Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Wiocha, tu się narodziłam na nowo!

Post »

Ponieważ traktuję ten wątek trochę jak dziennik osobisty, muszę podzielić się z Wami tym, czym żyję ostatnie kilka dni.

To co teraz powiem/napiszę, może niektórych zgorszy ale, niestety, nie jestem patriotką swojej ojczyzny! Przykro mi to mówić ale taka jest prawda. Przyjechałam do Polski 16 lat temu i ani przez moment nie miałam nostalgii, to uczucie jest mi nie znane. Nie powiem, że było łatwo, wręcz przeciwnie, mieszkałam sama z małym dzieckiem w obcym kraju, musiałam ciężko pracować ale byłam szczęśliwsza niż na Ukrainie. Nie porzuciłam Ukrainy ze względów finansowych, w Polsce musiałam nauczyć się żyć dużo skromniej i oszczędniej ale przestałam się bać przyszłości swojej i co najważniejsze, synka.

Mieszkając na Ukrainie, dusiłam się tam emocjonalnie. Większość znajomych i może dziwnie to zabrzmi, moja matka, nie rozumieli moich "widzi misi", mówili, że to dziwota wymagać od ekspedientki w sklepie, żeby się uśmiechnęła i powiedziała: dziękuję, że jeśli szef bezczelnie dobiera się do młodziutkiej pracownicy, to trzeba podkulić ogon i się poddać ... a nie iść ze skargą do prezydenta miasta :-), że jeśli przychodzi do twojego domu mafia i wymaga płacenia haraczu za prowadzenie małego sklepiku to trzeba zapłacić ... bo takie jest życie ... bo tak robią wszyscy. Większość chłopców w wieku 5-8 lat, na pytanie, kim chcesz być, odpowiadało: Szefem mafii!! Duży procent osób, z którymi dorastałam ( szkoła, podwórko, osiedle) już dawno nie żyje, zmarli od narkotyków, syfilisu, ejc lub w zakładach karnych.

Widziałam to wszystko, żyłam wśród tego ... i bałam się o przyszłość swojego dziecka. Już nie powiem o korupcji i innych sprawach.
Kiedy mama wykrzykiwała do mnie: Dla czego ty nie możesz żyć tak jak wszyscy? Dla czego przeszkadzają ci rzeczy, które wszyscy akceptują?! Skąd u ciebie to się wzięło?
Sama się zastanawiałam, skąd? Myślę, że w większej mierzę, ukształtowały mnie książki. Żyłam w czasach cenzury, dużo książek/autorów było zabronionych, takich jak, na przykład, Naboków, Bułhaków, Limonów i wiele literatury zagranicznej ale miałam to szczęście, że mój ojciec był książkowym maniakiem, dla tego w naszym domu było mnóstwo "zakazanej" literatury, często przepisanej na maszynie a czasami RĘCZNIE! Połykałam te wszystkie książki, dzięki nim żyłam jakby w innym świecie ... dla tego, kiedy wreszcie wyszłam "na zewnątrz" świata, nie mogłam się pogodzić z tym, co zobaczyłam wokół siebie.

Uciekłam od tego wszystkiego, właśnie, do Polski. Nigdy tego nie żałowałam ale nigdy zbytnio nie przejmowałam się losem Ukrainy. Do tej pory!

Szkoda mi tych ludzi na majdanie, przeżywam całym sercem! Dzisiaj oglądałam w necie relacje na żywo, moment kiedy chłopcy z berkuta przechodzili na stronę opozycji. Kiedy zdjęli maski ochronne ... popłakałam się. To są młodziutkie chłopcy, niektórzy nie maja więcej jak 20 lat!! Byli przerażeni, w oczyniatach strach, wyglądali jak szczeniaki których porzuciła matka i nie wiedzą co maja robić dalej.

