Pędzenie konwalii

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
kociol1908
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 17 paź 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Pędzenie konwalii

Post »

Witam, jestem początkującym ogrodnikiem i chciałem zapytać o pędzenie Konwalii. Czytałem w różnych źródłach że pędzenie konwalii jest dość łatwe i możliwe w warunkach domowych. Czy możliwe jest wyhodowanie kwiatów konwalii w innym okresie niż maj? Jak to zrobić. Ponoć aktualnie jest bardzo dobry czas żeby to zrobić? Liczę na rady ekspertów
LeroyMerlin
200p
200p
Od: 24 maja 2011, o 14:22

Re: Pędzenie konwalii

Post »

Gdy liście zaczynają usychać ( późna jesień) należy wykopać kłącza, dzielimy je na kłącza z pąkami kwiatowymi i pąkami liściowymi, kłącza posiadające długie korzenie wsadzamy do doniczek w piasek co 3-4 cm, zostawiamy w chłodnym miejscu ( 0-5 st.) i regularnie podlewamy. W połowie listopada możemy przystąpić do pierwszego terminu pędzenia, skracamy korzenie do 10 cm, aby przyspieszyć kwitnienie wykąpmy je w wodzie o tem. około 30st. ( około 8 godzin), tak potraktowane kłącza sadzimy do pojemników z trocinami, piaskiem i mchem, które to ustawiamy w ciemnym pomieszczeniu w temp. pokojowej, kiedy pędy będą miały około 10cm przenosimy je do pomieszczenia ze światłem dziennym, gdzie po około 5-6 tygodniach zakwitną .
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Awatar użytkownika
DorkaS-66
500p
500p
Od: 27 maja 2011, o 08:51

Post »

"Kłącza przeznaczone do pędzenia pod osłonami na kwiat cięty sadzi się najczęściej do skrzynek o głębokości 10?15 cm (w rozstawie 3x5 cm). W przypadku uprawy doniczkowej korzysta się z pojemników o średnicy 9 cm lub 12 cm umieszczając w nich odpowiednio po 3 kłącza lub po 5 kłączy, przy czym warto stosować doniczki nieco wyższe od przeciętnie używanych. Podłożem może być torf, piasek lub trociny. Przed sadzeniem korzenie kłączy skraca się do długości 10?12 cm. Kłącza umieszcza się tak, aby pąki kwiatowe znajdowały się tuż nad powierzchnią podłoża.

Kwitnące konwalie można uzyskiwać przez cały rok. Świeżo wykopane kłącza nie nadają się jednak do sadzenia przed listopadem, ale kwitnące rośliny można z nich otrzymywać, w zależności od terminu sadzenia, aż do lipca. W terminie od lipca do października sadzi się kłącza ubiegłoroczne, przechowywane w temperaturze od 0°C do ?2°C. Powinny one pochodzić z upraw na glebach cięższych, co zapewnia ich łatwiejsze przechowywanie i lepsze wyniki podczas pędzenia. Na Zachodzie kłącza ubiegłoroczne używane są dla uzyskania kwiatów konwalii we wrześniu, październiku. Sadzi się je wówczas od końca sierpnia do końca września i uprawia przez cały czas na świetle, w temperaturze 18?20°C. Rośliny kwitną po upływie 16?18 dni od sadzenia. W Polsce konwalie pędzi się od połowy grudnia do marca.

Przy wczesnym pędzeniu ? do połowy stycznia ? należy używać kłączy przemrożonych: traktowanych temperaturą od ?3°C do ?5°C przez co najmniej 2, a najlepiej 4?5 tygodni. Odmrażanie kłączy musi się odbywać powoli, najlepiej przez 3 dni w temperaturze 10°C. Całkowicie odmrożone kłącza poddaje się ciepłej kąpieli w wodzie o temperaturze 28°C. Jeżeli kłącza nie były przemrożone, woda musi być cieplejsza (30?32°C). Ciepła kąpiel, która, w zależności od odmiany i terminu pędzenia, powinna trwać 12?16 godzin, może być zastąpiona moczeniem samych pąków przez 12 godzin w 0,1% roztworze Gibrescolu. Przy późnym pędzeniu ciepła kąpiel nie jest konieczna.

Początkowo konwalie pędzi się w ciemności i w tym czasie bardzo ważne jest utrzymanie właściwej temperatury. Od listopada do grudnia powinna ona wynosić w dzień i w nocy 28?30°C, a w styczniu 24?25°C. Gdy pędy osiągną wysokość około 10 cm (od listopada do grudnia trwa to około 10?14 dni od posadzenia, a w styczniu 8?10 dni), zaciemnianie się przerywa, a temperaturę obniża o kilka stopni. Kłącza sadzone od lutego nie wymagają okresu ciemności, a zalecana temperatura wynosi 20?22°C. Niezależnie od terminu uprawy, temperaturę należy obniżyć do 12?14°C, kiedy rozwiną się pierwsze kwiaty w kwiatostanie: wpływa to korzystnie na ich trwałość. Jeżeli podczas tzw. fazy jasnej naturalne usłonecznienie jest za słabe, rośliny należy doświetlać (natężenie 2000?2500 luksów przez 12, a najlepiej: przez 14 godzin). Przy zbyt silnym usłonecznieniu konieczne jest cieniowanie. Konwalie mają duże wymagania w stosunku do wody, dlatego rośliny trzeba obficie podlewać i ? do chwili rozwijania się kwiatów ? 2 razy dziennie zraszać letnią wodą. Gdy rozwiną się kwiaty, rezygnuje się ze zraszania, gdyż są one bardzo wrażliwe na nadmierną wilgotność powietrza. Nawożenie w tym okresie nie jest konieczne, ponieważ rośliny korzystają z substancji zapasowych zgromadzonych w kłączach i korzeniach.

Kwitnienie konwalii można także przyspieszyć bez ogrzewania wykorzystując tunele foliowe. Umieszcza się je w marcu nad posadzonymi jesienią kłączami z pąkami kwiatowymi III wielkości.

Kwiatostany konwalii przeznacza się do sprzedaży, kiedy na pędzie rozwinie się połowa kwiatów. Ich trwałość wynosi około tygodnia. Od sadzenia kłączy do zbioru kwiatostanów, w zależności od terminu uprawy, upływa 2,5?4 tygodni."http://cyklamen.blox.pl/2009/05/Pedzenie-konwalii.html
DorkaS.

"Barbam video, sed philosophum non video."
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

Witam. Jestem tutaj, bo poszukiwałam rady, co zrobić z zakupionymi o tej porze konwaliami, żeby zakwitły w pojemniku.
Po natrafieniu na ten wątek postanowiłam zasadzić kłącza w doniczce w domu (w ok. 20 st.), bez zaciemniania (mamy marzec) i poczekać, co wyrośnie. No i pąki nad ziemią oczywiście, 8-) dziękuję. ;:167
Pozdrawiam, Ilona
_fox_

Post »

Świnka a jesteś pewna że te zakupione kłącza wydadzą kwiat ?? pączki muszą być grube i tępo zakończone, te szpiczaste wydadzą tylko liście.
Awatar użytkownika
Świnka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 8 mar 2009, o 17:39

Post »

No masz! Niczego nie jestem pewna ;:202 pączki były tłuściutkie i śliczne, ale czy tępe? Nie wiem, teraz już pięknie ruszyły i pozieleniały.
Mniemam, że jak nie są tępe, to wymagają jakichś dodatkowych zabiegów?
Pozdrawiam, Ilona
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”