Bukszpan

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
teresa16
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 17 mar 2011, o 23:15
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Bukszpan

Post »

DorkowO proszę doradż czy teraz mogę jeszcze rozsadzić moje przyjęte bukszpany czy czekać do następnej wiosny.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jeżeli są dobrze ukorzenione, to jak najbardziej można... Nic im nie będzie, tylko pamiętaj, żeby je podlewać, ale to oczywista rzecz... :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Poczekaj cierpliwie aż te nowe przyrosty nieco okrzepną, tzn. stwardnieją.Inaczej oklapną.Zimozielone przesadza się w końcu sierpnia.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zimozielone można przesadzać nie tylko pod koniec sierpnia... Przy dobrej pielęgnacji i pogodzie dają sobie spokojnie radę... A teraz jest wilgotna ziemia, ciepło i przesadzać jeszcze można... Sama tak robię i rośliny nie chorują... Powodzenia Tereso...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
Korzystając z pogody przesadziłam, a raczej przewiozłam ze starej działki, trzy duże bukszpany, myślę, że mają co najmniej po 60-70 cm średnicy, wykopane z wielką bryłą korzeniową, są posadzone od północy domu, słonko tam zagląda tylko po południu. Po jakim czasie będzie wiadomo, że się przyjęły? Z tego co wiem przez ostatnie dwa lata nie były przycinane a są w formie kul, czy można przyciąć je teraz, tuz po przesadzeniu?
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Można je przyciąć zaraz po przesadzeniu... Piszesz, że były z dużą bryłą korzeniowa, więc powinny się przyjąć... Jeszcze jak je przytniesz, to na pewno im to pomoże... A czy są przyjęte, zobaczysz po tym, jak zaczną wypuszczać nowe przyrosty... A pogoda sprzyja przesadzaniu... Powodzenia... :)
Część 1Część 2
Dorota
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tak, możesz przyciąć po przesadzaniu,ale tak by zostawić ok 1/3 z nowego przyrostu, bo to na nich tworzą się pąki, z których będą przyrosty w nowym sezonie.
Pogodą raczej nie można się sugerować, ale porą roku.Za chwilę może być upalnie, mamy lato przecież przed sobą.Ważne jaka pogoda będzie, a nie jest obecnie. Może się udać jako lato będzie wyjątkowo mokre. To nie może być regułą, bo potem są posty 'ratunku - schnie', tym bardziej jeśli chodzi o większe krzewy, bo mniejsze łatwiej wykopać i nie uszkodzić zbytnio bryły.
Właściwie w tym sezonie nie dowiesz się czy się przyjęły, przyrostów już nie zrobią, dopiero w przyszłym roku wiosną.Zobaczysz jak przetrwały zimę( czy nie podsychają) i czy robią i jakie przyrosty.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selli, przecież jak teraz obetnie, to ten Bukszpan wypuści nowe przyrosty... Nie ma znaczenia gdzie utnie, bo i tak będą wypuszczać przyrosty... Nawet jak by ścięto Bukszpan do zdrewniałych łodyg, to i tak się odbuduje... To wyjątkowo żywotna roślina... I jeszcze w tym roku będzie widać, czy się przyjął, czy nie... A jeśli po przesadzeniu, nie będzie podlewany, to choćby nie wiem, jaka była pogoda, to i tak uschnie...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

:wit
Latam z wiadrem do każdego krzaczka raz dziennie, planuję je nawet trochę zacieniować jak przyjdą upały, bardzo mi na nich zależy, to taka pamiątka-wyhodowane przez Teściową od gałązki, zabrane ze starego domu, bo tam by na zmarnowanie poszły...poprzycinam je jak tylko padać przestanie i wstawię zdjęcia jak się z nimi obrobię.
Dziękuję za rady ;:108
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
ONA-NINA
200p
200p
Od: 10 lip 2012, o 22:09

Post »

Czym nawozić bukszpan?może być nawóz w grantulkach"do wszystkich kwiatów ogrodowych"bo taki mam.Mam też florowit w płynie,ale na niego to chyba jeszcze za wcześnie :roll:
Awatar użytkownika
Emiks
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 sie 2013, o 11:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam :)
Z przyjemnością i ja posłucham o ukorzenianiu i przycinaniu bukszpanów.
Moje doświadczenia z nimi są znikome, tyle co posadziłam kilka w glebie ilastej (taką mam na działce) i przez kilka ładnych lat przyrost ich był mizerny, a w zeszłym roku jak postanowiłam je przesadzić to okazało się, że urosły drugie tyle swojego wzrostu i objętości. I właśnie zastanawiam się co dalej...
michal4823
100p
100p
Od: 30 wrz 2013, o 17:39

Post »

W roku 2012 okolice czerwca po przycięciu bukszpanu, wszystkie gałązki trafiły na kompost, jednak stwierdziłem, że szkoda zmarnować tyle materiału i postanowiłem zrobić z nich sadzonki. Do doniczki nasypałem jakieś uniwersalnej ziemi ogrodniczej i powtykałem sadzonki ( nie pamiętam, czy używałem ukorzeniacza czy nie ), Doniczkę postawiłem pod sosną ( w miejscu zacienionym ) i zacząłem podlewać ( początkowo podlewałem codziennie, później coraz rzadziej ). Na jesieni zauważyłem, że znaczna część sadzonek nadal jest zielona i chyba żyje. Z początkowych sadzonek ukorzeniło się ok 60%, co uważam za zadowalający wynik. W tym roku sadzonki przesadzę do osobnych, 1 litrowych doniczek.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Moje bukszpany przycinam na płasko lub na parasol:

Obrazek Obrazek

Jedyną moją kulę bukszpanową będę przycinał, w tym roku, na elipsoidę - widziałem w TV, wyglądała rewelacyjnie.

30p - Uzależniam się...
Od: 23 mar 2014, o 02:27

Post »

Piękne masz te bkszpany,wygłądają jak miniaturowe drzewka.Mam pare bukszpanów,ale rosną jak krzaczki.Jak zrobić żeby były takie jak twoje.Mam kilka młodziutkich,sam ukorzeniłem.
Awatar użytkownika
pull
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2012, o 20:39

Post »

Sprawa jest banalna. Wybieramy okaz z prostym przewodnikiem. Boczne pędy uszczykujemy, a na czubku zostawiamy "pędzel" - i już. Warto też poeksperymentować. Np. owinąć wokół tyczki młodą sadzonkę by z pnia uzyskać korkociąg. Super będzie wyglądać. ;:333

Obrazek Obrazek

Małe jest piękne :wink: dlatego wybrałem formy mniejsze - miniaturowe.

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”