Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
Re: Podłoże do wysiewów
kik81
Jeśli masz dobrze przerobiony kompost to dodaj do niego z połowę torfu a ten perlit czy żwirek to sobie daruj, a ta mieszanka to sam przeczytaj co dajesz, torf perlit i żwirek są bezwartościowe, to z czego to ma rosnąć?
Jeśli masz dobrze przerobiony kompost to dodaj do niego z połowę torfu a ten perlit czy żwirek to sobie daruj, a ta mieszanka to sam przeczytaj co dajesz, torf perlit i żwirek są bezwartościowe, to z czego to ma rosnąć?
Dlaczego ma sobie darować perlit czy żwirek
Przecież te składniki spulchniają i utrzymują długo wilgoć w glebie 

Jak im potrzeba wody to się podlewa, ten perlit i żwirek niepotrzebnie zajmują miejsce i roślina nie ma składników, rozsadę masz w domu, codziennie ją doglądasz więc widać czy potrzeba wody czy nie.
-
- ---
- Od: 10 kwie 2008, o 17:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Świat się kończy Panie Popiołek
Toż to czyste herezje .Mała roślinka w pierwszej fazie wzrostu nie potrzebuje papu,to ją może zabić wręcz.Dopiero po przepikowaniu ,po ok.10 dniach można ją lekko nakarmić.
Tu na forum przerabialiśmy już sianie do super wzbogaconej ziemi .W 80 procentach rośliny padały.
Perlit plus ziemia jak najbardziej polecam ,bo to połowa sukcesu w uprawie .Szczególnie dla początkujących .

Toż to czyste herezje .Mała roślinka w pierwszej fazie wzrostu nie potrzebuje papu,to ją może zabić wręcz.Dopiero po przepikowaniu ,po ok.10 dniach można ją lekko nakarmić.
Tu na forum przerabialiśmy już sianie do super wzbogaconej ziemi .W 80 procentach rośliny padały.
Perlit plus ziemia jak najbardziej polecam ,bo to połowa sukcesu w uprawie .Szczególnie dla początkujących .
Są prawdy rzeczywiste i prawdy objawione. Te o zbędności i perlitu należą do tych drugich. Ja o nawożeniu rozsad już powiedziałem wszystko. Jeśli ktoś uważa inaczej niech sobie radzi sam
- offca11
- 200p
- Od: 4 mar 2013, o 07:47
kik81 poczytaj forum, wiele razy był poruszany ten temat, jest tu wszystko podane na tacy. Wiem, że na początku ciężko wszystko ogarnąć, zrozumieć ale poświęć trochę czasu na czytanie i dopiero wtedy pytaj jak dalej będzie coś nie jasne. Na twoim miejscu darowałbym sobie ten kompost do rozsady, bo nie wiadomo co w nim jest i ile, a co za tym idzie jakie zastosować nawożenie, ile i od kiedy. Na początek proponuję zagłębić się w temat podłoża do wysiewu i fertygacji.
Pozdrawiam Mateusz
To brzmi jak bajka o Kopciuszku
. Chodzi mi o przesiewanie podłoża. Po co, do licha?. Przecież im drobniejsza frakcja tym bardziej podatna na zamulanie. W podłożu musi być odpowiednia ilość powietrza więc musi być jak najwięcej wolnych przestrzeni a nie wypełnionych pyłem. Zadawać sobie pracy by pogarszać warunki wzrostu rozsady i stwarzać sobie problemy, toż to czysty masochizm. 

- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No Ja czasami też jestem zdziwiony wpisami forumowiczów
jedni się zachwycają tym że kupili ziemię lekką, puszystą a drudzy zamulają swoją kupną ziemię piaskiem
Jedni chwalą perlit a inni piszą że bez sensu bo nic ciekawego nie wnosi
Człowiek czytając te wpisy, zamiast wyjść mądrzejszy, to później pewnie się zastanawia kogo słuchać 

Toteż współczuję tym, co stawiają pierwsze kroki.
Zamiast pogłębić wiedzę doznają tego : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_poznawczy
Zamiast pogłębić wiedzę doznają tego : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_poznawczy
MagaAga pisze:Witam![]()
Mam takie pytanie,bo wszędzie widzę że piszecie o dacie ważności ziemi...mam podłoże do wysiewów Sterlux i za żadne skarby nie mogę znaleźć tej daty.
W którym ona jest miejscu,obszukałam wszystkie zgrzewy,nie ma też na końcu pod tekstem,diabeł ogonem nakrył?
Może mi ktoś pomóc?
Ponoć podłoże świeże,ogrodniczy na bieżąco sprowadza ale może gdzieś w hurtowniach wyprzedają stare zapasy - dalej się tej daty nie dopatrzyłam na swoim podłożu

Jeszcze odnośnie perlitu... w jakiej proporcji wymieszać z podłożem do wysiewania pomidorów?(jeśli gdzieś było to wybaczcie ale czytam i czytam i głowa za mała

pozdrawiam, Agnieszka
Słabo szukałaśMagaAga pisze:odnośnie perlitu... w jakiej proporcji wymieszać z podłożem do wysiewania pomidorów

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t#p4394055
Dzięki forumowicz
Ja wiem że to w którymś temacie czytałam
ale daj sobie to przypomnieć gdzie to było( jak się czyta po kolei o pomidorach( na różnych forach również) a się nie zapisze w notatniku od razu)

Ja wiem że to w którymś temacie czytałam

pozdrawiam, Agnieszka
kik81
Masz niepowtarzalną szansę, żeby spraawdzić, co jest lepsze, zrób tak jak ja pisałem , zrób część tak jak inni ci radzą, sam się przekonasz.
Masz niepowtarzalną szansę, żeby spraawdzić, co jest lepsze, zrób tak jak ja pisałem , zrób część tak jak inni ci radzą, sam się przekonasz.
Dzięki podjadek
Niestety na moim worku (pomarańczowy do wysiewania 10l) w żadnym miejscu nie ma takiego nadruku z datą i nr zezwolenia
Cztery razy obracałam workiem wzdłuż i wszerz
Niestety na moim worku (pomarańczowy do wysiewania 10l) w żadnym miejscu nie ma takiego nadruku z datą i nr zezwolenia

Cztery razy obracałam workiem wzdłuż i wszerz
pozdrawiam, Agnieszka