Zakątek Annes77 część 2 ...wiosna:)
- Margo2
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 lut 2010, o 12:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zakątek Annes77 część 2 ...wiosna:)
Mnie też ręka świerzbi, żeby róże podciąc. Tylko one teraz takie wybujałe. Reszta poprzycinana równiutko.
Zima już nie wróci w najbliższym czasie, ale lepiej nie ryzykować
Zima już nie wróci w najbliższym czasie, ale lepiej nie ryzykować
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Aniu, trawy trzeba ciąć przy samej ziemi. Mogą długo nie wychodzić, zwłaszcza miskanty. U mnie rekord był, gdy zielone pokazał jeden dopiero w czerwcu i dobrze, że nie miałam czasu, bo pochłonęło mnie tworzenie nowej rabaty, bo byłby na kompoście - byłam przekonana, że nie przeżył zimy.
- kania

- Od: 25 maja 2009, o 10:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Aniu, przypomniałaś mi o miedzianie
. Muszę się zaopatrzyć i psiknąć tu i ówdzie. Chopiny miałam dwa i dwa mi padły. Umierały z sezonu na sezon, dotkliwie marzły zimą aż w końcu padły, najpierw jeden a w następnym roku drugi. Właściwie, to wykopałam go na wpół żywego i wyrzuciłam, bo chociaż kwiaty przez tych kolka sezonów były przepiękne, to jednak było ich bardzo mało a pokrój krzewu pozostawiał bardzo wiele do życzenia. Piękny okaz Chopina, to musi być prawdziwa radość, bo to naprawdę wspaniała róża.
Aniu, 8 km na działkę to jest mały pikuś i żadna wyprawa. Nawet na rowerze możesz podjechać
.
Aniu, 8 km na działkę to jest mały pikuś i żadna wyprawa. Nawet na rowerze możesz podjechać
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu
wodzisz mnie na pokuszenie. Dzisiaj zapewne pojadę wieczorem do Auchan i pewnie zaglądnę na te róże.
Rok temu kupiłam tak Avalonka, który z licencją okazał się Grahamem Thomasem. Inni też go nabyli i mieli np Abrahama Darby.
Ciekawe, na jakie róże trafiłaś ?
Trawki już pora ciąć, tak piszą w mądrych poradnikach.
Miłego dnia
Rok temu kupiłam tak Avalonka, który z licencją okazał się Grahamem Thomasem. Inni też go nabyli i mieli np Abrahama Darby.
Ciekawe, na jakie róże trafiłaś ?
Trawki już pora ciąć, tak piszą w mądrych poradnikach.
Miłego dnia
- Annes 77

- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Znów dziś był piękny,słoneczny dzień...decyzja oczywiście jedziemy na działkę,przecież trzeba posadzić nowe róże
Okazało się,że w kapersie z żółtą różą były dwa krzaczki
Wysprzątałam z liści dwie rabaty i wypieliłam chwasty i jestem zadowolona.Ścięłam za radą forumowych koleżanek suche trawy
Na świeżym powietrzu fasolka po bretońsku smakowała wyśmienicie
Nie pryskałam jeszcze miedzianem,ale już po niedzieli planuję je spryskać ...
Moni o tak forumowe koleżanki zawsze podpowiedzą i służą dobra radą
Trawy zatem ścięte
Ciekawe co dziś zrobiłaś na działce
Aniu Charles to młodziak jeszcze,zdania o nim nie mam,może w tym roku coś więcej o nim będę mogła napisać...
Cardinal super róża,kwitnie tylko raz,ale za to ma masę kwiatów
Pod koniec sezonu łapie czarną plamistość...
Andziu oj tak mam miszmasz i to niezły,wszystko tu rośnie róże,dalie,powojniki,trawy,żurawki,piwonie,lilie,wszelakie byliny no i mamy również warzywka,porzeczki,maliny....czego u mnie nie ma
Kocham każdą roślinkę
Róże z Auchan mają dobrą cenę,zachęcają bardzo,najchętniej wzięłabym wszystkie cztery z tej serii,ale powstrzymał mnie fakt,że przecież pod koniec marca przyjadą zamówione wcześniej...
Giganteus zimował u mnie 1 raz,mam nadzieję,że ładnie odbije,lubię jak na wietrze powiewają długie pędy:)
Jarzmianki też kupiłam po raz pierwszy latem
Gosiu ja dziś prawie ścięłam róże,już z sekatorem po nie szłam,ale spojrzałam znów na forsycję i ta mi pogroziła
Niektóre to aż się proszą...zetnij mnie
Oglądając prognozy nie dowierzałam własnym oczom,że już za tydzień ma być na plusie 17 stopni
Moni o jak dobrze,że mam Was,szczerze mówiąc tez myślałam,że miskant padł i jest do wykopania,ale dziś ścięłam i będę cierpliwie czekała aż się zazieleni
Kasiu na rowerze ja mam podjechać? Ja zawsze obładowana,a to jakaś nowa roślinka,plecak i oczywiście prowiant...
Powiedziałam sobie,że jak dzieci już będą wiekowe to rowerek i dalej na działeczkę z mężem
Chopina dziś obejrzałam i wygląda całkiem,całkiem ... Szkoda,że Ci padły,może skusisz się jeszcze na jednego?
Krysiu oj jak ja bym chciała,żeby róża żółta z Auchan okazała się Grahamem
Ciekawe co wyrośnie z purpurowej? Myślałam,że albo Szekspir albo Fisherman Friends,a najlepiej jakby był to Tradescant
Pędy miały takie grubaśne ...
No ciekawa jestem,czy zakupisz dziś te różyczki,były jeszcze Harknessa
Mój Szekspirek 2000 od Petrovica...jeszcze świeżak ...

James Galway

Crocus Rose

The weedgwood Rose

Czekam z niecierpliwością na cebulowe:)

Żurawki ładnie przezimowały

Pozdrawiam serdecznie kochani:)
Okazało się,że w kapersie z żółtą różą były dwa krzaczki
Wysprzątałam z liści dwie rabaty i wypieliłam chwasty i jestem zadowolona.Ścięłam za radą forumowych koleżanek suche trawy
Na świeżym powietrzu fasolka po bretońsku smakowała wyśmienicie
Nie pryskałam jeszcze miedzianem,ale już po niedzieli planuję je spryskać ...
Moni o tak forumowe koleżanki zawsze podpowiedzą i służą dobra radą
Trawy zatem ścięte
Ciekawe co dziś zrobiłaś na działce
Aniu Charles to młodziak jeszcze,zdania o nim nie mam,może w tym roku coś więcej o nim będę mogła napisać...
Cardinal super róża,kwitnie tylko raz,ale za to ma masę kwiatów
Pod koniec sezonu łapie czarną plamistość...
Andziu oj tak mam miszmasz i to niezły,wszystko tu rośnie róże,dalie,powojniki,trawy,żurawki,piwonie,lilie,wszelakie byliny no i mamy również warzywka,porzeczki,maliny....czego u mnie nie ma
Kocham każdą roślinkę
Róże z Auchan mają dobrą cenę,zachęcają bardzo,najchętniej wzięłabym wszystkie cztery z tej serii,ale powstrzymał mnie fakt,że przecież pod koniec marca przyjadą zamówione wcześniej...
Giganteus zimował u mnie 1 raz,mam nadzieję,że ładnie odbije,lubię jak na wietrze powiewają długie pędy:)
Jarzmianki też kupiłam po raz pierwszy latem
Gosiu ja dziś prawie ścięłam róże,już z sekatorem po nie szłam,ale spojrzałam znów na forsycję i ta mi pogroziła
Niektóre to aż się proszą...zetnij mnie
Oglądając prognozy nie dowierzałam własnym oczom,że już za tydzień ma być na plusie 17 stopni
Moni o jak dobrze,że mam Was,szczerze mówiąc tez myślałam,że miskant padł i jest do wykopania,ale dziś ścięłam i będę cierpliwie czekała aż się zazieleni
Kasiu na rowerze ja mam podjechać? Ja zawsze obładowana,a to jakaś nowa roślinka,plecak i oczywiście prowiant...
Powiedziałam sobie,że jak dzieci już będą wiekowe to rowerek i dalej na działeczkę z mężem
Chopina dziś obejrzałam i wygląda całkiem,całkiem ... Szkoda,że Ci padły,może skusisz się jeszcze na jednego?
Krysiu oj jak ja bym chciała,żeby róża żółta z Auchan okazała się Grahamem
Ciekawe co wyrośnie z purpurowej? Myślałam,że albo Szekspir albo Fisherman Friends,a najlepiej jakby był to Tradescant
Pędy miały takie grubaśne ...
No ciekawa jestem,czy zakupisz dziś te różyczki,były jeszcze Harknessa
Mój Szekspirek 2000 od Petrovica...jeszcze świeżak ...

