze kwitł tylko w pierwszym roku po posadzeniu.2 czy 3 lata temu posadziłam odmianę o jasnoniebieskich kwiatach i jest podobnie.Co roku słabsze.Myślę, że odmiany są słabsze od gatunku.
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

_fox_ pisze:
Aneto armeński to te pospolitki a Album to odmiana biało kwitnąca. :) w ocienionym miejscu listki dopiero ok 2 cm.
Jacku , ale ja mam właśnie odmianę Szafirka armeńskiego 'Alba' , są jeszcze inne biało kwitnące np. Szafirek drobnokwiatowy 'Album' , Szafirek Auchera 'White Magic'

selli, o jasnoniebieskich kwiatach miałam armeńskiego 'Valerie Finnis' , ale którejś zimy padł , a szkoda bo bardzo lubiłam jego kolor kwiatów .
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

O właśnie, chodzi o Valerie Finnis, nie mogłam sobie przypomnieć nazwy tej odmiany ;:130
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lip 2012, o 21:53
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

I już pierwsze kwiaty u mnie ;:oj .

Obrazek

M.latifolium nie wiele mi rośnie, muszę przenieść gdzie indziej.....bardziej słońca ;:218 ?
Obrazek
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
ANETA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2006, o 19:12

Post »

Rennni, M.latifolium u mnie w pierwszym roku po posadzeniu tylko był ładny , w drugim roku została połowa kępy , a w tym roku mam już tylko jedną sztukę, bez kwiatów , sam liść :(
Breathe
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 mar 2014, o 19:35

Sadzenie szafirka wiosną

Post »

Witam, jestem nowa w tematach ogrodnictwa, dlatego chciałabym się dowiedzieć , co mogę zrobić, by mój szafirek zakwitł. Parę dni temu przyszły do mnie cebulki już z pędami i zsadziłam je (tak, teraz wiem, że szafirki sadzi się na jesień ;:223 ). Po paru dniach niestety zauważyłam, że pędy zaczęły brązowieć. Co mam zrobić, by roślina nie obumarła?! Mam kupić preparat pobudzający kiełkowanie, a może dać do zimniejszej piwnicy? Proszę o szybką odpowiedź ;:174
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

ANETA, prawdopodobnie będzie to podobne :(. W ubiegłym roku było 5 sztuk, w tym roku 4 kawałki i mniejsze. Rośnie na słońcu lub w cieniu?

Ktoś z powodzeniem uprawia M.latifolium?
Przepraszam za błędy w tekście, ale ja nie jestem z Polski, czytam i rozumiem ale nie mogę napisać tekst ... piszę tylko przez online tłumacza ;-)
_fox_

Post »

Miałem chyba przez 3 lata i nie narzekałem, nawet i swoje siewki już były, ale ta ostra zima -35* załatwiła wszystkie, rosły w miejscu lekko ocienionym, wschodnio-południowa wystawa.
Bixxx
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 gru 2011, o 07:54

Post »

Breathe- zostawić w spokoju. Odchorują i może im się poprawi.

Pytanie - gdzie je posadziłaś? W domu? Wnioskuję tak z pytania "czy dać je do piwnicy" - jeśli tak, to nie jest najlepszy pomysł, i gdyby nie wypuściły pąków kwiatowych, to jak tylko się ociepli daj je do ogrodu czy na balkon. A jeśli wypuszczą pąki kwiatowe, posadź je do ogrodu zaraz po przekwitnięciu.

Tak czy inaczej, będą musiały odchorować swoje.
Zielonym do góry!!!
przemek1136
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 18:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U Jacusia szafirki co roku zakwitają wcześniej niż u mnie. Na zdjęciu koszyczek z szafirkami, który przezimował na powierzchni. Zapomniałem go posadzić a i teraz nie bardzo wiem co z nim zrobić.

Obrazek
kropka2
500p
500p
Od: 19 lut 2014, o 20:07

Post »

Moje Biedronkowe zdobią balkon.

Obrazek
Awatar użytkownika
asta6265
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2012, o 12:01

Post »

Moje od północy i mało słońca mają także na razie jeszcze liście, ale coś tam już widać:

Obrazek
Mój kawałek świata
Pozdrawiam Anka
Awatar użytkownika
Rennni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W drugiej próbie dostałam różowy ;:333

Obrazek
_fox_

Post »

Rennni moje na pewno białe u mnie ok 5 lat, ale one mają ładne i długie kwiatostany, ok 7 cm i nie wiem czy to zasługa odmiany czy stanowiska na którym rosną ;:223 bo mam też inne białe ale tam kwiatostany tylko 3 cm ;:145
A różowy ;:333
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”