Moja działka na Kaszubach

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja działka na Kaszubach

Post »

Kawał dobrej roboty ;:180
Ja bym posadziła tak liściaki i stworzyła iglasto-liściastą ścianę :wink:
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p
Od: 4 mar 2013, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Popieram podpowiedź Agi, możesz wkomponować krzewy liściaste które uzupełnią ścianę np. derenie, pęcherznice, kaliny.
A funkie można w słońcu też spróbować/u mnie też sobie radzą/, jeśli byś dała krzewy miałyby trochę cienia. A z której strony masz południe?/od strony wjazdu?/
A może drzewko o koronie kulistej np.wierzba hakuro.., klon. To zależy jakie masz odległości między iglaczkami i szerokość rabaty. Musiałabyś przeliczyć.
Małgoś
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Tak właśnie, tak mam od południowej strony wjazd. Szerokość rabaty to 3m. Co myślicie o nasadzeniu w drugim rzędzie krzewuszek odmiany CANDIDA,NANA i RED PRINCE?
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Ja osobiście nie wprowadzam roślin w ciągłych liniach jednego rodzaju/ oprócz granic/ , dodałabym coś jeszcze oprócz krzewuszek. Chociaż one też mają różny pokrój i różne kolory liści. Musisz przemyśleć i zaplanować tak jak Ty lubisz ;:333 ;:333
Małgoś
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Nie wiem, muszę pomyśleć, zrobić jakąś wizję lokalną ;:65. W razie czego zawsze mogę przesadzić ;:306 -jak zwykle :;230. Ma być kolorowo bo przy mojej rodzince stojąc wiecznie przy zlewie muszę pocieszać oko patrząc przez okno ;:172 żeby nie widzieć tego co mam w zlewie do pomywania ;:145
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witaj Karinko jeszcze jedna Kaszubka tylko ta bardziej nadmorska :wit Ale na początku 'koła' teściowie mają działkę i często tam bywam. :wit Najpiękniejsze tereny tylko na rowerki za mało płaskie 8-) Odwiedzaj nas na "kaszubskich pogaduchach' bo Cię ominą spotkania w realu, w naszych ogrodach ;:3
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Witaj izaziem w moim skromnym wątku. Chwalę się , chwalę tymi naszymi krajobrazami wszędzie gdzie mogę ;:172 . Jak możesz wrzuć linka na te pogaduchy chętnie się przyłaczę ;:162
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Karina, krzewuszki są piękne, ja też się do nich przymierzam, tym bardziej, że kwitną dwa razy w roku. A co myślisz o tym żeby dodać do tego ciągu kilka innych krzewów. np forsycję- będzie ci kwitła wczesną wiosną i szybko zasłoni przed wścibskim okiem, jaśminowiec- cudny zapach, nie pożałujesz, bez/lilak- są takie piękne odmiany, że żal chociaż jednego nie mieć (nie doczytałam czy masz u siebie). na siatkę możesz też puścić powojnik- bardzo szybko się zadomowi i stworzy kwitnącą kurtynę ;:108 Pytałaś czy funkie dadzą radę, cóż, moje są posadzone tak, że do południa są w pełnym słońcu- dają radę, ale są nie są tak piękne jak te sadzone w cieniu. Myślałaś czy do tych różano- liliowych cudów nie dołożyć kilku liliowców, piwonii albo irysów?? Zawsze to jakieś urozmaicenie ;:204
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

:wit Sabinko. Z tego co wyczytałam z Twoich propozycji stwierdzam jeden fakt mamy ten sam gust co do roślinek :tan bo już wszystko mam tylko obsadzone z drugiej strony domu na skalniaku :heja. Z przodu właśnie chciałam te krzewuszki może nie wszystkie bo z krzaczków wsadzony tam już jest migdałek i moja ulubienica magnolia gwiaździsta. Właśnie przyszła paczka i dołączy do krzaczków z przodu domu piwonia drzewiasta, chciałam tam jeszcze gdzieś wcisnąć sama hoduję z nasion hibiskusa bagiennego no i oczywiście z mojej nasiennej hodowli juki ogrodowe. Nie wyobrażam sobie tego miejsca bez lili i gladioli ;:65
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Już wiem co mam wysiane z moich zakupów z alegroo ;:14 To co miało być Ketmią syryjską RED HEART będzie Ślazówką ogrodową :;230 :;230 ale cwaniaki to ma podobne kwiaty do Hibiskusa
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Gratuluję zakupu :;230 Musisz przyznać, że jesteś mimo wszystko bardzo zdolna- rozpoznałaś co Ci urosło ;:215
Jak postępy w planowaniu rabaty?
Małgoś
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Kapnęłam się bo wysiałam ślazówkę z oryginalnego opakowania i takie same były wchody ;:224, a na rabacie dalej zrywam darń :;230 tylko z drugiej strony. Potem foty wstawię ;:65
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

:wit Ślicznie działasz, będzie pięknie. Zazdroszczę możliwości działąnia, u mnie za mokro ;:223 Ale dziśjuż ;:3
Małgoś
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p

Post »

Niedziela nie niedziela na działce podziałać to sama przyjemność ;:172. Ja dzisiaj tak podziałałam że jutro chyba na wyciągu leżeć będę ;:14 już to czuję. Planu nie wykonałam na dzisiejszy dzień ale to tylko dlatego że przeceniłam swoje możliwości fizyczne ;:16. Wsadziłam moje krzewuszki do ziemi i niech się z nimi dzieje o chce. Za szybko do mnie przywędrowały i zaczęły puszczać liście mimo że trzymałam je w chłodnym pokoju a wczoraj te listki zaczęły mdleć to dzisiaj wsadziłam je na rabatę no i zobaczymy może przetrwają ;:224
Awatar użytkownika
merymg
200p
200p

Post »

Ja dziś czysto niedzielnie- po obiadku na "spacer", kąt nachylenia zboczy spory ale powrót z łupem w postaci czosnku niedźwiedziego! Sałatka na kolację wiosenna z w.w. pychota ;:172
Krzewuszki jak będą zapowiadać przymrozki okryj włókniną ewentualnie ;:333
Małgoś
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”