James Galway

Crocus Rose

The weedgwood Rose

Czekam z niecierpliwością na cebulowe:)

Żurawki ładnie przezimowały

Pozdrawiam serdecznie kochani:)
- dwostr

- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Aniu,ja też w ubiegłym roku zakupiłam róże w Auchan i mam teraz 5
Grahamków. Może i Tobie się "poszczęści" i od razu będą dwa?
Coraz częściej czytam tu i ówdzie o jarzmiankach,podobają mi się ich subtelne kwiatki.Jeszcze nie spotkałam ich w realu ale skoro piszesz,że są urocze ,to pewnie się na nie skuszę.
Coraz częściej czytam tu i ówdzie o jarzmiankach,podobają mi się ich subtelne kwiatki.Jeszcze nie spotkałam ich w realu ale skoro piszesz,że są urocze ,to pewnie się na nie skuszę.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
- Rozeta

- Od: 30 paź 2010, o 20:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Hej Aniu
,
pytasz o rozpoczęte prace w ogrodzie, a więc ... wczoraj pozdejmowałam wszelkie okrycia z róż pnących i powojników, rozsypałam trochę kory na rabatach (oj brzydkie zrobiły się po zimie
) i grabiłam trawę. Na obecną porę zostało mi jeszcze dokończenie grabienia (do tego to przydałby się atleta
), przycięcie berberyska Admiration (już zbyt wykłada się na boki), wycięcie niektórych gałęzi na bzach-lilakach (u nas same wysokie ludzie ...
), wyciągnięcie zadołowanych roślin w donicach i ew. wyrównanie szpadlem obrzeży rabat.
Nie wiem, czy wyrobię się ze wszystkim, bo po kilkumiesięcznej przerwie bez pracy mam nową i ... sama rozumiesz - zaczął się chroniczny brak czasu
. Że też akurat na wiosnę
.
Zapowiadają na przyszły weekend coś ok. 15*C, więc za kopczyki trzeba będzie się wziąć
. A gdzie cięcie i pryskanie miedzianem
? Za dużo na raz tego wszystkiego
.
Śliczne zdjęcie Crocusa
. Nareszcie przekonałam się do niego i zamówiłam w F. Przyjedzie niebawem
.
... Aaa, no i kopanie dołków dla nowych różyc ...
.
pytasz o rozpoczęte prace w ogrodzie, a więc ... wczoraj pozdejmowałam wszelkie okrycia z róż pnących i powojników, rozsypałam trochę kory na rabatach (oj brzydkie zrobiły się po zimie
Nie wiem, czy wyrobię się ze wszystkim, bo po kilkumiesięcznej przerwie bez pracy mam nową i ... sama rozumiesz - zaczął się chroniczny brak czasu
Zapowiadają na przyszły weekend coś ok. 15*C, więc za kopczyki trzeba będzie się wziąć
Śliczne zdjęcie Crocusa
... Aaa, no i kopanie dołków dla nowych różyc ...
- ewamaj66

- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Aż spojrzałam na pogodę
Nie ma dla mnie aż tak wysokich temperatur, cały tydzień ma padać albo się chmurzyć, dopiero od soboty pojawi się słońce i +11. Nie jest źle, ale pewnie porządków nie zrobię. Nie wspominając o opryskach
Róże w kartonach wyglądają zachęcająco
Róże w kartonach wyglądają zachęcająco
- Annes 77

