Dziś wysiałem na rozsadniku pod małym tunelikiem foliowym różne kapustne.
Robiłem to pierwszy raz i wydaje mi się że posiałem je o wiele za gęsto
Pytanie tylko czy, jeśli będzie taka konieczność będę mógł je rozsadzić niedługo po wschodach?
forumowicz wysiałam kapustę na zbiór jesienny i traktuję ją Twoim sposobem. Pojemnik z pięknie wykiełkowanymi nasionami wyniosłam do chłodnego, bardzo jasnego pomieszczenia (ganek). Jak podrosną trochę poprzerywam i poczekam z rozsadzaniem do pierwszych liści. Chyba najbardziej lubię rozsady kapustnych Chłód im nie przeszkadza, przelanie tym bardziej
Zazdroszczę Wam, ja już od tamtego roku nie sadzę żadnych kapustnych, mam w ogrodzie mączlika szklarniowego. Nie wiem jak się go pozbyć i zraziłam się...nie znam sposobu na tą plagę. Może macie jakieś sprawdzone?
Kapustę, brokuły i kalafior uprawia sie z rozsady. Nie wysiewam do gruntu a raczej do wielodoniczek lub inspektu/ rozsadnika. Tak, można. U mnie już wzeszły.
Rolnik ciągle żyje w strachu, nad warsztatem nie ma dachu.
Dzięki za odpowiedź. Ja zawsze wysiewałem kapustne do gruntu w maju i na początku czerwca je pikowałem. Ale widzę, że niektórzy robią to w kwietniu. Stąd powyższe pytanie. Zabawa z kapustnymi w mieszkaniu jest niestety frustrująca - zdaje się, że głównie z powodu niedoborów światła.
Czy nie jest za późno na wysiew kapusty białej , czerwonej i pekińskiej na rozsadę ? Wysadził bym ją do gruntu około 15 maja .Oraz interesuje mnie kiedy należy wysiać kapustę na późny zbiór do kiszenia na zimę ?
Nasiona kapust, kalarepkę wysiewam punktowo od razu do gruntu wcześniej moczę , przykrywam agrowłokniną . Jak za gęsto to przesadzam z grudką ziemi i nie choruje.Tak ze nie jest za pózno tak posiałam w sobotę z pekińska już gorzej bo trzeba dobrać odpowiednią odmianę bo wybije w kwiatostany
Pozdrawiam Teresa Miłe chwile dnia każdego czynią człeka szczęśliwym.