Ogród warzywny na balkonie
- PaulaPola
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Ogród warzywny na balkonie
Esmeraldo właśnie o takiej sałacie myślałam
. A cebulki to dobry pomysł 
Paula, u mnie szwagierka miała w donicy na balkonie takie małe okrągłe marcheweczki - pariser markt. Są słodkie i chrupkie, dzieciaki je uwielbiały! Bo rzodkiewki, pomimo, iż też okrągłe - nie przypadły dzieciom do gustu, ale za to ta marchewka była super!
A jeżeli chodzi o formę, to mnie podoba się pomysł z jedną dużą skrzynią, dzieci mogłby swobodnie się przy niej poruszać, byłoby więcej miejsca
Możesz im np. do dekoracji dosiać nagietki, szybko rosną, ładnie kwitną, przyciągną uwagę na pewno
Szkoda tylko, że nie pachną...
A jeżeli chodzi o formę, to mnie podoba się pomysł z jedną dużą skrzynią, dzieci mogłby swobodnie się przy niej poruszać, byłoby więcej miejsca
Możesz im np. do dekoracji dosiać nagietki, szybko rosną, ładnie kwitną, przyciągną uwagę na pewno
- PaulaPola

- Od: 26 mar 2012, o 21:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mam tą okrągłą marchewke
. Parapet dzieciaki mają na całą długość ściany
. Jest miejsce żeby cudów nastawiać 
- Świnka
- Przyjaciel Forum

- Od: 8 mar 2009, o 17:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuję wam za inspirację z tą okrągłą marcheweczką! kupiłam ją po raz pierwszy w tym roku na działkę, ale może się odważę wysiać toto na próbę na balkonie? Byłam mało entuzjastyczna wobec upraz skrzynkowych od czasu jak mężowi się rzodkiewka nie udała - tzn. wyszła raczej "liściowa", a nie korzeniowa. 
Pozdrawiam, Ilona
- jode22

- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Bo rzodkiewka (marchew zresztą też) nie lubi zbyt bogatej ziemi - a taka jest taka kupna do skrzynek
. Jak jest za dużo azotu, to wszystkie rośliny idą w liście, a tu chodzi nam o korzenie. Ta z Biedronki nawet dla pomidorów była za bogata
.
-
Alyaa

- Od: 30 sie 2013, o 16:03
Dlatego ja ziemię dla roślin mieszam z torfem odkwaszonym. Tak 1:1. Kupiłam dla roślin nawozy i dopiero jak "wykończą" ten w ziemi dostaną "papu". Część wsadzanych do torfu już dostaje nawóz od pewnego czasu.jode22 pisze:Bo rzodkiewka (marchew zresztą też) nie lubi zbyt bogatej ziemi - a taka jest taka kupna do skrzynek. (...)
Też mnie kuszą w doniczce okrągłe marchewki. Ale chyba poczekam i do gruntu posieję dopiero.
Moja okrągła marchewka już wzeszła w skrzyneczce ale w tunelu .
Wysiałam też tydzień temu do ziemi ale na tą jeszcze tochę czasu zanim się pokaże.
W tamtym roku miałam normalną marchewkę i też urosła ale była wysiana do dużej i wysokiej donicy.
Wysiałam też tydzień temu do ziemi ale na tą jeszcze tochę czasu zanim się pokaże.
W tamtym roku miałam normalną marchewkę i też urosła ale była wysiana do dużej i wysokiej donicy.
Pozdrawiam
Agata
Agata
- GERTRUDA
- 1000p

- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Ja co roku na tarasie pod oknem kuchennym mam kompozycję z pomidorów , bazylii nagietków oraz innych ziół ,a nawet oberżyny -zachęcam to bardzo smaczne i do tego naprawdę ładne 
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
Witam się pierwszy raz w tym wątku
. Już w zeszłym roku miałam sporo roślinek na balkonie: pomidorki (7 krzaków- 3 odmiany z czego jedna tak wysoka, że wiązałam je do sznurków na pranie), zioła (bazylia, rozmaryn, oregano, tymianek, melisa, macierzanka i inne), fasolki i trochę kwiatów.
W tym roku chcę poszaleć i zasiać: pietruszkę naciową, buraki na listki, różne sałaty na listki (chociaż mam też jedną głowiastą), rukolę, cykorię, endywię, paprykę dzwonek i chili, cukinię (przynajmniej jeden krzaczek), koper, rzodkiewkę, lawendę, bazylię cytrynową, marchewkę okrągłą i 4 odmiany pomidorów. Mięty przywiezione "ze wsi" (polna i pieprzowa) mają stałe miejsce w moim domu, więc na pewno tez będą, niech tylko wstaną po zimowaniu!
8 marca posiałam już pomidory (żółty karłowaty, karłowatą maskotkę, takie "lepsze" od teściowej z zeszłego roku i "wsiowe" malinowe bawole serca, nie wiem do końca co to za odmiana ale jest przesmaczna.) Z pomidorami bawole serca jest szansa, że się nie uda na balkonie, ale mam przygotowane trzy bardzo duże donice i cóż - mnóstwo chęci
. W naturalnym habitacie były hodowane w prowizorycznej szklarni, miały wysokość ok 170cm. Żeby było śmieszniej - na razie wzeszły tylko te "wsiowe" :P.
Posiałam też bazylię cytrynową, lawendę, rzodkiewkę i papryki. Reszta czeka, aż kurier przyniesie wyszukane doniczki
.
aga74 - mam pytanie - jak robisz ten tunel? Możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda?
Mam takie zwykłe długie skrzynki balkonowe i do jednej wsadziłam już nasiona rzodkiewki (w zeszłym roku to była uprawa katastrofa, wysiałam dopiero pod koniec maja tak strasznie gęsto że wielokrotne pikowanie nie pomagało :P. No i potem wyrosły piękne liście i zero korzenia... w tym roku będę mądrzejsza).
Pisałyście tez o okrągłej marchewce Pariser Markt, zakupiłam taką ale pisze na niej że wysiewać dopiero w maju - ale moge wcześniej w domu pod folią sporzywczą czy normalnie na balkonie pod tym tunelem, który nie wiem jak skonstruować?
I jeszcze jedno - rzodkiewka i marchewka wyrosną w takich standardowych skrzynkach balkonowych przeładowanych ziemią?
Wiem, że są trochę niskie, ale jakoś na razie nie widziałam dobrej alternatywy (bo je mogę powiesić na poręczy, a zależy mi na miejscu).
W tym roku chcę poszaleć i zasiać: pietruszkę naciową, buraki na listki, różne sałaty na listki (chociaż mam też jedną głowiastą), rukolę, cykorię, endywię, paprykę dzwonek i chili, cukinię (przynajmniej jeden krzaczek), koper, rzodkiewkę, lawendę, bazylię cytrynową, marchewkę okrągłą i 4 odmiany pomidorów. Mięty przywiezione "ze wsi" (polna i pieprzowa) mają stałe miejsce w moim domu, więc na pewno tez będą, niech tylko wstaną po zimowaniu!
8 marca posiałam już pomidory (żółty karłowaty, karłowatą maskotkę, takie "lepsze" od teściowej z zeszłego roku i "wsiowe" malinowe bawole serca, nie wiem do końca co to za odmiana ale jest przesmaczna.) Z pomidorami bawole serca jest szansa, że się nie uda na balkonie, ale mam przygotowane trzy bardzo duże donice i cóż - mnóstwo chęci
Posiałam też bazylię cytrynową, lawendę, rzodkiewkę i papryki. Reszta czeka, aż kurier przyniesie wyszukane doniczki
