Zapytanie o 'nieznaną' odmianę wiśni
-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 cze 2013, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zapytanie o 'nieznaną' odmianę wiśni
Witam,
W ubiegłym roku zakupiłem na okolicznym bazarku pyszną odmianę wiśni. Nie przepadam za wiśnią ale ta była 'cudo'. Zapytałem sprzedawcę o odmianę i usłyszałem: 'Debreczyna czereśniowa'.
Szukałem jej bez skutku, sadownicy i google nic w temacie zdają się nie wiedzieć. Na myśl przyszła mi podobna nazwa odmiany 'Debreceni Botermo'.
Czy to jedna i ta sama wiśnia?
W ubiegłym roku zakupiłem na okolicznym bazarku pyszną odmianę wiśni. Nie przepadam za wiśnią ale ta była 'cudo'. Zapytałem sprzedawcę o odmianę i usłyszałem: 'Debreczyna czereśniowa'.
Szukałem jej bez skutku, sadownicy i google nic w temacie zdają się nie wiedzieć. Na myśl przyszła mi podobna nazwa odmiany 'Debreceni Botermo'.
Czy to jedna i ta sama wiśnia?
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Zapytanie o 'nieznaną' odmianę wiśni
A czy opis w internecie odpowiada egzemplarzowi, który znajduje się u ciebie?
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Możliwe, że chodzi o odmianę 'Debreceni Botermo' 

http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- ERNRUD
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 lip 2010, o 00:09
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tacy sprzedawcy lubią "modyfikować" nazwy odmian.
Pewnie chodzi właśnie o nią.

-
- 10p - Początkujący
- Od: 9 cze 2013, o 23:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Taak, czytałem na necie i opis co do owoców mógłby się zgadzać (choć trudno wywnioskować smak z opisu ;) ).
To jak go zapamiętałem to najpierw słodkawy, w stylu czereśni a później dochodził kwaskowy posmak. Ale nie był to taki 'kwas' jak wszystkie inne wiśnie których wcześniej próbowałem (nie wykręcał języka). W ciepły, lipcowy dzień te wisienki były równie orzeźwiające jak lemoniada
Z tymi odmianami owoców na targu to pewnie podobne historie jak u wędkarzy- jedna ryba, tysiąc nazw
Oka, dziękuję za odpowiedzi i postawię na 'Debreceni Botermo'.
To jak go zapamiętałem to najpierw słodkawy, w stylu czereśni a później dochodził kwaskowy posmak. Ale nie był to taki 'kwas' jak wszystkie inne wiśnie których wcześniej próbowałem (nie wykręcał języka). W ciepły, lipcowy dzień te wisienki były równie orzeźwiające jak lemoniada

Z tymi odmianami owoców na targu to pewnie podobne historie jak u wędkarzy- jedna ryba, tysiąc nazw

Oka, dziękuję za odpowiedzi i postawię na 'Debreceni Botermo'.