Kochani, macie jakieś doświadczenie z tą rośliną? Kiedy/gdzie/jak siać? Warto poświęcać mu miejsce wśród kwiatów czy raczej warzywnik jest jego miejscem?
Kupiłam nasiona i nie wiem kiedy najlepiej wysiać żeby w miarę szybko doczekać się kwiatów (jadalnych)
Mam możliwość wysiania go już teraz w szklarni do pojemników, ale nie wiem czy jest sens?
Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi:)
Nie warto robić rozsady gdyż posiany do gruntu w połowie kwietnia szybko rośnie i zakwita . Kwiaty to nie jedyna jadalna część tej rośliny , są nią również , a nawet przede wszystkim liście które smakują jak świeży ogórek i są świetnym dodatkiem do twarożku lub kanapki . Warto pamiętać tylko dwóch sprawach ,a mianowicie o tym że listki trzeba przed spożyciem posiekać i używać jak najmłodszych gdyż maja włoski ,które u osób nadwrażliwych mogą podrażniać przełyk , no i nie używać codziennie w ogromnych ilościach gdyż może obciążać wątrobę . Uważam że warto , ja mam go co roku , raz wysiany odnawia się sam ,zawsze mniej więcej w tym samym miejscu
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
GERTRUDA bardzo Ci dziękuje za błyskawiczną odpowiedź
Wiem, że listki też są jadalne, na pewno będę jeść, wspomniałam o kwiatach bo mam na punkcie jadalnych kwiatów lekką obsesję Powiedz mi, czy są naprawdę niebieskie czy wpadają w fiolet?