Jak przetrzymać drzewa z gołym korzeniem
Jak przetrzymać drzewa z gołym korzeniem
Witam
Dostałem bardzo ładne drzewka (śliwę jabłoń i gruszę) z gołym korzeniem. Jednak przedłużył mi się trochę remont i miejsce gdzie miały rosnąć jest przysypane gruzem. Jak przetrzymać takie drzewka czy można je posadzić do donic i potem przesadzić na stałe miejsce za jakiś miesiąc lub dwa. Mogę je też posadzić w innym ogrodzie i na jesień przenieść do siebie. Jak będzie lepiej?
Dostałem bardzo ładne drzewka (śliwę jabłoń i gruszę) z gołym korzeniem. Jednak przedłużył mi się trochę remont i miejsce gdzie miały rosnąć jest przysypane gruzem. Jak przetrzymać takie drzewka czy można je posadzić do donic i potem przesadzić na stałe miejsce za jakiś miesiąc lub dwa. Mogę je też posadzić w innym ogrodzie i na jesień przenieść do siebie. Jak będzie lepiej?
- bioy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak przetrzymać drzewa z gołym korzeniem
Skoro nie możesz sadzić na miejsce stałe to zakop je gdziekolwiek w ogrodzie i po problemie. 

Pozdrawiam, Jacek
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Moim zdaniem najrozsądniej byłoby przetrzymać te drzewka w zimnej piwnicy i posadzić je od razu na miejsce stałe.Wszystko zależy od tego kiedy te drzewka będą sadzone.Miesiąc spokojnie je w ten sposób przetrzymasz ale dwa to będzie raczej za długi okres.
Można ale pozostawiłbym je w donicach do jesieni aby korzenie przerosły ziemię.Przesadzanie będzie wtedy mniej ryzykowne.zzzz pisze: ...czy można je posadzić do donic i potem przesadzić na stałe miejsce za jakiś miesiąc lub dwa.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
I to jest najlepszy pomysł, drzewka spokojnie będą się ukorzeniać, nie będziesz się stresował,
że nie masz dla nich jeszcze dobrego miejsca. No i karczownik się jakiś paskud nie dobierze.
Mnie tej zimy wykończyły dwa już pięknie uformowane drzewka.
że nie masz dla nich jeszcze dobrego miejsca. No i karczownik się jakiś paskud nie dobierze.
Mnie tej zimy wykończyły dwa już pięknie uformowane drzewka.

Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
Z tego co piszecie rozumiem, że będzie dobrze, jeśli drzewa wsadzę do doniczek aby korzenie nie wysychały i schowam do garażu. Jeśli uda mi się przygotować miejsce stałe zanim drzewka ruszą, to posadzę je, w przeciwnym wypadku będę trzymał w doniczkach do jesieni. Dobre rozwiązanie?
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
W zimnej piwnicy można by je dłużej przechować ale jeśli takiej nie posiadasz to pozostaje garaż. Myślę że to dobre rozwiązanie.Trzeba też pamiętać o odpowiednio dużych doniczkach,tak aby przy wariancie B korzenie mogły swobodnie się rozrastać.