Thuje, schna i zielona plesn na nich

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
ODPOWIEDZ
naimad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 mar 2014, o 13:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Thuje, schna i zielona plesn na nich

Post »

Witam, Mam 5 thuji (chyba szmaragd), przed domem przy dosc rychliwej ulicy. Maja po jakies 3.5 metra. Ja ich nie wsadzalem.Po zimie , czy raczej po porze deszczowej zaczely schanc i zaczela pojawiac sie na nich zielona plesn. Od strony domu wygladaja duzop lepiej niz od strony ulicy.

Jak na razie usunalem membrane pod nimi i wszelkie kamyczki i podsypalem kompostem.

Czy da sie je uratowac? Czy sa jakies preparaty chyba grzybobojcze. Co radzicie? Czy jest ktos w Anglii i moze doradzic gdzie co kupic bo mam wrazenie, ze tutaj rynek jest zupelnie inny. W central ogrodniczych jedynie nawozy do trawnikow i online tez tego jest bardzo malo.

Obrazek Obrazek Obrazek

-- 17 mar 2014, o 13:55 --

Jeszcze jedno zdjecie

Obrazek
reddeath
50p
50p
Od: 4 sie 2012, o 15:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Thuje, schna i zielona plesn na nich

Post »

Popryskaj przeciwko brązowieniu igieł. Powinno pomóc. Przyczyną może być też sól drogowa. Pisałeś że mieszkasz przy ruchliwej ulicy, mogło być tak, że przejeżdżające samochody chlapią "błotkiem" na nie. Jeżeli nie ma śniegu a jest spory mróz trzeba pamiętać o podlewaniu. Nie zapominaj również o nawożeniu w sezonie. Ale tak jak napisałam na początku, zrób oprysk przeciwko brązowieniu i zobacz jakie będą rezultaty. Nie wiem jaki masz dostęp do środków także o tą kwestię niestety musisz zadbać sam. Na pewno coś znajdziesz, a przynajmniej powinieneś :roll:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”