Pogoda od rana słoneczna,no jutro jak nic pojadę buszować ....dziś z lekka kręgosłup mnie lekko boli,tylko posadziłam 3 róże,a co dopiero będzie jak dojada kolejne? Po zimie kości trzeba rozruszać
Martwię się trochę o brak wody,mają włączyć dopiero w kwietniu,muszę dowozić z domu chociażby,żeby podlać rh
Dwostr liczę na perełki prawdziwe
W jednym kartoniku z żółtą różą były dwa krzaczki,już posadzone,teraz czekam na czerwiec
Jarzmianki planuję dokupić,mam białą i różową,jest kilkanaście odmian na rynku
Moni to sporo zrobiłaś,no ale rozumiem,że jak nowa praca to dzień zrobił się za krótki,spokojnie dasz radę:)
Weekendy masz wolne?
Ciekawe jakie różyczki dojadą do Ciebie? Dobrze,że się skusiłaś na Crocusa
Masz magnolie? Moje w tym roku będą miały po kilka kwiatków tylko,chyba odpoczywają po ostatnim kwitnieniu
Ewcia ja sama byłam zdziwiona i dalej nie wierzę w takie temperatury na plusie,no zobaczymy...
Forsycja jeszcze nie kwitnie,czekam
a potem tnę
Taki zestawik...

Pozdrawiam Kochani:)
Martwię się trochę o brak wody,mają włączyć dopiero w kwietniu,muszę dowozić z domu chociażby,żeby podlać rh
Dwostr liczę na perełki prawdziwe
Jarzmianki planuję dokupić,mam białą i różową,jest kilkanaście odmian na rynku
Moni to sporo zrobiłaś,no ale rozumiem,że jak nowa praca to dzień zrobił się za krótki,spokojnie dasz radę:)
Weekendy masz wolne?
Ciekawe jakie różyczki dojadą do Ciebie? Dobrze,że się skusiłaś na Crocusa
Masz magnolie? Moje w tym roku będą miały po kilka kwiatków tylko,chyba odpoczywają po ostatnim kwitnieniu
Ewcia ja sama byłam zdziwiona i dalej nie wierzę w takie temperatury na plusie,no zobaczymy...
Forsycja jeszcze nie kwitnie,czekam
Taki zestawik...

Pozdrawiam Kochani:)
- ewamaj66

Na forsycję nawet jeszcze nie patrzę. Za to pojawiła się wreszcie kobea na powierzchni ziemi
Widać trzy rośliny-siałam na początku lutego.
- Annes 77

Ewcia chyba głęboko posadziłaś kobeę ,moja po kilku dniach sie powoli wykluwa....
Spojrzałam na zdjęcia z poprzedniego roku i forsycja zakwitła wtedy w połowie kwietnia,ale jak długo zima trwała
Spojrzałam na zdjęcia z poprzedniego roku i forsycja zakwitła wtedy w połowie kwietnia,ale jak długo zima trwała
- ewamaj66

Niespecjalnie głęboko sadziłam, nasiona nie były w pełni zakryte, tylko lekko ziemi nagarnęłam. W zeszłym roku też tak długo czekałam. Grunt, że zielone widzę 
- Alania

- Od: 17 lip 2008, o 21:55
Ja swoją kobeę dopiero dzisiaj wysieję. Wasze już kiełkują - szybciej zakwitną 
- Ignis05

- Od: 16 gru 2009, o 14:08
Aniu
oparłam się różom, nie było wielkiego wyboru.
Kupiłam 2 torebki z nasionkami czarnuszki i groszku pachnącego i sadzonkę piwonii, podobno Sorbet.

Kupiłam 2 torebki z nasionkami czarnuszki i groszku pachnącego i sadzonkę piwonii, podobno Sorbet.
-
123katex
- 1000p

- Od: 22 maja 2013, o 20:16
A ja jeszcze nie pozdejmowałam okrycia różyczkom, może uda mi się to zrobić w tym tygodniu.