Czym nawozić pomidory-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Czym nawozić pomidory

Post »

forumowicz jak zawsze niezawodny. Dziękuję bardzo :wit
Pozdrawiam, Jacek
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

jode22
Zakażenia bakterią e-coli w niemczech nie było spowodowane podlewaniem żadną gnojówką tylko zwykłą wodą, wodą, która zawierała te bakterie, i dotyczyło to tylko kiełków a nie sałaty, pomidorów czy ogórków.
Awatar użytkownika
botanika
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 maja 2011, o 21:36

Post »

Planowałam dac obornik i przekopać. albo inny nawóz naturalny zakopany głebiej w grządke i na to ziemię , a potem sadzic ogóreczki i sałatę. Ale czy tak tez jest niedobrze?

Rzeczywiście chyba nie będe podlewać gnojówką , zresztą nie posiadam takowej,
fox1961
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2013, o 10:49

Post »

Dziękuję forumowicz bardzo mi pomogłeś ;:108
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

dyrydyry7 pisze:Zakażenia bakterią e-coli w niemczech nie było spowodowane podlewaniem żadną gnojówką
Czy wiesz kolego co to jest tzw. miano coli ? Na czym to oznaczenie polega i jaka jest jego interpretacja ? Nadmienię, że analiza ta tyczy się wody do celów spożywczych.
Z tego co piszesz podejrzewam, że nie wiesz.
Wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego wody bakteriami pochodzenia jelitowego. Określany jako najmniejsza objętość wody (wyrażana w cm3), w której stwierdza się obecność jednej ? pałeczki okrężnicy (Escherichia coli).
Tłumacząc na polski miano coli określa stopień skażenia wody gnojówką. Wcale nie trzeba używać gnojówki by stworzyć zagrożenie epidemiologiczne, wystarczy, że woda z kranu ma odpowiednio niskie to właśnie miano coli. Miałem przez 10 lat styczność zawodowo z tymi analizami wody wodociagowej i powiem Ci, że czasami ta nasza woda z kranu niewiele różni się od gnojówki.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Wydaje mi się , że wszyscy zrozumieli, łącznie z tobą sens mojej wypowiedz, nie będę reagował na zaczepki z twojej strony, nie bardzo rozumiem co i komu chcesz udowodnić.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Przypomnę Ci co napisałeś
dyrydyry7 pisze:Zakażenia bakterią e-coli w niemczech nie było spowodowane podlewaniem żadną gnojówką tylko zwykłą wodą,
Więc ja Ci wyjaśniłem, że czasami ta zwykła woda nie różni i się wiele od gnojówki. Miano coli służy właśnie do określenia stopnia skażenia wody gnojówką. Tym bardziej jeśli doszło do skażenia epidemiologicznego wodą to co dopiero może zajść po użyciu gnojówki.
Agitowanie za używaniem gnojówki jest w istocie namawianiem do łamania prawa jako, że ustawa o nawożeniu tego zabrania.
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Nikogo nie namawiałem do podlewania gnojówką, tylko stwierdziłem, że nie to było przyczyną skażenia, a każdy wie ,że w wodzie jest rtęć kadm , ołów, azbest , polichlorofenole, acetynocyjanochydryna i inne paskudztwa tylko, że w stężeniach niegroźnych dla zdrowia.
Awatar użytkownika
krynka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sty 2014, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nie dajmy się zwariować :roll: Wychodzi na to,ze najzdrowiej i najbezpieczniej stosować nawozy sztuczne :roll:
Ja od lat używam nawozu kurzego,czasem podsuszonego,do nawozenia rzędowego,czasem w formie przefermentowanej gnojówki,którą zasilam ziemię przed przekopaniem,lub leję do dołków pod pomidory parę dni przed wysadzaniem rozsady.. Nigdy nie podlewam warzyw,kiedy już są posadzone. Warzywa rosną jak na drożdżach,nigdy nie było żadnych problemów zdrowotnych. Natomiast po zjedzeniu sałaty ze sklepu nafaszerowanej chemią i owszem. 3 osoby -moi znajomi po zjedzeniu sałaty wczesną wiosną wylądowały w szpitalu na ostrym dyżurze z silnym zatruciem i odwodnieniem. Jedna osoba była w stanie krytycznym- na szczęście wyszła z tego. Jedynie kobieta w ciaży ,z racji przeciwciał,jakie wytwarza organizm ciężarnej,przeszła to łagodnie.