Nie mogę w żaden sposób im pomóc ... zostaje tylko albo aż, modlitwa do Pana Boga!
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Alu pewnie dlatego wszyscy Cię kochamy taką jaka jesteś. Jesteś nam bardzo bliska, sama widziałaś jak zniknęłaś ile osób próbowało Cię wywołać, inni znikają i nic. Przeżywamy razem z Tobą sytuację na Ukrainie ...też siedzę w necie i cierpnę na widok tego wszystkiego a jak przeczytałam Twoje słowa to ...... może nie będę tego głośno wypowiadać .....niech lud i prawda zwycięży, chociaż to utopia.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, ;:4
Życzę, by było normalnie...
I masz moją ;:118 w tej sprawie ;:196
Awatar użytkownika
ewkapaw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2008, o 09:18

Post »

ALU ;:196 .
Pozdrawiam EWA
Spis linków
Awatar użytkownika
wsiania
500p
500p
Od: 27 sty 2012, o 09:51

Post »

Alu mi też jakoś dziwnie myśli biegną do Ciebie, kiedy słyszę doniesienia z Kijowa ;:168 Opieram się tylko na informacjach radiowych, bo tv nie posiadamy, ale to co słyszę w zupełności mi wystarcza, nie muszę oglądać. Przykre jest to, że Europa Zachodnia dopiero teraz zaczyna patrzeć w tym kierunku, że musi zginąć tyle osób, żeby ktoś raczył ruszyć tyłek i coś zrobić.
Mam nadzieję, że wszystko dobrze się skończy, choć na pewno nie będzie łatwo. Trzymaj się kochana ;:4
Moje wsiowe poczynania - c.j.d. :)
gdzie diabeł nie może... tam mnie wołają :)
pozdrawiam, Ania
Awatar użytkownika
adamiec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2010, o 19:30

Post »

Alu, czytam i bardzo to wszystko przeżywam, jesteś dzielna, bardzo Cię podziwiam. ;:167 ;:180
Mój ogródek moja miłość.
Zapraszam Irena
Ogródek pełen marzeń cz.1, cz.2, cz.3
Awatar użytkownika
cyganka77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2012, o 14:52

Post »

Alu, trudno coś powiedzieć w takiej sytuacji. Tak, jak mówisz, nam zostało tylko się modlić za Ukrainę.
dosia
1000p
1000p
Od: 1 lut 2009, o 16:10

Post »

;:196 Alu to straszne kiedy rodak strzela do rodaka ,może wreszcie coś się zmieni na lepsze.
Pozdrawiam Anula
pod naszym niebem
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Ałło! Przeczytałam Twój ostatni wpis. Doskonale Cię rozumiem. Nie można tęsknić za krajem, który nie dał ku temu żadnych powodów.
Szkoda tylko ludzi, którym przyszło tam żyć.
I tragedia rodzin tych którzy zginęli. To w ogromnej większości bardzo młodzi ludzie!! Oby ich śmierć nie poszła na marne. Oby stało się to jak najszybciej! Ale to i tak nie ukoi bólu tych, którzy teraz opłakują swoich najbliższych.

Bardzo to wszystko smutne.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13

Post »

Skończyłam pisać poprzedni post. Mąż włączył telewizor w momencie jak na ekranie pokazywali zdjęcia tych, którzy zginęli.
Nie mogę się opanować. Płaczę z żalu i złości!!!! Najgorsze, że ci którzy są odpowiedzialni za śmierć tych wspaniałych, młodych ludzi najpewniej w jakiś sposób wymigają się od kary. Ale sprawiedliwość gdzieś musi być!!! MUSI !!
Ałło, jak dobrze, że Twój syn jest z Tobą.
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
arty
500p
500p
Od: 6 kwie 2012, o 10:17

Post »

romaszko nie martw się , wszystko zmierza w dobrym kierunku, będą nowe wybory wiec jest duża szansa ze ukraina wróci na demokratyczny tor, a winni śmierci tylu osób pewnie zostaną ukarani
Awatar użytkownika
Magda30
500p
500p
Od: 10 sie 2013, o 23:32

Post »

Ałło czytam twój wątek regularnie choć pierwszy raz się wpisuję ,podziwiam cie i życzę dużo zdrowia :wit
Awatar użytkownika
grazka2211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 paź 2008, o 11:15

Post »

