Myślę że w drugiej połowie lub pod koniec kwietnia możesz wysiać kapustę bezpośrednio do gruntu, informacje znajdziesz na opakowaniu z nasionami.Wolusia napisała
A w jakim terminie najlepiej siać kapustę bezpośrednio do gruntu? Mam zamiar poeksperymentować w ten sposób
Kapusta- biała, czerwona, włoska, brukselka.Cz.1
Re: Kapusta
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Najwygodniej jest wysiać kapustę wprost na rozsadniku i ewentualnie przykryć białą agrowłókniną. Sianie wprost do gruntu, to prawie tak samo jak siać sosny w lesie, dużo pracy w ochronę przed chwastami.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
- Wolusia
- 1000p
- Od: 12 sty 2013, o 17:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie mam opakowaniajanhel41 pisze:Myślę że w drugiej połowie lub pod koniec kwietnia możesz wysiać kapustę bezpośrednio do gruntu, informacje znajdziesz na opakowaniu z nasionami.Wolusia napisała
A w jakim terminie najlepiej siać kapustę bezpośrednio do gruntu? Mam zamiar poeksperymentować w ten sposób

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Czy kapustę można siać bezpośrednio do gruntu już teraz, czy poczekać do połowy marca 

- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Czy można wystawić w dzień na dwór kapustę wczesną, aby nie wybiegła? Jeśli będzie trzeba to mogę ją nakryć np. małym akwarium. Jest ok. 4*C.
Pozdrawiam Paweł
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
Pod akwarium, to się zaparzy, można nakryć agrowłóniną, jeśli się spodziewa ujemnych temperatur.
pozdrawiam Ludwik
- Wolusia
- 1000p
Wczoraj wysiałam nasionka dwóch odmian kapusty. Robiłam to pierwszy raz... Teraz czekam na efekty mojego eksperymentu 

- Wolusia
- 1000p
Ika2008 pisze:Do gruntu?

Na rozsadę
-
- 100p
- Od: 28 mar 2013, o 18:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja wczoraj wysiałem kilka ziarenek kapusty ditmarskiej do wielodoniczek po 1 ziarnku do komórki. Trzymam ją w domu.Jak zacznie wschodzić to wyniosę ją do tunelu. Ile dni wschodzi kapusta?
-
- 10p - Początkujący
- Od: 29 mar 2013, o 13:15
Kapusta wschodzi bardzo szybko także myślę ze pare dni i będziesz się cieszył roślinkami 

-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
Mój sposób na rozsadę kapusty jest taki:
W lutym wysiewam nasiona do pojemnika, który stawiam w łazience na południowym parapecie. Gdy rozłożą się liścienie, biorę dużą miskę, sypię ziemi do pełna i pikuję rozsadę. Od tego momentu miska nocą stoi w nieogrzewanym ganku a w dzień na dworze. Obficie podlewam.
Dziś rozsada kapusty kalafiora i kalarepy wygląda tak:

W lutym wysiewam nasiona do pojemnika, który stawiam w łazience na południowym parapecie. Gdy rozłożą się liścienie, biorę dużą miskę, sypię ziemi do pełna i pikuję rozsadę. Od tego momentu miska nocą stoi w nieogrzewanym ganku a w dzień na dworze. Obficie podlewam.
Dziś rozsada kapusty kalafiora i kalarepy wygląda tak:

Ładne te kapustki.
Zastanawiam się, czy nie lepiej jest wystawić po skiełkowaniu do chłodnego pomieszczenia lub np na balkon i kiedy wypuszczą pierwsze listki przepikować dopiero do palety i wysadzić do gruntu rozsadę doniczkową a nie rwaną.

Zastanawiam się, czy nie lepiej jest wystawić po skiełkowaniu do chłodnego pomieszczenia lub np na balkon i kiedy wypuszczą pierwsze listki przepikować dopiero do palety i wysadzić do gruntu rozsadę doniczkową a nie rwaną.
-
- 500p
- Od: 28 sty 2013, o 12:33
forumowicz, dzięki!
I zapewne Masz rację, lepiej byłoby popikować oddzielnie tylko ja nie mam miejsca. Łatwiej mi co rano wynieść jedną dużą miskę. Zawsze na targu kupowałam rozsadę rwaną i dlatego sama tak zaczęłam robić. Druga sprawa, zauważyłam, że kapusta lubi bardzo dużo wody. Miska jest głęboka i przez cały dzień utrzyma wilgoć. I jeszcze jedno. Kapusta produkuje wielki korzeń. Na etapie pikowania bardzo młodej rozsady korzenie były duże i splątane.
I zapewne Masz rację, lepiej byłoby popikować oddzielnie tylko ja nie mam miejsca. Łatwiej mi co rano wynieść jedną dużą miskę. Zawsze na targu kupowałam rozsadę rwaną i dlatego sama tak zaczęłam robić. Druga sprawa, zauważyłam, że kapusta lubi bardzo dużo wody. Miska jest głęboka i przez cały dzień utrzyma wilgoć. I jeszcze jedno. Kapusta produkuje wielki korzeń. Na etapie pikowania bardzo młodej rozsady korzenie były duże i splątane.
Paleta nie zajmuje dużo miejsca. A kapustka wytrzymuje dość spore przymrozki.