Co do zapachu przefermentowanego kurzeńca- myślę,że tak modna wśród ogrodników gnojówka z pokrzyw ma bardziej nieprzyjemny zapach ;:185
Pozdrawiam serdecznie- Ela
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09

Post »

No to proszę wytłumaczcie mi to,:
Primo. Czy to co powstanie z zalania wodą pewnej ilości nawozu końskiego to jest ta właśnie dyskutowana tu "gnojówka" ?
Secundo. Czy mogę tym wreszcie zasilać rozsadę w czasie jej wzrostu ? (nie bedę stosowac na krzaki które już plonują)
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Tak to jest gnojówka.

Tym końskim nawozem lepiej zaprawić dołki pod pomidory już teraz, tzn., w miejscu gdzie będzie rósł pomidor przemieszać ziemię z obornikiem i zaznaczyć, np. patykiem. Tego nawozu na jeden dołek powinno być wg mnie ok. pół szpadla - choć niech się wypowiedzą mądrzejsi.

W maju w te dołki sadzi się pomidory.

Praktycznie nikt Pani nie zabroni stosowania gnojówek, ale opisane powyżej zagrożenia nie są wydumane.
Pozdrawiam
Adam
maalpunia
50p
50p
Od: 1 mar 2014, o 22:11

Post »

Posiadam granulowany kurzeniec. Chciałam go wykorzystać przy przygotowywaniu dołków pod pomidory. Czy lepiej pozostawić go w formie suchej czy rozcieńczyć z wodą, przefermentować i wlać do dołków?

Pozdrawiam :-)
Pozdrawiam :)
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Tylko w grę wchodzi ten drugi wariant.
x-q-a

Post »

forumowicz pisze:A na działkach jest szczególnie atrakcyjne zapachowo dla grillującej braci. :D

Jola, a czemuż to nie daje się spleśniałego chleba zwierzętom hodowlanym skoro on taki zdrowy i czemu ludzie go też wyrzucają jak on taki ekologiczny ?.
Powiadam : niech sobie każdy ekolog kupi książkę pt " toksykologia żywności " i ją przeczyta.
Przeczytałam kilka -bez kupowania i jestem m/y innymi po ekologii .forumowicz chyba też jesteś po podobnych studiach albo innej szkole rolniczej. Wnioskuję po postach.Masz ogromną wiedzę -gratuluję ,ale zbytnio zaufałeś jednostronnej dyktaturze naukowych doktryn .Przyjmijmy ,że owe pleśnie mogą zabić - pytam kogo? lub co?jak zabiją bakterie i grzyby..chorobotwórcze może nawet wirusy, to co źle? Co dalej - zabije pomidora? może wsiąknie złowieszczo w owoc i , i po nas? Ile razy trzeba użyć chemii na różne choroby i szkodniki lub nawozów aby pomidor był silny i zdrowy? Chcesz nam wmówić ,że to jest dużo lepsze? A propos hodowli zwierząt i skarmiania spleśniałego chleba - hoduję króliki rasa kalifornijska .Tak podaję im każdy chleb - nawet spleśniały .Zeszłego roku dwie nieduże farmy z mojej okolicy zaliczyły padaczkę wyzdychały im wszystkie króle w ciągu kilku dni . Tamci mieli do tego szczepione ja nie (mam mniej jak 80 matek nie biorę unijnego i nie prowadzę ich jako hodowlane) ani jeden mi nie zdechł hoduję 5 lat). Teraz Ty podaj przykłady z praktyki kiedy i jak ,komu czemu zaszkodził taki chleb. Niemniej dzięki za zwrócenie uwagi bo czasem różnie to może być .aha - ja celowo (ale zdarzyło się nie raz) nie jem bo mi nie smakuje , najbardziej lubię taki cieplutki .Wiem, wiem szkodzi?..
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Jeśli mam przed sobą jakikolwiek środek spożywczy z widoczną kolonią pleśni, nigdy go nie zjem/ poza tymi, które ta pleśń mają zaaplikowane technologicznie/. Nie mam żadnej możliwości, jak i każdy z nas , stwierdzenia z jakim rodzajem grzyba mam do czynienia . A ryzyko jest ogromne

http://pl.wikipedia.org/wiki/Mykotoksyny

Posiadam również świadomość, że taka mykotoksyna jak np aflatoksyna jest jedną z najgroźniejszych trucizn.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aflatoksyny

Ponieważ kocham zwierzęta nigdy nie podałbym im spleśniałego chleba ani innej paszy.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”