Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Unik.
Trzeba czytać również ze zrozumieniem...
Trzeba czytać również ze zrozumieniem...
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Kozula napisał(a):
"Tak przy okazji, odmiany pomidorów ze względu na typ wzrostu dzielimy na :
1. generatywne - np. większość odmian typu bawole serca - krzak wątły, cienki, liście drobne. Takie odmiany sadzimy z dobrze wykształconym gronem, ale jeszcze przed kwitnieniem, żeby najpierw zbudowały mocną roślinę a potem wiązały owoce,
2. zrównoważone - np. Black Zebra, Marissa, o ile dobrze pamiętam Malinowy Warszawski. Takie odmiany sadzimy z pierwszym kwitnącym kwiatem. Bez specjalnych zabiegów rosną prawidłowo, liści i owoców mają w sam raz,
Kozula napisał(a):
Tak przy okazji, odmiany pomidorów ze względu na typ wzrostu dzielimy na :
1. generatywne - np. większość odmian typu bawole serca - krzak wątły, cienki, liście drobne. Takie odmiany sadzimy z dobrze wykształconym gronem, ale jeszcze przed kwitnieniem, żeby najpierw zbudowały mocną roślinę a potem wiązały owoce,
2. zrównoważone - np. Black Zebra, Marissa, o ile dobrze pamiętam Malinowy Warszawski. Takie odmiany sadzimy z pierwszym kwitnącym kwiatem. Bez specjalnych zabiegów rosną prawidłowo, liści i owoców mają w sam raz,
3. wegetatywne - np . Malinowy Henryka, Adonis, Orange Strawberry, Red Chief. Takie odmiany sadzimy z dobrze kwitnącym pierwszym gronem, Red chiefa nawet z drugim. Jeśli posadzimy zbyt młodą rozsadę, zbierzemy wielkie liściska i małe pomidorki, pomimo dalszej prawidłowej pielęgnacji i nawożenia., Red chiefa nawet z drugim. Jeśli posadzimy zbyt młodą rozsadę, zbierzemy wielkie liściska i małe pomidorki, pomimo dalszej prawidłowej pielęgnacji i nawożenia."
Nawet za delikatnie napisałam: z dobrze kwitnącym pierwszym gronem.
"Tak przy okazji, odmiany pomidorów ze względu na typ wzrostu dzielimy na :
Kozula napisał(a):
Tak przy okazji, odmiany pomidorów ze względu na typ wzrostu dzielimy na :
3. wegetatywne - np . Malinowy Henryka, Adonis, Orange Strawberry, Red Chief. Takie odmiany sadzimy z dobrze kwitnącym pierwszym gronem, Red chiefa nawet z drugim. Jeśli posadzimy zbyt młodą rozsadę, zbierzemy wielkie liściska i małe pomidorki, pomimo dalszej prawidłowej pielęgnacji i nawożenia., Red chiefa nawet z drugim. Jeśli posadzimy zbyt młodą rozsadę, zbierzemy wielkie liściska i małe pomidorki, pomimo dalszej prawidłowej pielęgnacji i nawożenia."
Nawet za delikatnie napisałam: z dobrze kwitnącym pierwszym gronem.
Moje nowe imię Szansa 
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nio, niby racja.
Tyle tylko że kozula uprawiała pomidory w tunelach.
Nie chce mi się szukać ( sklerozę może mam ale nie aż taką ) że w gruncie jest troszkę inaczej....
Są jednak tacy co zawsze wiedzą lepiej i dokładniej.
Tyle tylko że kozula uprawiała pomidory w tunelach.
Nie chce mi się szukać ( sklerozę może mam ale nie aż taką ) że w gruncie jest troszkę inaczej....
Są jednak tacy co zawsze wiedzą lepiej i dokładniej.
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Mój cytat Kozuli i pozostałe moje wpisy dotyczyły uprawy w tunelach, Jak napisała wcześniej Comcia:
* Gdyby moderator był tak uprzejmy aby poprawić mój wpis z godziny 6:55 - powtarzającą się część (czyli górne 1 i 2)
Zatem wpisy o "męczeniu" dotyczą tylko pomidorów wegetatywnych w tunelach.Comcia pisze: Do gruntu K/37 nie ma potrzeby męczyć w gruncie nie ma komfortowych warunków.
Jeśli do tunelu to trzeba je przetrzymać dłużej w kubeczkach, bez zasilania i niewiele podlewać.
* Gdyby moderator był tak uprzejmy aby poprawić mój wpis z godziny 6:55 - powtarzającą się część (czyli górne 1 i 2)
Moje nowe imię Szansa 

