Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
dyrydyry7
500p
500p
Od: 21 sty 2014, o 00:42
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

kik81
Jeśli masz dobrze przerobiony kompost to dodaj do niego z połowę torfu a ten perlit czy żwirek to sobie daruj, a ta mieszanka to sam przeczytaj co dajesz, torf perlit i żwirek są bezwartościowe, to z czego to ma rosnąć?
x-H-3
---
Od: 17 wrz 2013, o 11:46

Post »

Dlaczego ma sobie darować perlit czy żwirek :?: Przecież te składniki spulchniają i utrzymują długo wilgoć w glebie :!:
dyrydyry7
500p
500p

Post »

Jak im potrzeba wody to się podlewa, ten perlit i żwirek niepotrzebnie zajmują miejsce i roślina nie ma składników, rozsadę masz w domu, codziennie ją doglądasz więc widać czy potrzeba wody czy nie.
ida74
---
Od: 10 kwie 2008, o 17:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Świat się kończy Panie Popiołek :!: :shock:
Toż to czyste herezje .Mała roślinka w pierwszej fazie wzrostu nie potrzebuje papu,to ją może zabić wręcz.Dopiero po przepikowaniu ,po ok.10 dniach można ją lekko nakarmić.
Tu na forum przerabialiśmy już sianie do super wzbogaconej ziemi .W 80 procentach rośliny padały.
Perlit plus ziemia jak najbardziej polecam ,bo to połowa sukcesu w uprawie .Szczególnie dla początkujących .
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Są prawdy rzeczywiste i prawdy objawione. Te o zbędności i perlitu należą do tych drugich. Ja o nawożeniu rozsad już powiedziałem wszystko. Jeśli ktoś uważa inaczej niech sobie radzi sam
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

kik81 poczytaj forum, wiele razy był poruszany ten temat, jest tu wszystko podane na tacy. Wiem, że na początku ciężko wszystko ogarnąć, zrozumieć ale poświęć trochę czasu na czytanie i dopiero wtedy pytaj jak dalej będzie coś nie jasne. Na twoim miejscu darowałbym sobie ten kompost do rozsady, bo nie wiadomo co w nim jest i ile, a co za tym idzie jakie zastosować nawożenie, ile i od kiedy. Na początek proponuję zagłębić się w temat podłoża do wysiewu i fertygacji.
Pozdrawiam Mateusz
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

To brzmi jak bajka o Kopciuszku :;230 . Chodzi mi o przesiewanie podłoża. Po co, do licha?. Przecież im drobniejsza frakcja tym bardziej podatna na zamulanie. W podłożu musi być odpowiednia ilość powietrza więc musi być jak najwięcej wolnych przestrzeni a nie wypełnionych pyłem. Zadawać sobie pracy by pogarszać warunki wzrostu rozsady i stwarzać sobie problemy, toż to czysty masochizm. ;:oj
Awatar użytkownika
BobejGS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2013, o 17:44
Kontakt:

Post »

No Ja czasami też jestem zdziwiony wpisami forumowiczów :) jedni się zachwycają tym że kupili ziemię lekką, puszystą a drudzy zamulają swoją kupną ziemię piaskiem ;:oj Jedni chwalą perlit a inni piszą że bez sensu bo nic ciekawego nie wnosi ;:oj Człowiek czytając te wpisy, zamiast wyjść mądrzejszy, to później pewnie się zastanawia kogo słuchać :D
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Toteż współczuję tym, co stawiają pierwsze kroki.

Zamiast pogłębić wiedzę doznają tego : http://pl.wikipedia.org/wiki/Dysonans_poznawczy
Awatar użytkownika
MagaAga
50p
50p
Od: 27 cze 2012, o 22:50

Post »

MagaAga pisze:Witam :wit

Mam takie pytanie,bo wszędzie widzę że piszecie o dacie ważności ziemi...mam podłoże do wysiewów Sterlux i za żadne skarby nie mogę znaleźć tej daty.
W którym ona jest miejscu,obszukałam wszystkie zgrzewy,nie ma też na końcu pod tekstem,diabeł ogonem nakrył?

Może mi ktoś pomóc?
Ponoć podłoże świeże,ogrodniczy na bieżąco sprowadza ale może gdzieś w hurtowniach wyprzedają stare zapasy - dalej się tej daty nie dopatrzyłam na swoim podłożu ;:174

Jeszcze odnośnie perlitu... w jakiej proporcji wymieszać z podłożem do wysiewania pomidorów?(jeśli gdzieś było to wybaczcie ale czytam i czytam i głowa za mała ;:180 )
pozdrawiam, Agnieszka
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

MagaAga pisze:odnośnie perlitu... w jakiej proporcji wymieszać z podłożem do wysiewania pomidorów
Słabo szukałaś :D

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... t#p4394055
Awatar użytkownika
MagaAga
50p
50p

Post »

Dzięki forumowicz ;:136

Ja wiem że to w którymś temacie czytałam ;:223 ale daj sobie to przypomnieć gdzie to było( jak się czyta po kolei o pomidorach( na różnych forach również) a się nie zapisze w notatniku od razu)
pozdrawiam, Agnieszka
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

MagaAga u mnie jest tu:

Obrazek
dyrydyry7
500p
500p

Post »

kik81
Masz niepowtarzalną szansę, żeby spraawdzić, co jest lepsze, zrób tak jak ja pisałem , zrób część tak jak inni ci radzą, sam się przekonasz.
Awatar użytkownika
MagaAga
50p
50p

Post »

Dzięki podjadek

Niestety na moim worku (pomarańczowy do wysiewania 10l) w żadnym miejscu nie ma takiego nadruku z datą i nr zezwolenia ;:222
Cztery razy obracałam workiem wzdłuż i wszerz
pozdrawiam, Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”