Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
constancja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sie 2012, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 4

Post »

Godne głębszego zastanowienia. Taczka mnie prowadzi, a powinno być odwrotnie podobno. Ile razy już się wysypałam razem z nią i to bynajmniej nie w tym miejscu, które sobie uprzednio upatrzyłam. Właśnie sprawdziłam cenę wózka i nie jest to cena kosmiczna. ;:138 Synex ma w czerwcu urodziny..... może ucieszy go taki prezent. ;:306
Gdzieś w Borach-wątek ogrodowy Bory Constancji - Bory Tucholskie w obiektywie
Pomieszanie z poplątaniem czyli nerwowe ręce Constancji spis tematów
FAQ: canon EOS 450D + ob. canon (18-55) Pozdrawiam. Ewa
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

:;230 Super pomysł, kup sobie wózek na urodziny w prezencie dla syna :;230 Dla mnie taczka to kosmos, chyba że pusta, naładowanej to nawet nie podniosę. Na dzień dzisiejszy wózek służy do hartowania roślin które zimowały w domu, w ciągu dnia stoją (na wózku) w słoneczku, a wieczorem wciągam wózek do garażu.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Z tym wózkiem super sprawa.. dzisiaj wożąc gałęzie i drzewo ( zwłaszcza już w ostatnich kursach) zastanawiałam się kiedy przechyli się taczka do stawu. A ja razem z taczką.
Awatar użytkownika
lulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Milenko, posiadanie miejsca na ognisko to cudowna sprawa. Bardzo zazdroszczę. My mamy za małą działkę, w dodatku drewniane domy, więc...wiadomo-zostaje pomarzyć. Gorący czas wiosennych porządków prawie wszędzie, bardzo lubię ten okres. Fajnie, ze znalezliscie czas na smazona kielbaske, masz racje zapach i smak nie do przebicia.., ja bym jeszcze odrzuciła ziemniaczki, których generalnie nie jadam, ale te z ogniska mmmmm....pychota
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Dziewczyny, wózek Iwonki na pewno bardziej poręczny dla kobiety, ale mimo wszystko swojej taczki nie zamienię na żadną brykę :lol: Choć nie jest najnowsza, to naprawdę jest super zwrotna, na ergonomię też nie narzekam, a często zdarza mi się prowadzić ją załadowaną gliną z kamieniami z czubkiem. Oczywiście do wożenia konewek z wodą się nie nadaje, ale całe zeszłe lato nosiłam konewki, więc i w tym sezonie będę kontynuować wieczorne spacerki :D Ogród 25 x 40, więc można zakwalifikować je jako ogrodowy fitness :wink: I jest jeszcze jedna kwestia - miałabym problem ze znalezieniem garażu dla wózka na zimę :?

Madziu lulka - domyślam się... :roll: u mnie na szczęście wszyscy palą dookoła i nikomu to nie przeszkadza. Choć przyznam, że latem najbliższa sąsiadka szokowała mnie pytaniami "zza płotu", czy dym mi nie przeszkadza. Bardzo miłe, prawda? Wczoraj obiekcji trochę miałam przed rozpaleniem, ale sąsiadów najbliższych nie ma, a ci dalsi... chyba jakoś przeżyli, nikt ostentacyjnie nie kaszlał, nie prychał ;:306

Dziś powtórzyłam oprysk miedzianem. Odkopczykowałam też wreszcie pozostałe róże i... niestety Rhapsody in blue chyba nie żyje... Po usunięciu z niej kopczyka zauważyłam, że róża się pochyliła! Chwyciłam i.. róża została mi praktycznie w dłoni ;:151 Była zwyczajnie złamana przy szyjce korzeniowej. Miała w tym miejscu młode korzonki, a w korzeniu, który został w ziemi już nie grzebałam. Pytanie - czy jest szansa, że odbije od korzenia? I drugie - różę oczywiście zakopałam w takim złamanym stanie parę centymetrów dalej od korzenia, zrobiłam malutki kopczyk - czy może się przyjąć? Pędy są marne, ale żywe. Róża od samego początku (zeszłe lato) rosła marnie, myślałam, że może ma jakiś luz między korzeniami i po czasie ugniatałam ziemię dookoła róży. Być może zrobiłam to zbyt mało delikatnie i po prostu ją złamałam... Bardzo proszę różane specjalistki o pomoc i diagnozę, jakie są szanse, że będzie żyć...? ;:199

