Ogórek gruntowy - termin wysiewu,rozsada,uprawa

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aguskac
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2007, o 22:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogórek gruntowy - uprawa z rozsady.

Post »

U mnie pomysł z rurkami zupełnie się nie sprawdził, bo nornice co chwilę wywalały mi je do góry. Ciekawe jak się sprawdzą skorupki. Posieję tak kilka sztuk eksperymentalnie, bo rewelacyjnie mi rosły siane od razu w pudełko, tak jak pokazał forumowicz na fotce wyżej i potem pikowane w grunt.
Dzięki jego podpowiedziom miałam wreszcie całą grządkę ogórków, a nie parę sztuk to tu to tam :heja
marcelis74
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 lut 2014, o 09:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam
nie wiem czy to tutaj powinienem zadać pytanie w zakresie przygotowania podłoża do uprawy ogórków. Mam zamiar wykorzystać obornik kurzy z tamtego sezonu ale nie wiem czy się nada (na zasadzie rozrzucić i przekopać). Za każdą pomoc dzięki.
Awatar użytkownika
annika
50p
50p
Od: 28 sty 2013, o 21:28

Post »

Przy okazji i ja podziękuję za pomysł ze skorupkami-miałam plan siać ogórki do rolek-już ich nawet sporo uzbierałam :lol: , ale skorupki wydają się być lepszym pomysłem. Czas więc na zbieranie skorupek :D
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Najlepiej jest, jeśli już rozmawiamy o skorupkach , zbierać je i suszyć w formie wydmuszek. Łatwiej je wtedy przyciąć do wymaganego kształtu. Dodatkowa zaleta to otwór w dnie skorupki zapobiegający przelewaniu rozsady o co nietrudno w tak małej ilości podłoża, jaka mieści się w skorupce. Jeśli używamy do czegokolwiek surowego jajka robimy na dwóch końcówką jajka otwory końcówką nożyczek i wydmuchujemy zawartość do szklanki lub kokilki. Lepiej jest wtedy użyć wytłoczek plastikowych.
Awatar użytkownika
zenmach
200p
200p
Od: 11 lip 2011, o 23:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie w zeszłym sezonie rolki sprawdziły się rewelacyjnie. Robiłem 2 minidoniczki z jednej rolki i stawiałem w kuwecie. Podlewałem poprzez lanie wody do kuwety, całoś stała w tunelu foliowym więc trzeba dbać żeby w kuwecie zawsze było trochę wody. W tym roku mam już zapas rolek i jedną dużą tube na jakięś wcześniejsze sadzonki ogórków tzn. chce je posiać wcześniej i wysadzić bardziej podrośnięte...
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Re: ogorki- ktore z szybko rosna

Post »

Kiedy wysiać ogórki w rozsady??? :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Do gruntu ?

Ja sieję podkiełkowane nasiona 1 maja w palety. Kiełkują w ciągu 24 godzin. Do każdej doniczki wkładam po 3 nasiona. Kiełkuje dlatego by nie marnować doniczek. Mam pewność, że wszystkie nasiona mi wzejdą. Po wzejściu natychmiast wynoszę na balkon, by mi nie wybiegały.

Obrazek

Po 2 tygodniach są gotowe do wysadzenia.

Obrazek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

O właśnie w takie paletki chce wysiać o to mi chodziło. ;:138 lata temu miałam ok 60 sadzonek i ogórków z nich od groma dosłownie wiadrami zbierałam ale to chyba trafiłam na odpowiednią pogodę dla nich oraz były mocno zasilane obornikiem. :D
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
McMArchewka
1000p
1000p
Od: 13 lut 2012, o 21:28

Post »

forumowicz Piękne miałeś tę rozsadę, ale zastanawiam się nad jedną rzeczą. Skoro w jednej przegródce rosną sobie trzy rośliny to również trzy rośliny sadzisz w jedno miejsce :?:
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Raczej ich nie rozdziela. :;230 A ja tak zastanawiam się czy sadził ktoś ogórki tak żeby pieły się np na siatke
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Niestety pytanie o rok zbyt wczesne :wink:
U mnie w tym roku ogórki będą rosły na siatce.

Miejsca mam bardzo mało, wszystko co się da i lubię próbuję uprawić pionowo. W zeszłym roku miałem eksperymentalnie tylko 4 krzaki na sznurkach i już tego roku bez ogórków sobie nie wyobrażam.
Zamiast kilkudziesięciu sznurków będzie mocna siatka z PCV pod pnącza o sporych oczkach (17x17cm).
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

I dobrze się trzymały na tej siatce czy były z tym problemy?
Awatar użytkownika
TomekD
200p
200p
Od: 16 lut 2013, o 20:26

Post »

Wyszło małe nieporozumienie - dopiero w tym roku zamierzam puścić ogórki na siatkę i też jestem ciekaw czy ktoś czegoś takiego próbował ?
pozdrawiam, Tomek
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Mogłoby to naprawdę zaoszczędzić sporo miejsca w ogródku.
aga74
50p
50p
Od: 7 lut 2012, o 20:44

Post »

Miałam w tamtym roku ogórki prowadzone w pionie ale na sznurkach
przywiązanych do pergoli i sprawowały się znakomicie.
Były to odmiany Tessa i Akito F1 deserowe.

-- 18 mar 2014, o 12:32 --
Pozdrawiam
Agata
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”