Jak się nazywa ta jabłoń i jak ją przyciąć (dwa pnie)

Drzewa owocowe
Zablokowany
Nelsi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2014, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Jak się nazywa ta jabłoń i jak ją przyciąć (dwa pnie)

Post »

Witam.
Mam przy domu jabłoń, którą naszczepił mój dziadek gdy byłem dzieckiem. Nie wiem jak się nazywa - może ktoś ze zdjęć rozpozna.

Ale nazwa to mniejszy problem - jabłka są dobre i długo mogą leżeć, ale nie mam pojęcia jak to drzewko przycinać czy prowadzić. Poza tym dobrze owocuje, ale wygląda dziwacznie (na dodatek jak kopali mi rowek koparką, to obcięli mi jedną stronę gałęzi).
Mam nadzieję, że tu znajdę pomoc. Widzę w Internecie, że ludziska przesyłają zdjęcia swoich drzewek, a inne uczynne i miłe ludziska w Panice (czy innym programie graficznym) rysują im czerwone kreseczki gdzie ciąć. Na to samo liczę. :roll:
Problem polega na tym, że jak jabłoń była młoda, zając na wysokim śniegu zjadł jej główne pnącze (konar) - nie wiem jak to poprawnie nazwać i usechł. Ale dwie boczne gałęzie zaczęły rosnąć i tym sposobem drzewo wygląda jak na zdjęciach.

Obrazek Obrazek Obrazek

Proszę o odpowiedź czy to drzewko może tak rosnąć czy też powinienem odciąć jeden pień?
Poza tym fajnie by było jak by ktoś pozaznaczał lub dokładnie opisał co tam trzeba odciąć. ;:218
idepozapalki
200p
200p
Od: 17 maja 2012, o 20:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Jak się nazywa ta jabłoń i jak ją przyciąć (dwa pnie)

Post »

Drzewo może tak rosnąć. Nie tnij grubych konarów, bo nie ma takiej potrzeby, no chyba że chcesz go ubić. Tutaj raczej nikt nie porwie się na rysowanie czerwonych kreseczek, bo to nie jest mała sadzonka. Rozsądnym zabiegiem dla niego jest prześwietlenie. Jak to zrobić popatrz i poczytaj tutaj:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=73746
W razie wątpliwości dopytaj autora
Nelsi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 mar 2014, o 17:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Na czarno-białym zdjęciu, na lewej odnodze pnia jest taki odrost (3-4 letni), który wyrasta na wysokości ok 1 metra pionowo. Jak na razie nie owocuje.
Ciekawi mnie czy może to być jakiś "dziki" odrost, który nie będzie owocował, czy też nie ma takiej opcji?

Bo jeśli mógłby rosnąć to odciął bym całą tą lewą gałąź (pień) powyżej tego odrostu. Bo jak są na niej jabłka to mocna obwisa (prawie do ziemi) i boję się, że w końcu się odłamie. A ten odrost rośnie bardziej pionowo i mógłbym go zostawić (dobrze go widać na drugim zdjęciu - odrost o którym piszę jest na wysokości pokrywy studni).
Z drugiej strony to nie wiem czy ta prawa odnoga go nie przygłuszy.

Tak czy owak nie wiem czy to ogólnie dobry kierunek działań czy nie?
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mogłeś o tym pomyśleć trochę wcześniej gdy nadawał się do wygięcia. Wtedy należałoby zastąpić nim tą część gałęzi którą teraz zamierzasz wyciąć. Teraz ten pęd idzie za bardzo pionowo i będzie oznaczał się bardzo dużym wzrostem oraz małą plennością.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”