Na otarcie łez, trochę wiosennych fotek :tan

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

lokowanie produktu :roll: (eMek ciężko dziś pracował w ogrodzie ;:108 )

Obrazek

:wit
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Milenko od razu przyszłam sprawdzić czy ten wielki żywopłot ciągle stoi i jest, widziałam go na zdjęciu ;:138
Ogniska a właściwie sterty liści i patyków też palę ale na pieczenie kiełbaski nie wpadłam, zresztą nawet nie miałabym siły przycupnąć przy tym dymie ze zmęczenia. Robię to ostrożnie na miejscu starej piaskownicy wnuków :uszy
Wiosnę masz bardzo obiecującą ;:215
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Majeczko, kiełbaski w sumie upieczone głównie na kominkowym drewnie bukowym, dorzuciłam trochę gałązek jałowca - niby dla aromatu, ale czy to w ogóle miało sens, tego nie wiem :lol: Działało za to pozytywnie na nozdrza podczas spalania i na podświadomość - wiesz, kiełbaski owędzone jałowcem jakoś tak ładniej brzmi ;:306 A parę dni temu musiałam jednego zdechlaczka wyciąć.. Suche igliwie spod szmaragdów robiło tylko zadymę - już po jedzeniu; na nich można uwędzić tylko siebie i całą okolicę :wink: Może Ty mi doradzisz coś na temat mojej Rhapsody? Strasznie mi jej żal... Problem opisałam w moim poprzednim poście ;:180
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
sweety
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2012, o 09:37

Post »

Niby eM pracował, a to Liczi wygląda na odurzonego produktem lokowanym :;230 Mój Okami biega po ogrodzie jak szalony, a potem leży w słonku pijany powietrzem...
Taki pojazd też mam, ale mniej wytworny. W sobotę woziłam nim drewno, a po budowie służył jako karoca dla moich kamieni ;:306 Wysłużył się, jak mało co. Muszę mu w tym roku kupić farbę, a wcześniej odrdzewić. Bo wygląda na sfatygowany :D
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31

Post »

Milenko sama straciłam Rhapsody więc się nie odzywałam wczoraj na jej temat, no bo nawet nie żałuję ale chciałam ją oddać w dobre ręce.
Mam podobny problem z Saint Exupery z tym że korzenie jej zamarły same z siebie chyba. Jak ją wykopywałam to znalazłam na jej pędzie korzonki czyli sama się zakorzeniła. Szkoda mi jej było więc wsadziłam ją do doniczki i zadołowałam na zimę. Jeszcze nie rozgarniałam zadołowanych róż to nie wiem czy się budzi czy jednak padła. Radziłabym Ci posadzić do doniczki, róże w doniczkach lepiej się regenerują niż zostawione w gruncie. Tak udało mi się uratować już kilka słabowitych róż. Teraz mam jeszcze dwie Kalmar Castle które też takie słabowite były, a jedna wypuszczała swoje korzenie. Czekam niecierpliwie żeby sprawdzić co słychać u moich doniczkowców. ;:65
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Każda z Nas chyba ma swój pojazd ogrodowy wyręczający od noszenia :wink: bez niego ani rusz.
Widzę, że sezon rozpoczęty na dobre i przypieczętowany kiełbasą znad ogniska oraz piwem ;:304
Wiosna jest piękna, prawda?
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu - moja bryka nowa na pewno nie jest, co można poznać po oponce :? ale o dziwo ogólny stan wizualny jest wyjątkowo dobry. Po poprzednikach odziedziczyliśmy mnóstwo ciekawych sprzętów całkiem dobrej jakości, podejrzewam, że niektóre kupowane w Niemczech, chociaż o przywiezienie taczki z zagranicy ich nie podejrzewam ;:306 Na temat kamieni nic mi nie mów.. Kopiąc dziś 1 dół pod różę wykopałam całe wiadro kamieni, w tym jednego wyjątkowego bydlaka. W ogóle w tym miejscu pod 15 cm warstwą nawet nie najgorszej ziemi wygląda tak, jakby ktoś przekopał resztki cementu z budowy :evil: A Liczi... zaczyna wynosić swoje kulki do ogrodu. Dziś go nakryłam jak wychodził spod iglaków przy tarasie, cały w igliwiu. Mam na szczęście na niego sposób - choć nie widziałam, gdzie kulkę zakopał, pokazałam gest "magicznej ręki", która chce zabrać pieskowi jedzonko. Do tego hasło "zjadaj" i piesek szybko odkopał kulkę spod jałowca :roll: Na szczęście to zawsze działa, choć niestety nie zawsze uda mi się go nakryć na chomikowaniu :D
Majeczko - Rhapsody potraktuję jak nowe, ciekawe doswiadczenie - muszę tylko wykopać podkładkę, a Rhapsody przesadzę w bardziej suche miejsce (kiedyś pokazywałam, jak wygląda ta rabata po deszczach :roll: ). Nadzieja jest, skoro już zaczęła wypuszczać korzonki. O donicy myślałam, ale wiem, że rośliny w donicach czasem zdarza mi się zapomnieć podlać.. A w jej przypadku przesuszenie może źle się skończyć. Jak ma się udać, to i w gruncie się uda :) Bardzo chciałabym mieć taką różycę na własnych korzeniach... więc trzymaj kciuki proszę ;:215
Aga - Ty masz już dojrzały ogród, a ja jestem na etapie ciągłych wykopków :D Bez bryki po prostu ani rusz. Aktualnie ogród to dół przy dole.. Piwko eMka, ja ostatnio pozwalam sobie tylko na odrobinę wina, za którym o dziwo nigdy nie przepadałam :roll:

