Datura - pielęgnacja/porady praktyczne - 4 cz (06.2012 - 05.2015)

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
abcd
1000p
1000p
Od: 15 kwie 2010, o 11:12
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kontakt:

Re: Datura

Post »

Oj ryzykowne to wystawianie już datur do cieplarni ;:185 ;:185 Też kiedyś byłam taka niecierpliwa ,wystawiłam w kwietniu do namiotu pięknie rosły a w maju zmarzły !!!!!!! Mimo że były dodatkowo przykryte włókniną ;:145 ;:145 Doradzam cierpliwość .
Zapraszam do mojego ogródka
Azyl Elki
Azyl Elki cz. 2
Awatar użytkownika
Gorga
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 1 paź 2013, o 20:43
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mam pytanie odnośnie nawożenia datur.
Wczoraj wyniosłam moja daturę, którą o mało w zeszłym roku nie uśmierciłam ;) z garażu zmieniłam jej ziemię i teraz mam pytanie. Od kiedy po przesadzeniu zacząć ją nawozić?
Czy są specjalne odżywki na start na wiosnę dla roślin?
Wiem, że kwestia nawożenia przewija się na forum co jakiś czas jednak nigdzie nie znalazłam informacji OD KIEDY zacząć nawożenie chociaż nie twierdzę, że nie było pisane już na ten temat.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

A jak duża jest twoja datura? Ma już dużo zielonych liści? Opisz ją trochę bo ciężko doradzić jak nie widzi się rośliny. :wit
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Gorga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Przepraszam bardzo
wstyd, ale nie pomyślałam.
Moja Datura jest dość dziwna. Podam jej opis, niestety zdjęcia nie mam.
1. Jest dość wysoka po jednym sezonie ma około 2 m.
2. Ma dwa pędy zrobił się pierwszy Y około 10 cm nad ziemią ja nie zareagowałam bo się nie znałam kolejne na wysokości 1,80
3. Jest goła jak święty turecki, ma co prawda jakieś zalążki listków ale są nie większe jak 3-5 mm
Wtargałam ją do sypialni stoi przy oknie, teraz tak myślę czy jej przez to nie ugotuję ale mam dość gęstą firankę a jak wrócę z pracy trochę ją od okna odstawię.

Muszę również napisać że w zeszłym roku mi nie zakwitła ale to moja wina bo sie nią opiekowalam na "opak" wiem bo we wrześniu dotarłam na to forum :) i całe szczęście dla mojej datury :tan

Grzecznie wymieniłam jej ziemię, więc stąd pytanie czy jej by czymś jeszcze dodatkowo nie podlać lub nie podsypać :)
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Moim skromnym zdaniem jeśli jest jeszcze bez liści i jest w świeżej ziemi to jej na razie wystarczy z nawozem łatwo przedobrzyć i zniszczyć roślinę. Dlaczego chcesz ją odsunąć od okna??? Właśnie teraz jeśli dałaś ją do ciepłego pomieszczenia bo chcesz ją podpędzić słonko jest jak najbardziej wskazane im więcej tym lepiej. ;:3 ;:3 ;:3
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
amarylis384
500p
500p
Od: 5 sty 2014, o 18:50

Post »

Moje są jeszcze w ciemnej piwnicy i za 2 tygodnie pojadą do ogródka. Wyglądają jak gruby badyl bez liści - bardzo nieciekawie, ale potem ruszą szybko.
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Obrazek A to moje mało je widać ale są już zielone.
Awatar użytkownika
Gorga
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek

Tak wygląda moja datura, oczywiście podsypana azofoską, mam nadzieję że nie dałam jej za dużo.
Pozdrawiam Małgosia
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Czy ktoś orientuje się od czego mogą się podwijać liście w daturze??? :wit
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Przędziorek??
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Hm oglądałam liście i nic nie zauważyłam ale możliwe...
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
KarolinaC
200p
200p
Od: 14 kwie 2012, o 18:57

Post »

Moja datura ma już dużo ładnych liści, ale mam wrażenie, że potrzebują nawożenia. I tu moje pytanie - nawozić już? bo na opakowaniu pisze, że od maja?
Pozdrawiam Karolina
Zapraszam do mojego wątku
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=58932" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p

Post »

Ja swoje już od dawna dokarmiam myślę że spokojnie możesz dać im nawóz. :D
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Datury są bardzo żarłoczne. Mam taką zasadę, że nie zasilam ich tylko przez 2 tygodnie po przesadzeniu a potem cały czas przez cały sezon.
W tym roku okazuje się, że mimo że przesadziłam je tydzień temu do bardzo zasobnej w składniki pokarmowe ziemi (Bella do surfinii i kwiatów balkonowych), to nowe listki są takie blade i jasne na brzegach jakby miały braki azotu. Niestety wyrzuciłam opakowanie po ziemi więc nie mogę sprawdzić jaki był stosunek składników mineralnych.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
Awatar użytkownika
janek45
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 07:01

Post »

Ja swoją młodą Daturę ogoliłem z bocznych odnóg zostawiając tylko jeden by wyrosła na proste drzewko czy dobrze zrobiłem ? pomyślałem że jak tylko jeden pęd będzie rósł to szybciej urośnie.
Obrazek
Oaza spokoju u Janka
cz.1 cz.2 cz.3 aktualna
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”