Kawon ( arbuz ) - część 4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kawon ( arbuz ) - część 4

Post »

Niedługo biorę się za kiełkowanie arbuzów. Powiedzcie mi proszę jak głęboko takie podkiełkowane już, sadzicie. Czy 2-3 cm to płytko? Bo chciałabym jak najmniej strat przez to, że łupinki zostaną na liścieniach.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeszcze za wcześnie.
Termin siewu arbuza przypada na początek kwietnia.
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2010 ... e/7_2.html
Pozdrawiam Mateusz
Alyaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2013, o 16:03

Post »

Ja tak myślałam nad arbuzem po pomidorach gruntowych czyli koło 20-25 marzec. Ale czytam tu, że część osób już moczy i nawet ma roślinki. W zeszłym roku zapomniałam kupić nasiona i nie miałam, za to w 2012 miałam problemy z tym by wykiełkowały (teraz wiem, że miały za zimno) i zdążyły tylko zakwitnąć. Bo w kwietniu też wszelkie dyniowate + melony (te będę uprawiać pierwszy raz) i fasolka.

W tym roku przeznaczyłam im stanowisko słoneczne i bardzo osłonięte. Oj marzą mi się własne arbuzy (najlepiej mniejsze ale więcej, bo wtedy jeden na jeden raz idzie do jedzenia).
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Jeden dzień moczenia , jeden w ziemi i już widzę że coś się dzieje :lol: - arbuz Sugar baby ;:3
Obrazek
Przemek19
50p
50p
Od: 5 lut 2012, o 18:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ja arbuzy wysiewam zawsze około 10 kwietnia i po 15 maja do gruntu nie polecam siewu na początku marca rośliny się wyciągną a po drugie okres produkcji rozsady arbuza to 4 do 6 tygodni .Co do kiełkowania to polecam na watę wyłożyć nasiona i delikatnie zraszać stale utrzymując wilgoć po 2-3 dniach pojawią się kiełki i do doniczek u mnie ten sposób się sprawdza :D
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p
Od: 14 kwie 2013, o 19:53

Post »

Ewao4 pisze:A czy nasiona przed wsadzeniem w ziemię trzeba koniecznie moczyć??Ja sieję kawony od trzech lat w marcu do doniczek bez moczenia i zawsze ładnie wschodzą:) ;:173
Nie ma takiej konieczności, jak je namoczysz szybciej schodzą, ja wole wsadzać do doniczek na początku kwietnia, dojrzałe są już w połowie sierpnia nie ma co jeszcze sadzić.

Nie wiem po co wy się tak spieszycie z wysiewaniem arbuzów, wystarczy jak posiejecie je na początku kwietnia. Życzę powodzenia tym co sieja teraz i siali nawet w lutym, rozumiem są odmiany które potrzebują więcej czasu ale wszystkie kwitną w podobny okresie i gdy okres ten przypada na koniec maja początek czerwca to gwarantuję wam że będziecie mieli mniej zawiązanych kwiatów a potem problemy z ich zapyleniem. Więc taka rada dajcie sobie spokój do kwietnia!!! I jeszcze jedno, teraz nie ma korzystnych warunków do kiełkowania ani schodzenia arbuza w folii, a tam powinny one schodzić, ze względu na niedostateczną ilość światła w domu arbuzy się bardzo wyciągają i potem są z tego powodu przykre konsekwencje.
darnok
200p
200p
Od: 13 kwie 2012, o 08:23

Post »

czy arbuz można siać wprost do gruntu?
Awatar użytkownika
bioy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 maja 2012, o 12:04

Post »

Można - na nawóz zielony :)
Pozdrawiam, Jacek
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

W tamtym roku część siewek mi zdechło bo źle zrobiłem ze sadziłem 20 arbuzów do jednej podłużnej doniczki, zostało mi trochę nasionek a że był 20 maja to posiałem do gruntu xD wyrosły normalnie tyle że arbuzy miałem dojrzałe pod koniec września xD
anubis
200p
200p
Od: 2 sty 2012, o 16:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Cześć
W tym roku kupiłem nasiona Rosario F1 oraz Złoto Wolicy, siać będę zaraz na początku kwietnia.
Z racji że zaczynam wcześnie, chciałbym się dowiedzieć czy można sadzonki rozsadzać w polu już na początku maja jeśli okryję je agrowłókniną o gramaturze np 19 ?
Rośliny zaczynają kwitnienie dość szybko, czy takie okrycie do drugiej połowy maja nie wpłynie na mniejszą ilość zbiorów ?
Proszę jeszcze o poradę w wyborze maty ściółkującej, w zeszłym roku ściółkowałem brązową agrowłukniną ale rośliny które sadziłem na innym mniej piaszczystym terenie mi zgniły bo były dość intensywne opady, nie chciałbym aby rośliny się dusiły.
Awatar użytkownika
Viola K
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 mar 2013, o 19:41

Post »

Moje arbuzy dzisiaj
;:3

Obrazek
Awatar użytkownika
Marcoo16
1000p
1000p
Od: 24 mar 2013, o 15:55

Post »

Już wysiałaś ? :shock:
Nie za wcześnie ? :wink:
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Awatar użytkownika
Heliot
100p
100p

Post »

anubis pisze:Cześć
W tym roku kupiłem nasiona Rosario F1 oraz Złoto Wolicy, siać będę zaraz na początku kwietnia.
Z racji że zaczynam wcześnie, chciałbym się dowiedzieć czy można sadzonki rozsadzać w polu już na początku maja jeśli okryję je agrowłókniną o gramaturze np 19 ?
Rośliny zaczynają kwitnienie dość szybko, czy takie okrycie do drugiej połowy maja nie wpłynie na mniejszą ilość zbiorów ?
Proszę jeszcze o poradę w wyborze maty ściółkującej, w zeszłym roku ściółkowałem brązową agrowłukniną ale rośliny które sadziłem na innym mniej piaszczystym terenie mi zgniły bo były dość intensywne opady, nie chciałbym aby rośliny się dusiły.
Niezależnie gdzie mieszkasz radził bym wysadzać w drugiej połowie maja, bardzo często przymrozki pojawiają się na początku maja i agrowłóknina nie zawsze da rade, Arbuzy dobrze kwitną i zawiązują owoce w wyższych temp wiec naprawdę nie ma się co spieszyć. Termin siewu połowo kwietnia i sadzenia do gruntu połowa maja to idealne termin i nie ma co go przesuwać bo można tylko zaszkodzić arbuzom.
Co do maty się nie wypowiem bo nie używam.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45

Post »

Marcoo16 pisze:Już wysiałaś ? :shock:
Nie za wcześnie ? :wink:

Ja swoje posieje pod koniec marca bo kiedyś je posiałem pod koniec lutego to zanim je wysadzilem w maju pod folie to porosły duże i się bardzo ciężko przyjmowały. ;:222

Mam kupioną odmianę Janosik.
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
offca11
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 07:47

Post »

offca11 pisze:Jeszcze za wcześnie.
Termin siewu arbuza przypada na początek kwietnia.
http://www.cbr.edu.pl/rme-archiwum/2010 ... e/7_2.html
Tak dla przypomnienia.
Pozdrawiam Mateusz
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”