Podsumowując dzień - z grubszych spraw wykopany dziś własnoręcznie kolejny dół pod różę, rozpoczęte poszerzanie warzywniaka, wylany pod większość roślin Rosahumus. No i skończył się ostatni zbiornik po szambie, teraz ziemię będzie trzeba wywozić - dobrze, że jest gdzie :)
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

No to kopanie tych dołów u Was to jakaś masakra jest. Foxer nie zakopuje kamieni ale za to bardzo lubi je gryźć. Przez to od małego ma już pęknięty kieł. Zawsze na niego krzyczę żeby nie nosił kamieni. Ma zabawki, musi mu to wystarczyć. A w ogóle wczoraj przeszedł samego siebie. Cały weekend spacerował nad brzegiem stawu i to tak żeby specjalnie się do niego "przewrócić". Jednak zawsze udało mi się go przyfilować i krzyknęłam że nie wolno. Wczoraj eMek rzucał mu piłkę i rzucił tak że nie mógł znaleźć. Szukał i szukał. Mąż mu powiedział że jest tutaj a ten hyc do stawu. Tutaj oczywiście nie oznaczało stawu. Wykorzystał w euforii sytuacje. Mam nadzieję że obędzie się bez zapalenia płuc. Bo dawniej angina itd to u niego standard. Miał też problemy z nerkami. Milenko czytam że podlewasz Rosahumusem. Mogłabyś napisać jaki kupiłaś? I jakie roślinki podlewasz? Ja go kupiłam głównie z myślą o warzywniaku. Miałam go uruchomić w tym roku, ale wujo przyjechał i powiedział że przyszykował mi obornik więc rosahumus zostawię na później. No ale jak mówisz że podlewasz roślinki... to może jakieś takie które ja posiadam :)
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Milenko nie mogę się napatrzeć jaka u Ciebie cudna wiosna ;:oj tak dużo kolorków, krokusiki kwitną całymi grupami.... u mnie kwitną 4....każdy w innej części ogrodu :;230
No i bratki wprowadziły taki cudny klimat..... no ślicznie po prostu :D
Czytam, że w ogródku działasz na całego.... ja dopiero zaczynam....a podobno znów ma się ochłodzić :evil:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Mój ogród to młodziak, zaczęliśmy od posiania trawnika dokładnie 6 lat temu...ostateczny kształt uzyskał 2 lata temu oraz po zeszłorocznej akcji "kostka"....ogród młody i zostało jeszcze sporo do zrobienia :wink:
Awatar użytkownika
oxalis
1000p
1000p
Od: 24 mar 2012, o 00:47

Post »

Zaginęłaś mi w gąszczu wątków... ;:196 . Ale Cię znalazłam :wit .
Wiosenka I klasa ;:138 , a fotki krokusów rozczulające.
Gdyby Ci padła oponka od Twojego ogrodowego rolls roysa to wiem gdzie można nabyć funkielnówkę...
Nasza, od równie szacownego pojazdu sparciała i zrobiła puff, więc dokupiliśmy na Sempołowskiej ;:224 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”