aga74 - mam pytanie - jak robisz ten tunel? Możesz pokazać na zdjęciu jak to wygląda?
Mam takie zwykłe długie skrzynki balkonowe i do jednej wsadziłam już nasiona rzodkiewki (w zeszłym roku to była uprawa katastrofa, wysiałam dopiero pod koniec maja tak strasznie gęsto że wielokrotne pikowanie nie pomagało :P. No i potem wyrosły piękne liście i zero korzenia... w tym roku będę mądrzejsza).
Pisałyście tez o okrągłej marchewce Pariser Markt, zakupiłam taką ale pisze na niej że wysiewać dopiero w maju - ale moge wcześniej w domu pod folią sporzywczą czy normalnie na balkonie pod tym tunelem, który nie wiem jak skonstruować?
I jeszcze jedno - rzodkiewka i marchewka wyrosną w takich standardowych skrzynkach balkonowych przeładowanych ziemią?
BalkonowyOgrodek.pl - mój blog o próbach ogrodnictwa w mieście na balkonie :)
Moje storczyki!
Pozdrawiam, Monika! :)
Moje storczyki!
linnenn Jeśli chodzi o tunel to mam niski zrobiony z rurek PVC montowanych w uchwyty
do drewnianej skrzyni zbitej z desek . Na to naciągnięta jest folia i mężuś dorobił
mi drzwiczki z obu stron ściągane na zawiasach.
Tunel jest niski i w czerwcu lub lipcu ściągam folię , bo pomidory ją zaczynają przerastać.
Jest to dobry sposób na szybkie podpędzenie rozsad lub wczesnej rzodkiewki , marchewki ,szpinaku itp.
Niestety nie mam zdjęć.
-- 12 mar 2014, o 18:55 --
Marchewkę mam wczesną okrągłą (wysiew od marca) z Nohel Garden.
Mam ją pierwszy raz i część wysiałam w skrzynkę w tunelu , a ręsztę na grządkę
pod włókninę .
do drewnianej skrzyni zbitej z desek . Na to naciągnięta jest folia i mężuś dorobił
mi drzwiczki z obu stron ściągane na zawiasach.
Tunel jest niski i w czerwcu lub lipcu ściągam folię , bo pomidory ją zaczynają przerastać.
Jest to dobry sposób na szybkie podpędzenie rozsad lub wczesnej rzodkiewki , marchewki ,szpinaku itp.
Niestety nie mam zdjęć.
-- 12 mar 2014, o 18:55 --
Marchewkę mam wczesną okrągłą (wysiew od marca) z Nohel Garden.
Mam ją pierwszy raz i część wysiałam w skrzynkę w tunelu , a ręsztę na grządkę
pod włókninę .
Pozdrawiam
Agata
Agata
aga74 - dzięki za porady
. Przemyślałam sprawę i chyba wybiorę się jutro do OBI po jakies materiały. Mogłabym zrobić półokrągły stelaż z drutu i nakryć go folią
. Powinno dać radę!
Moje storczyki!
Moje storczyki!
Ja kupiłam taką miniszklarnię na balkon: konstrukcja z rurek i siatkowe półki, na to naciągnięta folia zapinana z przodu na suwaki, też kombinowałam jak upchnąć wszystko na balkonie i doszłam do wniosku że to będzie ok.
Może później zdejmę folię i przełożę dolną półkę na górę, żeby mieć 4 poziomy.
http://images65.fotosik.pl/752/9d53d88c19326840.jpg
Może później zdejmę folię i przełożę dolną półkę na górę, żeby mieć 4 poziomy.
http://images65.fotosik.pl/752/9d53d88c19326840.jpg
Też taką miałam folia wytrzymała dwa sezony i na trzeci popękała od słońca.
Trzeba uważać , bo potrafi przy wietrze się przewrócić.
Najlepiej dobrze obciążyć na dole albo postawić przy ścianie.
Trzeba uważać , bo potrafi przy wietrze się przewrócić.
Najlepiej dobrze obciążyć na dole albo postawić przy ścianie.
Pozdrawiam
Agata
Agata
Ja taką zamówiłam w poniedziałek i niecierpliwie teraz wyczekuję kuriera
. Myślałam o niej już w zeszłym roku, ale w lipcu już nie było sensu.
Moje storczyki!
Moje storczyki!
Znajoma miała taka folię i o dziwo nie pękła pod wpływem słońca,z tym ze nie ma balkonu centralnie na południe wiec tez może dlatego. Generalnie jest to dobry zakup.