Na wsi u Domi
- iwona0042
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Na wsi u Domi
Witaj Dominiko i u Ciebie już wiosenka się robi, no ciekawe co jeszcze Ciebie tam zaskoczy, a pole do popisu niesamowite 

- sniezek
- 100p
- Od: 19 lis 2011, o 20:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję wszystkim za odwiedziny i słowa otuchy, bo rzeczywiście pracy sporo nas czeka , czekam z niecierpliwością na cieplejsze dni i zabieramy się do pracy, z braku czasu po malutku , ale ważne , że do przodu 

- juni
- Od: 17 wrz 2009, o 10:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po malutku do przodu.
Według mnie lepiej wstępnie zaplanować gdzie rabatka,ewentualnie warzywnik czy taras ,czy co tam jeszcze.
Ja też najpierw siałam trawę potem zrywałam,rabatka to tu to tam.
Wiem ,że plany mogą się zmieniać,ale ogólny zarys dobrze mieć.
Według mnie lepiej wstępnie zaplanować gdzie rabatka,ewentualnie warzywnik czy taras ,czy co tam jeszcze.
Ja też najpierw siałam trawę potem zrywałam,rabatka to tu to tam.
Wiem ,że plany mogą się zmieniać,ale ogólny zarys dobrze mieć.
- tu.ja
- Od: 21 lip 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Dominiko! Wpadłam z rewizytą. Na początek muszę się przyznać, że mam duży sentyment do Bydgoszczy. Spędziłam w tym mieście prawie rok i poznałam tam wielu fantastycznych Ludzi, których wspominam ciepło do dziś mimo upływu wielu, wielu lat.
Podziwiam odwagę i zapał by zmienić miasto na wieś.
Ogród to praca na lata. Masz duże pole do popisu i wiele możliwości. Wyprowadzenie zaniedbanego kawałka ziemi na prostą nie jest ani łatwe, ani szybkie, ale może być przyjemne. Przerabiałam to u siebie 7 lat temu. I wciąż nie skończyłam, a to tylko 400 m kw.
Życzę wielu pomysłów, sukcesów i przede wszystkim radości z tego co się robi. Odkrywanie wiosny w nowym miejscu jest cudowne. Cieszy każdy znaleziony kwiatek. Chociaż dla mnie każda wiosna jest magiczna.
Podziwiam odwagę i zapał by zmienić miasto na wieś.
Ogród to praca na lata. Masz duże pole do popisu i wiele możliwości. Wyprowadzenie zaniedbanego kawałka ziemi na prostą nie jest ani łatwe, ani szybkie, ale może być przyjemne. Przerabiałam to u siebie 7 lat temu. I wciąż nie skończyłam, a to tylko 400 m kw.
Życzę wielu pomysłów, sukcesów i przede wszystkim radości z tego co się robi. Odkrywanie wiosny w nowym miejscu jest cudowne. Cieszy każdy znaleziony kwiatek. Chociaż dla mnie każda wiosna jest magiczna.
- sniezek
- 100p
Plany... właśnie .... sęk w tym, że takowych nie mam
No nie ogarniam na razie wszystkiego, jedyne na co mam pomysł, to obsadzić przy podjeździe płot graniczący z sąsiadami słonecznikami , mam duże jadalne i małe czerwone ozdobne ( na razie nasiona) po drugiej stronie może lawenda, nie wiem jeszcze
coś jeszcze pod te słoneczniki dać ? Obok ? Ponoć one są żarłoczne, wyjaławiają glebę, mam nasionka stokrotek, astrów, dzwonka, orlika, maciejki, nieśmiertelnika i przegorzanu jeszcze ale nie mam koncepcji jak to zgrać w jedną całość
Pomożecie ?

No nie ogarniam na razie wszystkiego, jedyne na co mam pomysł, to obsadzić przy podjeździe płot graniczący z sąsiadami słonecznikami , mam duże jadalne i małe czerwone ozdobne ( na razie nasiona) po drugiej stronie może lawenda, nie wiem jeszcze

Pomożecie ?
- kajko278
- 500p
- Od: 20 sty 2013, o 17:32
Dominiczko ja miałam jednego roku wysiane pod płotem też słoneczniki jadalne i wyrosły tak wielkie,wyższe ode mnie miały ponad 2metry ,że potem miałam problem z ich usuwaniem. Więc ja osobiście wychodzę z założenia że, tam gdzie słoneczniki tam nic innego, nie wiem jak te ozdobne bo nigdy nie miałam 

