Mulczowanie gleby - ogrodowe sztuczki.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Mulczowanie gleby - i nie tylko.
Do worków z upchanymi liśćmi dorzucam kilka garści saletry amonowej - przyśpiesza procesy
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Mariolka a czy próbowałaś kompostować "na gorąco"? Też o tym myślę, żeby mieć ziemię do borówki, ale na razie "moje sosnowe igiełki" w lesie u właściciela. 
Znalazłam listę eko-przyspieszaczy do kompostu:
- krwawnik
- pokrzywa
- mniszek
- żywokost
- rumianek
- kozłek lekarski

Znalazłam listę eko-przyspieszaczy do kompostu:
- krwawnik
- pokrzywa
- mniszek
- żywokost
- rumianek
- kozłek lekarski
- Ruda2011
- Od: 19 mar 2011, o 10:29
Bożenko jak to jest - "na gorąco" ? Napisz o tym, proszę .
-- sobota, 8 mar 2014, 19:05 --
-- sobota, 8 mar 2014, 19:05 --
miki331 gdzie kupujesz saletrę amonową ?miki331 pisze:Do worków z upchanymi liśćmi dorzucam kilka garści saletry amonowej - przyśpiesza procesy
- ra_barbara
- Od: 15 sty 2010, o 10:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Znalazłam super stronkę o kompostowaniu, mulczowaniu i w ogóle...
Wszystko bardzo ciekawe i przyda się na pewno
http://www.eioba.pl/a/1lwf/ekoogrodnictwo-kompostowanie
Wszystko bardzo ciekawe i przyda się na pewno
http://www.eioba.pl/a/1lwf/ekoogrodnictwo-kompostowanie
Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia! aktualny Co w trawie piszczy-2014-2017
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
Cz.1. cz.2. cz.3.Dziergam...bo lubię
- BozenkaA
- 1000p
- Od: 26 cze 2011, o 21:29
Jeszcze nie robiłam, ale się przymierzam. Zerknij tutaj: Kompost w 18 dni
Czytałam gdzieś, że należy od razu ułożyć całą pryzmę. Dobrze więc wcześniej przygotowywać sobie poszczególne składniki na osobnych kupeczkach.
Czytałam gdzieś, że należy od razu ułożyć całą pryzmę. Dobrze więc wcześniej przygotowywać sobie poszczególne składniki na osobnych kupeczkach.
Tylko worek do którego się pakuje liście i inne części roślin musi być mocny... Bo jak coś się zaplącze, jakaś gałązka to trzeba zaczynać od nowa. 

- Ruda2011
Bożenko no to u mnie jest już "after birds" czyli "po ptokach" bo kompościdło się już robi od zeszłego roku. Mam zamiar rozsypywać taki z 2012 roku. Ale .... ale zeszłoroczny będę przerzucała - poleję obornikiem - powinno pomóc. Ten w 18 dniBozenkaA pisze:Jeszcze nie robiłam, ale się przymierzam. Zerknij tutaj: Kompost w 18 dni

Ale co tam - spróbuję, i tak nie mam nic innego do roboty bo taka niby wiosna - ciepło a niewiele rośnie.
Zbierałeś liście wysypujące się z wora pękniętego ccc1969 ?

No i temperatura rozkładu "się psuje" .
Oki, bierzemy te najmocniejsze

- Ruda2011
Niespodziewanie wczesna wiosna (tfu, tfu, nie zapeszać) sprawiła, że prace polowe wczesnowiosenne mam prawie zakończone. Kurdę, nawet rowki oddzielające rabaty od trawnika wykonałam
Przesadzę jeszcze dwie różolki i zabiorę się za ..... przerzucenie kompostu - z góry na dół - polewając rozbełtanym z wodą obornikiem. Relację zamieszczę

Przesadzę jeszcze dwie różolki i zabiorę się za ..... przerzucenie kompostu - z góry na dół - polewając rozbełtanym z wodą obornikiem. Relację zamieszczę

Poszłam za Twoim przykładem i wzięłam się te rowki. "Sprzętowo" jestem lepsza
Użyłam ręcznej piły.
Na jaką szerokość dłubałaś te rowki?

