Piwonia (peonia) wymagania, uprawa cz.2
- KasiaPuk
- 200p 
- Od: 17 sty 2011, o 21:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Piwonie (peonie) i ich pielęgnowanie...
Witam, czytam watek i zastanawiam sie, czy ktos z was probowal wyhodowac Peonie z nasion? Mam ochote na zolta, ale w sklepach brak, same biale, rozowe i czerwone 

- 
				halina522
- Przyjaciel Forum - gold 
- Od: 18 lis 2009, o 20:37
Kasiu,żółta piwonia,która się pokazała na rynku to Itoh Bartzella.Już ją tu widziałam u kogoś na forum.

Halina

Zamówiłam tą Itoh i jestem ciekawa czy rzeczywiście będzie żółta.

- KasiaPuk
- 200p 
Niestety nie u mnie:( nie mieszkam w Pl, nie znam rynku. Myslalam o kupnie nasion z ebaya, podobala mi sie zolta i czekoladowo-bordowa, ale nie wiem jak ze wschodami z nasion. W szklarni juz mi wschodza floksy i kielkuja bulwy zantedeschii, wiec costam sie rusza. Z peoniami sie dopiero poznaje.

- 
				x-Cz-a
No proszę  żółta,musi być piękna bo "inna"
 żółta,musi być piękna bo "inna"
Zobaczymy ,może się gdzieś uda trafić

żółta,musi być piękna bo "inna"
 żółta,musi być piękna bo "inna"Zobaczymy ,może się gdzieś uda trafić

- 
				wesoly
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Paeone krzewiaste z reguły  dwa lata nasiona przelegują w ziemi. Od wzejścia średnio na  4 ? 5 rok zakwitają. 
jarek

jarek
- KasiaPuk
- 200p 
Dzięki Jarku! Czyli chyba jednak zapoluje na sadzonke.

- edi13
- 1000p 
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Mam piwonie młodziutką  w zeszłym roku posadziłam ją  w nieodpowiednim miejscu   w cieniu , czy mogę ją teraz przesadzi z cała bryłą korzeniową w inne  miejsce ?? Czy zakwitnie ?
dziękuję

dziękuję

- 
				pEtr
- 500p 
- Od: 18 cze 2008, o 01:31
edi, na to czy zakwitnie w tym roku ma wpływ to co się z nią działo w zeszłym. Jeżeli rzeczywiście była w totalnym cieniu to pewnie nie narosła i nie wytworzyła zawiązków pączków. Teraz choćbyś ją teraz przesadziła w najlepsze miejsce to nic to nie pomoże kwitnieniu. Spróbuj ją teraz przesadzić z jak największą bryłą i jak najpłycej i czekaj na sezon 2015 ;-).

- Jolek
- Od: 12 maja 2013, o 21:24
Do mnie dziś dotarły; piwonia drzewiasta 'Jeanne d'Arc' i piwonia ITOH 'Callie's Memory'. Teraz muszę poczekać parę latek aż zakwitną. Miałam kiedyś drzewiastą z kwiatami różowymi jak maki, dużymi jak talerzyki deserowe i cudnym zapachu. parę lat temu na wiosnę część uschła a potem po długotrwałych opadach zginęła całkowicie.

- 
				halina522
Będzie się działo-pomyśl ile kwiatów zakwitnie na tej karpie.I niezależnie od odmiany,warto mieć te piękne kwiaty w swoim ogrodzie.
Zwracam sie z prośbą do posiadaczy piwonii Itoh o wypowiedzenie sie nt.ich wzrostu teraz na wiosnę.Moja Bartzella przeżyła,wypuszcza pędy z gruntu.Czy to tak ma być?Czy ona jest bardziej bylinowa,niż drzewiasta?Nic mi więcej o tej krzyżówce nie wiadomo.Wcześniejszy zakup,jesienny 2012 Yellow Crown padł po u ubiegłorocznej zimie,może dlatego,że zaraz po posadzeniu zaczęła róść.Myślę,że to był nabytek holenderski,nie przystosowany do naszych warunków.Dlatego jeżeli uda mi się z tą,inne Itoh będę kupować tylko na wiosnę,żeby miały czas ie zaaklimatyzować przez lato.

Zwracam sie z prośbą do posiadaczy piwonii Itoh o wypowiedzenie sie nt.ich wzrostu teraz na wiosnę.Moja Bartzella przeżyła,wypuszcza pędy z gruntu.Czy to tak ma być?Czy ona jest bardziej bylinowa,niż drzewiasta?Nic mi więcej o tej krzyżówce nie wiadomo.Wcześniejszy zakup,jesienny 2012 Yellow Crown padł po u ubiegłorocznej zimie,może dlatego,że zaraz po posadzeniu zaczęła róść.Myślę,że to był nabytek holenderski,nie przystosowany do naszych warunków.Dlatego jeżeli uda mi się z tą,inne Itoh będę kupować tylko na wiosnę,żeby miały czas ie zaaklimatyzować przez lato.
Halina

Tym, którzy narzekają na internetowe zakupy w stolicy Podkarpacia powiem coś na pocieszenie.
Ja kupiłam liliowca, a otrzymałam piwonię, a w dalszej kolejności wyjaśnienie, że sadzonki tych roślin są bardzo do siebie podobne.
Z uśmiechem zrezygnowałam z dalszej reklamacji. Posadziłam piwonię do ogrodu i czekam. Może wyrośnie liliowiec?

Ja kupiłam liliowca, a otrzymałam piwonię, a w dalszej kolejności wyjaśnienie, że sadzonki tych roślin są bardzo do siebie podobne.
Z uśmiechem zrezygnowałam z dalszej reklamacji. Posadziłam piwonię do ogrodu i czekam. Może wyrośnie liliowiec?

Pozdrawiam. Krystyna.

- 
				halina522
Krysiu,to skorzystałaś-a z ciekawości zapytam czy w tym sklepie na który narzekamy? Ja jeszcze mam wątpliwości czy z tych torebek wyjęłam odmiany zamówione.No i pisz tu komuś ocenę czy zgodne z opisem, jak zakwitnie za 3 lata.

Halina

Czy Piwonie mieszkające w donicach można teraz wsadzić do gruntu czy poczekać do przekwitnięcia albo lata/ jesieni ?????

Magda - pilna uczennica Matki Natury