Moja działka na Kaszubach
KARINA:-)
KARINA:-)
- Paulii
- Od: 25 lut 2013, o 15:03
Witaj Dominiko
Pięknie krokusiki Ci kwitną
Przebiśniegi ślicznie kwitną
Tak te przypadkiem znalezione w trawie to tulipany
Ściętemu krzewu, daj szansę może odbić
Sporo pracy Cię czeka ale z roku na rok będzie coraz lepiej i piękniej

Przebiśniegi ślicznie kwitną

Tak te przypadkiem znalezione w trawie to tulipany
Ściętemu krzewu, daj szansę może odbić
Sporo pracy Cię czeka ale z roku na rok będzie coraz lepiej i piękniej
Pauli
"To możliwość spełnienia marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące"

- sniezek
- 100p
Dziękuję za słowa otuchy i rady
Dziś wracając z kotem od fryzjera wiedziona intuicją zahaczyłam o netto i oczy me ujrzały bratki z jutrzejszej promocji,
więc kupiłam dwa 10 paki jasnofioletowych
ale chyba jeszcze dokupię
Jak gęsto się sadzi bratki, one się rozrastają chyba

Dziś wracając z kotem od fryzjera wiedziona intuicją zahaczyłam o netto i oczy me ujrzały bratki z jutrzejszej promocji,
więc kupiłam dwa 10 paki jasnofioletowych

Jak gęsto się sadzi bratki, one się rozrastają chyba

- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Dominiko jestem i z wielką chęcią będę Ci towarzyszyć w dalszych poczynaniach z tworzeniem ogrodu:)
Bratki się rozrastają,ja mam jedną sadzonkę w doniczce takiej mniejszej:)Zależy jakie masz donice?
Piękne krokusy i przebiśniegi:) Ciekawe co jeszcze skrywa Twój ogród?
Pozdrawiam serdecznie:)
Bratki się rozrastają,ja mam jedną sadzonkę w doniczce takiej mniejszej:)Zależy jakie masz donice?
Piękne krokusy i przebiśniegi:) Ciekawe co jeszcze skrywa Twój ogród?

Pozdrawiam serdecznie:)
Widać, ze poprzedni właściciel w ogóle nie dbał o działkę, czeka cię dużooo pracy. Nie ma sensu pochopnie czegoś wycinać. Na waszym miejscu zostawiłabym wszystkie zdrowe drzewa i te zasiane iglaki( ewentualnie przesadziła na inne miejsce) Myślę, że warto na początek było by dosadzić drzew owocowych iglastych zwłaszcza srebrne świerki prezentują się super. Drzewa rosną powoli więc lepiej wsadzić je wcześniej a potem zająć się rabatami kwiatowymi.
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
heej
już jestem. I nadrabiam zaległości. U Ciebie też taka masakra pogodowa?

- sniezek
- 100p
Annes 77 , sęk w tym, że nie mam jeszcze donic
chciałabym gliniane tak miej więcej o średnicy 30 -40 cm
No niestety Madziu , zimno i wietrznie , deszcz też codziennie pada
od jutra ma się poprawić pogoda niby 

No niestety Madziu , zimno i wietrznie , deszcz też codziennie pada

A czy masz jakies upatrzone ? o doniczki pytam bo tez sie rozgladam wlasnie na wiosenne beratki.
- sniezek
- 100p
W markecie dom i ogród na O widziałam jesienią takie niższe, pękate , mam nadzieję, że będą teraz też 

- sniezek
- 100p
U mnie jeszcze nic się nie dzieje, M wyjechał i sama z pracą i domem zostałam , wracam o północy padnięta, nawet bratków kupionych w netto jeszcze nie wsadziłam, bo muszę po donice jechać , a nie mam kiedy
Od sąsiadki dostałam lubczyk w kłączu (tak to chyba sie nazywa) i szczypiorków kilka
cieszę się, ale z drugiej strony muszę je w donicach posadzić na tarasie , bo warzywnika jeszcze nie mam , och te dylematy
M wraca dziś z Holandii i pisał, że kupił 2 rhododendrony jeden jakiś Czarna Wdowa
i paletkę lawendy
I to tak sam z siebie

Od sąsiadki dostałam lubczyk w kłączu (tak to chyba sie nazywa) i szczypiorków kilka

M wraca dziś z Holandii i pisał, że kupił 2 rhododendrony jeden jakiś Czarna Wdowa

I to tak sam z siebie