Witam
Piszę bo bardzo proszę o pomoc mam taki mały problem otóż dostałem propozycję żeby do moich sadzonek pomidorów zbudować mały tunel foliowy,który byłby cały czas ogrzewany, mam wątpliwości czy tam nie będzie pary i czy to jest bezpieczne tunel tak około 2*2m.
Piszę bo bardzo proszę o pomoc mam taki mały problem otóż dostałem propozycję żeby do moich sadzonek pomidorów zbudować mały tunel foliowy,który byłby cały czas ogrzewany, mam wątpliwości czy tam nie będzie pary i czy to jest bezpieczne tunel tak około 2*2m.
Lukasz uki94
Witam
Tydzień temu wysiałam część pomidorków które będą rosły w donicach, cześć już wzeszła i mam pytanie czy to czas aby je już pikować??? Maja liścienie i są mniej więcej 2-3 cm. Załączam fotkę:

Wiem że jakoś zdjęć jest fatalna ale chwilowo nie mam możliwości zrobienia lepszych.
Tydzień temu wysiałam część pomidorków które będą rosły w donicach, cześć już wzeszła i mam pytanie czy to czas aby je już pikować??? Maja liścienie i są mniej więcej 2-3 cm. Załączam fotkę:

Wiem że jakoś zdjęć jest fatalna ale chwilowo nie mam możliwości zrobienia lepszych.
Pozdrawiam
Bee
To mój drugi rok z pomidorami....oby bardziej udany od poprzedniego ;)
Bee
Dzięki za korektę. Wyniosę je do zimniejszego pokoju to nie powinny się tak wyciągać. 

Pozdrawiam
Bee
Bee
Staraj się doniczki pochylać do światła.
- darbo
- Od: 20 mar 2011, o 13:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Podnieś roletę do góry, nie zasłaniaj im słoneczka. 

Pozdrawiam
Dariusz
Dariusz
Ta roleta jest otwarta cały dzień , tylko na czas robienia zdjęcia ją obniżyłam bo kompletnie nie byłoby nic widać. 

Pozdrawiam
Bee
Bee
uki94
Folię zawsze warto mieć, a twoje sadzonki to najlepiej było by wynosić w dzień pod folię a w dzień do domu i oczywiście jeszcze doświetlać.
Folię zawsze warto mieć, a twoje sadzonki to najlepiej było by wynosić w dzień pod folię a w dzień do domu i oczywiście jeszcze doświetlać.
- BobejGS
- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
Jak ktoś ma taki przywilej, że może się roślinkami zajmować cały dzień To owszem
Niestety Ja nie mam takiego przywileju
Jak miałem tydzień ciężki w pracy i postanowiłem zostawić moje papryki pod opieką żeńskiej części domu to.. Wszystkie padły
Okno uchylone przy porannym mrozie plus przelanie 

Grania na powierzchni ziemi nie ma pleśni ale jest trochę takich białych punkcików, kto wie może to zasolenie, nie wiem. Jutro zbiorę ten nalot i wzruszę ziemię, dzięki za poradę 

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2010, o 11:08
dziękuję za wyjaśnienia dotyczące "męczenia" pomidorów.