Mój ogród - lila31 cz.2. 2008r.
- lila31
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 lip 2006, o 12:06
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Grażynko dziękuję za odwiedziny i pochwały.
Jak już pisałam moje wrzosy mają po około 4 -5 lat. Przycinam je tylko raz w roku, na wiosnę.
Dynko dziękuję.
Myślę, że i Ty możesz takie mieć.
Aniu spróbuj choć jeden krzaczek wrzosu posadzić w pełnym słońcu, jako test. Zobaczysz czy będzie jakaś różnica, czy to sprawa gleby, czy naświetlenia.
Izuniu jak zwykle jesteś bardzo, bardzo miła. Dziękuję.
Może na próbę kup jeden wrzos (gdzieś czytałam, że te z lasu niechętnie przyjmują się w ogrodach) i posadź w kwaśny torf, w słonecznym miejscu. Może tylko te z pełnej swobody (z lasu) nie lubią ograniczeń ogrodowych.
Róże niestety nie pachną, ale kolory rekompensują tę wadę.
Witaj Jarku.
Bardzo się cieszę, że zdecydowałeś się dołączyć do nas na forum.
Fachowców jest bardzo wielu, i rzeczywiście można się wiele nauczyć, a najciekawsze są te praktyczne spostrzeżenia.
Liliowce od Ciebie zachowują się należycie, tylko chyba będę musiała wszystkie posadzić w donicach, zasmakował w liliowcach chyba karczownik, mysz czy nornica nie ma aż takiego apetytu.
Liliowce od Ciebie,zakwitły dwa, trzeci może kwitł, ale mnie długo nie było w domu (wakacje), więc nie dopilnowałam momentu kwitnienia i brak zdjęcia.
Meet Joe Black

Z tym mam problem, sroki zajęły się etykietką.
Na Lights Years Away za ciemny, na Storm of The Century, za jasny. Pomóż w oznaczeniu.

Jak już pisałam moje wrzosy mają po około 4 -5 lat. Przycinam je tylko raz w roku, na wiosnę.
Dynko dziękuję.

Myślę, że i Ty możesz takie mieć.

Aniu spróbuj choć jeden krzaczek wrzosu posadzić w pełnym słońcu, jako test. Zobaczysz czy będzie jakaś różnica, czy to sprawa gleby, czy naświetlenia.
Izuniu jak zwykle jesteś bardzo, bardzo miła. Dziękuję.

Może na próbę kup jeden wrzos (gdzieś czytałam, że te z lasu niechętnie przyjmują się w ogrodach) i posadź w kwaśny torf, w słonecznym miejscu. Może tylko te z pełnej swobody (z lasu) nie lubią ograniczeń ogrodowych.

Róże niestety nie pachną, ale kolory rekompensują tę wadę.

Witaj Jarku.

Bardzo się cieszę, że zdecydowałeś się dołączyć do nas na forum.
Fachowców jest bardzo wielu, i rzeczywiście można się wiele nauczyć, a najciekawsze są te praktyczne spostrzeżenia.
Liliowce od Ciebie zachowują się należycie, tylko chyba będę musiała wszystkie posadzić w donicach, zasmakował w liliowcach chyba karczownik, mysz czy nornica nie ma aż takiego apetytu.

Liliowce od Ciebie,zakwitły dwa, trzeci może kwitł, ale mnie długo nie było w domu (wakacje), więc nie dopilnowałam momentu kwitnienia i brak zdjęcia.

Meet Joe Black

Z tym mam problem, sroki zajęły się etykietką.
Na Lights Years Away za ciemny, na Storm of The Century, za jasny. Pomóż w oznaczeniu.

