Mandarynka z pestki.
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Mandarynka z pestki.
O To moje maleństwa, z długo poszukiwanych pestek

- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
Nooo, to już spore są
Teraz tylko trzymać w ciepłym miejscu i utrzymywać wilgotność gleby

Teraz tylko trzymać w ciepłym miejscu i utrzymywać wilgotność gleby
Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
-
Burnie
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 27 lut 2014, o 15:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam serdecznie
Tak sobie czytam to wszystko i aż musiałem założyć tutaj konto
Przyznam szczerze, że nie jestem jakimś doświadczonym ogrodnikiem ale bardzo mi się podobają drzewka egzotyczne i zauważyłem, że bardzo lubię obserwować roślinkę od początku jej wzrostu
Tak więc postanowiłem dziś wrzucić do ziemi 6 pestek wydobytych z 2 mandarynek (!) i mam nadzieję, że coś z tego wyjdzie 
Tak sobie czytam to wszystko i aż musiałem założyć tutaj konto
- BobejGS

- Kontakt:
Witaj
Powodzenia życzę
Pamiętaj iż długo kiełkują
Ja na swoje musiałem czekać ponad 1.5miesiąca. Już byłem załamany że nic z tego nie będzie a tu się przytrafiła niespodzianka 
-
Burnie
- 0p - Nowonarodzony

Dzięki 
No czytałem właśnie, że dość długo trzeba czekać ale postaram się być cierpliwy. Tylko żeby mi ta ziemia nie zapleśniała do tego czasu
No czytałem właśnie, że dość długo trzeba czekać ale postaram się być cierpliwy. Tylko żeby mi ta ziemia nie zapleśniała do tego czasu
- BobejGS

- Kontakt:
Ja wsadziłem do ziemi warzywnej bo tylko takową posiadałem wtedy. Nawet zwykłej nie miałem bo był mróz i była skała
Później podlewałem umiarkowanie, tak aby ziemia była mokra ale nie błoto i miałem przykryte folią. Trzymałem w ciepłym miejscu i starałem się wietrzyć codziennie.
-
Burnie
- 0p - Nowonarodzony

Ja wrzuciłem do ziemi uniwersalnej o pH 5,5 - 6,5. Ciepło ma, przy kaloryferku, postaram się wietrzyć i również błota nie robić
Ale właśnie nie wiem czy zakładać tą folię bo widziałem, że zdania są podzielone co do tego
Chciałambym ponowić pytanie jak przyciąć madarynke bo jednak te pędy są suche Będę wdzięczna za pomoc 
- BobejGS

- Kontakt:
Tnij przed zdrowym oczkiem 
Te suche wiem jak obciąć. Chodzi mi o przycięcie tych zielonych, tak żeby się ładnie krzewiła. A wiem, że jest tu kilka speców którzy mają swoje ładnie rozkrzewione.
- larry1976
- 0p - Nowonarodzony

- Od: 17 mar 2014, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Mandarynka z pestki.
Witam wszystkich
Mandarynka wyrosła mi w doniczce po prostu wrzuciłem parę pestek po zjedzeniu mandarynki, przesadziłem ją do doniczki i przebywa obecnie na oknie cały, jest osłoneczniona gdyż po tej stronie ma słońce cały dzień. Ma już może z rok tak mi się wydaje, trudno mi powiedzieć, a piszę dlatego bo mi ma poczek i bedzie kwitnąć, mam pytanie czy muszę ją wystawić na dwór chodzi o to by kwiat został zapylony ? Dajcie znac co i jak fotke dołączę. pozdrawiam.
Regulamin forum się kłania... np. zdjęcia,stopka,avatar łamią go ... zapraszam do jego przestudiowania/Administrator
Mandarynka wyrosła mi w doniczce po prostu wrzuciłem parę pestek po zjedzeniu mandarynki, przesadziłem ją do doniczki i przebywa obecnie na oknie cały, jest osłoneczniona gdyż po tej stronie ma słońce cały dzień. Ma już może z rok tak mi się wydaje, trudno mi powiedzieć, a piszę dlatego bo mi ma poczek i bedzie kwitnąć, mam pytanie czy muszę ją wystawić na dwór chodzi o to by kwiat został zapylony ? Dajcie znac co i jak fotke dołączę. pozdrawiam.
Regulamin forum się kłania... np. zdjęcia,stopka,avatar łamią go ... zapraszam do jego przestudiowania/Administrator
Regulamin forum proszę poznać
- tomekb1
- Przyjaciel Forum - silver

- Od: 30 gru 2012, o 18:33
Jak Ci tak szybko zakwitła z pestki, to jesteś szczęściarzem trafiając na wielozarodkowe nasionko. Kwiat zapyli Ci się i bez wystawiania na dwór. Roślina może być cały czas w domu na oknie (oprócz kuchni z kuchenką gazową).
Pozdrawiam
Tomek
Tomek
- Marcin01988
- 500p

- Od: 23 gru 2010, o 21:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jako ozdoba takie mandarynki z pestek są dobre ale owoców to chyba z nich nie będzie.
Może sam jak mi się trafią pestki to sobie nasionka do ziemi posadzę i będę czekać
Może sam jak mi się trafią pestki to sobie nasionka do ziemi posadzę i będę czekać
-
Burnie
- 0p - Nowonarodzony

A no na owoce to ja nie liczę, byle sobie żyło i rosło zdrowo
Owoce mam za to na kalamondynce to mandarynka nie musi już mieć