Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
- andrew54
- 500p
- Od: 10 mar 2010, o 10:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Wszystko o pomidorach cz. 7 (13.11.11)
Wszystkim bardzo dziękuję za opinie o Cornabelu.Nasiona już kupione w małym opakowaniu,majątku nie kosztowały więc na pewno go wypróbuję.Tak jak wcześniej pisałem potrzebuję pomidora do przetwórstwa.Smak owoców zerwanych prosto z krzaka nie jest dla mnie priorytetem.
Jerry,w tym roku limit jeśli chodzi o nowe pomidory mam wyczerpany ale w przyszłym roku postaram się wypróbować odmiany które poleciłeś,dzięki za radę.
Pozdrawiam Andrzej
Jerry,w tym roku limit jeśli chodzi o nowe pomidory mam wyczerpany ale w przyszłym roku postaram się wypróbować odmiany które poleciłeś,dzięki za radę.
Pozdrawiam Andrzej
dyrydyry7 w końcu Cię posłuchałem i doświetlam roślinki, bądź tak dobry proszę i powiedz tylko jak długo je doświetlać
Lukasz uki94
uki94
Ja mam okna od południa, więc zaczynam doświetlać od czwartej po południu do północy, ogólna zasada jest taka, że roślina powinna mieć i słońce i doświetlanie , nie powinno być przerwy pomiędzy zachodem słońca a doświetlaniem i musi być przerwa na odpoczynek czyli okres ciemności w tym samym czasie co dzień, jak skończysz doświetlać to trzeba to robić stopniowo, czyli stopniowo skracać np. co godzinę.
Ja mam okna od południa, więc zaczynam doświetlać od czwartej po południu do północy, ogólna zasada jest taka, że roślina powinna mieć i słońce i doświetlanie , nie powinno być przerwy pomiędzy zachodem słońca a doświetlaniem i musi być przerwa na odpoczynek czyli okres ciemności w tym samym czasie co dzień, jak skończysz doświetlać to trzeba to robić stopniowo, czyli stopniowo skracać np. co godzinę.
- TomekD
- 200p
- Od: 16 lut 2013, o 20:26
Magdo,Karolcia pisze:Kupiłam,wysiałam i właśnie przepikowałam Pomidora Cuor di Bue.
Są to pierwsze w życiu moje wysiane pomidory![]()
Mam wielką prośbę do osób które uprawiały tą odmianę pomidorów o spostrzeżenia,uwagi i o ogólne wrażenia...
Moje pierwsze w życiu pomidory wysiałem w zeszłym roku, Cuor di Bue okazał się być pomidorem najsmaczniejszym, rósł w gruncie:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p4456010
Szczęśliwie dopiero później doczytałem się przestróg że odmiana trudna i niepolecana raczej dla początkujących.
Może szczęście, może dobre miejsce ale dla mnie uprawa była bezproblemowa.
W tym roku będzie powtórka, zobaczymy czy się uda.
Szukałem na ten rok też innych, zbliżonych, odmian i wydaje mi się że szukając wśród odmian opisywanych jako:
Cuor Di Bue, Bawole Serce, Oxheart, Bull's Heart
można trafić na podobne jak i zupełnie różne pomidory

pozdrawiam, Tomek
Doświetlałam od 16:30 do 20:30. Jakie żarówki najlepsze, oczywiście z tych energooszczędnych?dyrydyry7 pisze:uki94
- Marmarelka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 29 gru 2013, o 10:19
- Kontakt:
- kalafior
- 100p
- Od: 27 lut 2014, o 12:15
Ja używam tego typu oświetlenie http://spectrumlight.pl/pl/p/Swietlowka ... 827-HO/939
są i 6.500*K.
są i 6.500*K.
Pozdrawiam Tomasz
Jeżeli osram, to fluora , rozkład widmowy promieniowania idealny pod uprawę.
Swoją wystawę wschodnią doświetlam od 16 do 22.
Swoją wystawę wschodnią doświetlam od 16 do 22.
- max2
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2013, o 00:55
Witam forumowiczów
Jeśli trzeba doświetlać to może się jeszcze wstrzymać z siewem i poczekać na nasze słoneczko
Wiosna tuż tuż hehe...
Pozdrawiam !

Jeśli trzeba doświetlać to może się jeszcze wstrzymać z siewem i poczekać na nasze słoneczko

Pozdrawiam !
msk83
Przegapiłem twój post, ja bym dał na taką powierzchnię dwie świetlówki kompaktowe 15-18 wat albo jedną podłużną 40 wat, ja stosuję zwykłe świetlówki temp. barwowa 2700, chociaż optymalnie byłaby np. 6000 30 centymetrów nad roślinami, a jeśli chodzi o wynoszenie na zewnątrz to ja mam małą folię od południowej strony wysokości około pół metra i jak świeci słońce to mam od 18 do 20 stopni , ale twoje są jeszcze bardzo małe i łatwo było by je przechłodzić więc chyba lepiej faktycznie ,żeby zostały w domu.
Przegapiłem twój post, ja bym dał na taką powierzchnię dwie świetlówki kompaktowe 15-18 wat albo jedną podłużną 40 wat, ja stosuję zwykłe świetlówki temp. barwowa 2700, chociaż optymalnie byłaby np. 6000 30 centymetrów nad roślinami, a jeśli chodzi o wynoszenie na zewnątrz to ja mam małą folię od południowej strony wysokości około pół metra i jak świeci słońce to mam od 18 do 20 stopni , ale twoje są jeszcze bardzo małe i łatwo było by je przechłodzić więc chyba lepiej faktycznie ,żeby zostały w domu.
- Karolcia
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 paź 2007, o 15:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Bee,Tomku bardzo dziękuję na informację.
Pozdrawiam Magda 

- jode22
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
msk83, te twoje pomidory są za nisko - rama okienna zabiera sporo światła
. Podłóż coś pod pojemnik a od strony pokoju jeszcze jakąś listewkę, żeby je pochylić w stronę okna 

Tak też myślałam, żeby je na czymś postawić wyżej, tak też zrobię, dzięki za podpowiedź
powiesiłam też folię aluminiową na firance, żeby światło odbijało.

- McMArchewka
- 1000p
- Od: 13 lut 2012, o 21:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam
Dziś sieję pomidorki i mam pytanie. Czy ich nasiona potrzebują do wykiełkowania światła

Dziś sieję pomidorki i mam pytanie. Czy ich nasiona potrzebują do wykiełkowania światła

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Nie, oczywiście że nie potrzebują światła.