-
- Od: 20 sie 2008, o 20:57
- Kontakt:
na zdjęciu jest najprawdopodobniej CLOTHED IN GLORY ale w nastepnym roku po rozrośnięciu kępy wybarwi się prawidłowo i wtedy dokładnie odpowiem. Z moich doświadczeń wynika, że barwa w pierwszym roku po posadzeniu nie jest tak efektowna jak w przypadku dużych karp. Odcień natomiast także nieco może się różnić. Np. kilkanaście karp tych samych odmian mam posadzonych w ogrodzie ziemia dobra podlewana gdy zajdzie konieczność i na polu w warunkach spartańskich. Często różnica nie duża ale jest widoczna w odcieniu koloru bo inne cechy jak np. falowania płatków są stałe.
jarek
jarek
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Zgadzam się z Jarkiem - też to stwierdziłam na moich liliowcach.
Odcień zależy też od nawożenia. A niektóre liliowce kwitną naprzemiennie tzn. w jednym roku obficiej a w drugim słabo.
Ale ogólnie niezależnie od warunków to i im starsza kępa tym piękniejsza.
Odcień zależy też od nawożenia. A niektóre liliowce kwitną naprzemiennie tzn. w jednym roku obficiej a w drugim słabo.
Ale ogólnie niezależnie od warunków to i im starsza kępa tym piękniejsza.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- kogra
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 maja 2007, o 18:02
Jeśli chodzi o liliowce to mam właśnie taki zamiar. Ale dopiero jak się rozrosną trochę, bo zaczęłam je kolekcjonować dopiero w zeszłym roku. W tym jeszcze dokupiłam no i myślę, że będzie z nich całkiem niezła kolekcja. A potem to będę mogła wymieniać na inne.
Grażyna.
kogro-linki
kogro-linki
- Elizabetka
- Przyjaciel Forum
- Od: 4 lip 2006, o 20:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- hanka55
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Kontakt:
Beatko, to może do pieknych liliowców,
dołożę trochę różanych kolorków, przed snem?
The Colors of the Roses
http://www.youtube.com/watch?v=PQgi-bfSLYI
dołożę trochę różanych kolorków, przed snem?
The Colors of the Roses
http://www.youtube.com/watch?v=PQgi-bfSLYI
Lilu.Tak dawno mnie nie było, że nie wiem od czego zacząć.Masz przepięknie, to pewnik.Hibiskusy, nowa odmiana jukki, tuberoza, wrzosy i masa innego, cudnego kwiecia.Ale oczywiście lilie i liliowce mają chyba jedno z pierwszych miejsc.
Czy i u Ciebie lilie zaczynają od nowa swoją wegetację? Bo u mnie tak, zwłaszcza, że wiele z nich nie miało szans z zębami Astona i po prostu zostały zeżarte, tuż przed rozwinięciem, czyżby były aż tak smaczne?
Czy i u Ciebie lilie zaczynają od nowa swoją wegetację? Bo u mnie tak, zwłaszcza, że wiele z nich nie miało szans z zębami Astona i po prostu zostały zeżarte, tuż przed rozwinięciem, czyżby były aż tak smaczne?
- HalinaK
- Od: 12 paź 2008, o 11:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Lilu !
Boże, jak u Ciebie cudnie, bajecznie, po prostu Raj na Ziemi !!!
Twój ogród, to ogród marzeń
Och !!! ... Ach !!! ... brak słów, żeby wyrazić to piękno !
Widok panoramiczny Twojego ogrodu to rewelacja !!!
Zauroczyły mnie wszystkie Twoje roślinki, a w szczególności: oczar, ciemierniki, kwiat tuberozy, pełny kaczeniec i różowa sasanka
Pozdrawiam cieplutko
Boże, jak u Ciebie cudnie, bajecznie, po prostu Raj na Ziemi !!!
Twój ogród, to ogród marzeń

Widok panoramiczny Twojego ogrodu to rewelacja !!!
Zauroczyły mnie wszystkie Twoje roślinki, a w szczególności: oczar, ciemierniki, kwiat tuberozy, pełny kaczeniec i różowa sasanka

Pozdrawiam cieplutko