Na jaką szerokość dłubałaś te rowki?
- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
o własnie ciekawią mnie te rowki..musiała bym o takowych pomyśleć bo mi te trawsko włazi wszędzie 

- tomaszkowa
- 500p
- Od: 28 paź 2013, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A tam gdzie wilgoć dłużej stoi można rozdrobnione drewno dorzucic i przegrzebać? Nie jest to jakieś bagienko ale wilgotna i cięższa ziemia przy płocie.
Rowki?
Ja juz je sobie odpuściłam jak zobaczyłam jak to pięknie ulewa rozmywa. Człowiek się nadziubie tym szpadlem a potem woda z miski i .... a teraz z kostki trawę wyrywam
Rowki?
Ja juz je sobie odpuściłam jak zobaczyłam jak to pięknie ulewa rozmywa. Człowiek się nadziubie tym szpadlem a potem woda z miski i .... a teraz z kostki trawę wyrywam

Pozdrawiam. Beata.
- Ruda2011
A ja właśnie zaczęłam je robić
U mnie gleba przepuszczalna i woda wsiąka. A w czasie deszczów długotrwałych i tak stoi u wszystkich - z rowkami czy bez
Aniu piłą ręczną
- dobra jesteś
. A włókienka trawy nie pchają Ci się w ząbki piły ? Robię niezbyt głębokie - pewnie raz na miesiąc będę je poprawiała ( wiemy wszyscy, że trawa i chwasty mają ADHD i pchają się wszędzie ). Ja mam dużo trawy i maleńkie rabatki z ozdobnymi rozsiane po całej działce
. Roślinki sadzę tam, gdzie "widzę je oczami wyobraźni"
a później uprawiam slalom z kosiarką. Teraz wygląda to mniej więcej tak (teraz ziemia miękka - wielkie nożysko rżnie jak masło). Tnę taki klin i wyrzucam na kompost.

U mnie gleba przepuszczalna i woda wsiąka. A w czasie deszczów długotrwałych i tak stoi u wszystkich - z rowkami czy bez

Aniu piłą ręczną

Piękne te rowki zrobiłaś. Mogłam zaczekać na Twoje zdjęcia.
Mariolko!
Jak znajdziesz chwilę to wpadnij do mnie i zobacz te moje rowki. Jestem o krok od zasypania ich z powrotem.
Piła sprawdziła się super bo jedyny sensowny nóż od razu się złamał.. Nacinałam trawę tak jak deskę a potem wydłubywałam trawę łopatką.
Mariolko!
Jak znajdziesz chwilę to wpadnij do mnie i zobacz te moje rowki. Jestem o krok od zasypania ich z powrotem.
Piła sprawdziła się super bo jedyny sensowny nóż od razu się złamał.. Nacinałam trawę tak jak deskę a potem wydłubywałam trawę łopatką.
- Ruda2011
No, coś Ty
???
Rowki jak rowki - są po to, żeby mnie było wygodniej kosić. Poprzednie (w zeszłym roku) były wykopane szpadlem ( w pocie czoła).
Trawa zarastała je i koszenie odbywało się pod przedziwnymi kątami. Pomyślałam więc - trawa wejdzie to wyrżnę znów, w puste miejsce podsypię ziemi i ...... i tu najlepsze
- rabatki będą powiększały się niezauważalnie, moja rodzina nawet się nie zorientuje, że robię ją w bambuko. Bo ciągle trwa cicha wojna : ja chcę większe rabaty, oni dużo trawy
. Niech wygra cwańszy i pracowitszy he he he 

Rowki jak rowki - są po to, żeby mnie było wygodniej kosić. Poprzednie (w zeszłym roku) były wykopane szpadlem ( w pocie czoła).
Trawa zarastała je i koszenie odbywało się pod przedziwnymi kątami. Pomyślałam więc - trawa wejdzie to wyrżnę znów, w puste miejsce podsypię ziemi i ...... i tu najlepsze

I to jest argument nie do przebiciaRuda2011 pisze:No, coś Ty???
ja chcę większe rabaty, oni dużo trawy. Niech wygra cwańszy i pracowitszy he he he

Pozdrawiam. Ewa