Ałło znowu zginęłas .Odezwij się proszę .
doniczkowe , prace mojej córki ZAPRASZAM.
Przepraszam za błędy w tekstach .Winą jest sprzęt z którego korzystam .
Awatar użytkownika
EwkaEs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lip 2008, o 20:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Romaszko-zdrowia i pogody ducha!Twój wyjazd sprzed 16 lat w pełni rozumiem.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Witam, moje wierne przyjaciółki ? forumki :-)

Za ten czas, co mnie tu nie było, robiliśmy z M. prace porządkowe podwórza i w ogóle całych naszych włości. Spaliliśmy góry gałęzi ( tych co nie przydadzą się na palenie w kuchni), przenieśliśmy ?ognisko? dalej od stodoły. Kiedy mówię ?ognisko?, mam na myśli duże koło na ziemi, zrobione z wielkich głazów i mniejszych kamyczków. Wcześniej było na środku podwórza, cały dym walił prosto do domu ? w którym kiedyś, mam nadzieje zamieszkamy a po drugie za każdym razem, kiedy odbywała się impreza kiełbaskowo ? gitarowa, baliśmy, żeby nie daj Boże nie zapaliła się stodoła, tak że więcej było nerwów jak cieszenia się z imprezy.

Najwięcej pracy i wysiłku zajęło nam utwardzanie drogi wjazdowej, ja zbierałam kamienia (które były wszędzie), ładowałam na taczkę a M. odwoził to na drogę, rozsypywał i układał. Trudno w to uwierzyć ale nazbieraliśmy i rozrzuciliśmy 46 taczek!! Wcale nie widać, że tak dużo! Jeszcze by ze 100 przydało :-) może wtedy, w końcu, będzie mniej błota na wjeździe.

Oczywiście, były również takie roboty powszechne jak wywożenie obornika na kompost, sprzątanie u kur i królików, oranie ? została do sprzątania szklarnia bo obecnie pewni funkcje drewutni.

Możliwość wykonania tych wszystkich prac zawdzięczam dobrej pogodzie i najważniejsze!! dobremu lekarzowi :-)

To, że 01.04 będę miała operacje, to swoją drogą ? to akurat tak nie boli, ale po kilku miesiącach skręcania się z bólu kości i kręgosłupa, nagle odczułam ulgę po dobrze dobranych lekach ? i tu muszę zacytować fragment tytułu tego wątku ? narodziłam się na nowo!!! Kochani, wiecie jakie to wspaniałe uczucie, kiedy wstajesz rano z łóżka i nic ? no może prawie nic, ciebie nie boli!! Najśmieszniejsze jest to, że przez kilka dni, jeszcze czasami stękałam ? nie wiadomo czego, potem zrozumiałam, że to z przyzwyczajenia, miesięcy w ciągłym bólu zrobiły swoje ? musiałam zrobić kuracje odwykową polegającą na tym, że jak tylko chciało mi się stęknąć, mówiłam sobie: Kobieto! Nie przesadzaj, przecież nic już ciebie nie boli :-)

Chcę zdążyć zrobić jak najwięcej przed operacją ? bo słyszałam, że przez miesiąc nie będę mogła nic robić, jakoś ciężko mi to sobie wyobrazić ale pożyjemy zobaczymy. Jest tak ciepło, pole już przeorane, wymyśliłam, że tuż przed szpitalem, czyli w ostatnich dniach marca, posadzę wczesne ziemniaki, posieje pietruszkę, marchewkę i bób. Co Wy na to? Robił to ktoś, tak wcześniej? Jeżeli tak, to co jeszcze mogę posiać?

Musze posiać jak najwięcej się da, bo w kwietniu zaczną rodzić kózki i M. po prostu fizycznie się nie wyrobi z ogrodem i zwierzętami ... szczególnie jeśli wziąć pod uwagę, że on nigdy sam niczego nie siał i nie sadził, jeśli już, to ściśle pod moją komandę :-)

-- 16 mar 2014, o 20:55 --

Matko kochana!! Właśnie przybiegł M. z krzykiem: Mała - Biała rodzi!! To młoda kózka pierworódka, rodzi miesiąc wcześniej :roll: czyli wcześniaki ... lecę do niej ... trzymajcie kciuki!!
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”