Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2

Post »

Teresko ,ale ja się sporo ograniczyłam to raz, a dwa sporo z superhotów mi nie wykiełkowało niestety ... tak by było w okolicach 45 odmian - ale zauważyłam,że tak co roku - jak z nasionami papryki problem to pomidory za to super i na odwrót, więc już się boję pomidorowych wysiewów i zastanawiam się u kogo mogę parapety wynająć ;:14
Awatar użytkownika
termic88
500p
500p
Od: 18 paź 2011, o 02:00
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

:lol: No w sumie fakt.. u mnie raz rok był typowo pomidorowy, drugi bardzo, ale to bardzo paprykowy. W tym powinno być pomidorowo, więc co ja z tym paprykami zrobię? ;:306
"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Czy habanerowate trudniej kiełkują? Widzę taką sytuację u siebie...
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Sudzio
50p
50p
Od: 31 lip 2013, o 11:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Tak trudniej kiełkują. Ale powiem Ci ze dużo zależy od tego jak nasionko zostało pobrane i kiedy i jak było przechowywane. U mnie Heb Red i mustard kiełkowały jak szalone po 3-4 dniach a heb Orange i white nic :( z Heb Orange z 15 nasion jedno mi wykiełkowało a reszta spleśniała na wacikach. A pleśń zaatakowała właśnie heb orange i moruga Yellow ;( Ale mam jedną sadzonkę Moruga Yellow i ciekaw jestem czy będzie aż tak ostra ;:55 ;:161
Pozdrawiam Sudzio ;)
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

White w ogóle w tym roku jakoś ciężko , miałam nasiona swoje i inne z 2 źródeł i na 8 wyszły mi 2 sadzonki , z czego jedna się niechcący urwała razem z kaskiem..
Z Red mam 2 , z yellow też... chyba najmniej problemowe są Big Sun.
Awatar użytkownika
anabelka23
200p
200p
Od: 7 maja 2013, o 22:03
Kontakt:

Post »

U mnie na 5, czy 6 nasionek Habanero Mustard wykiełkowało jedno. Rośnie taka lichutka roślinka, ale mam nadzieję, że coś z niej będzie :roll:
Mam na imię Ilona...
Aimee
200p
200p
Od: 22 sty 2013, o 14:11

Post »

Czyli to normalne...trzeba będzie dorzucić nasionek.
Big Sun u mnie skiełkowało tylko jedno nasionko,ale nie wylazło jeszcze z ziemi.Coś długo siedzi.
Habanero green jedno skiełkowane-jedna siewka na wierzchu.
Mustard śpi na wacikach. I jeszcze kilka innych.No to czekamy.
Dziękuję za odpowiedzi :)
Pomorze...klimat łagodniejszy :-).
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

U mnie z Habanero Mustard tymczasowo 1/7 także tez kiepsko, liczę że coś jeszcze się obudzi :)
Awatar użytkownika
Nesuniaaa
500p
500p
Od: 8 kwie 2009, o 17:34

Post »

Aimee, masz na zbyciu jakieś ciekawe sadzonki :)? Z chęcia coś odkupię :D Szukam czegoś małego, ostrego i okrągłego, co będzie się nadawało do nadziewania :) Ja w tym roku zaczynam dopiero przygodę z ostrymi papryczkami. Mam spory, południowy parapet, gdzie latem robi się istna patelnia. Myślę, że słonka i ciepełka im nie zabraknie, ale za to ja zbankrutuje za wodę ;:306 Posadziłam 7 odmian, z czego nie wykiełkowało mi Habanero :roll: Oprócz tego sporo miksu, który dostałam jako gratis. Aktualnie mam 17 sadzonek, ale docelowo zostanie u mnie tylko po 1 papryce danej odmiany. Zdjęcia wstawię później, bo na razie na wszystko czasu brak :roll:
Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
sachel
100p
100p
Od: 14 lut 2014, o 14:10

Post »

'Ciliegia piccante' nazywana także 'pocałunkiem szatana' - mała okrągła papryczka dobra do nadziewania, polecam sam będę miał teraz z 2-3 krzaczki :)
Awatar użytkownika
MARIOooZIOOM
100p
100p
Od: 25 lut 2014, o 17:46

Post »

Habanero red wyszło mi z ziemi gdzieś tak po 10dniach, a co do miejsca to mam 3 tunele foliowe także wszystko się zmieści ;:138
Awatar użytkownika
whitedame
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2012, o 16:22
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie Habanero Mustard i Orange oraz Buth Jolokia wypuściły kiełki dopiero po potraktowaniu ich roztworem wody utlenionej. Nie jest to przypadek bo podlałam tylko połowę nasionek, druga połowa nadal ani drgnie.
;:233 Beata
Umysł jest jak spa­dochron. Nie działa, jeśli nie jest ot­warty Frank Zappa
ewa-s
500p
500p
Od: 19 sty 2013, o 10:43

Post »

Ja swoje papryki wysiewałam od razu do ziemi/bez kiełkowania/i tak:po 4dniach wykiełkowały Del Piquillo i Red Cherry Large,po 5 Bhut Jolokia,Cayenne i Jalapeno,po 6 Habanero Orange,po 8 Chili Dzwonek i Hungarian Sweet Wax.Skiełkowały wszystkie jakie wysiałam.Nasiona otrzymałam z Akcji :heja
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Tydzień temu wyłożyłam do kiełkowania moje papryczki. W ciągu tygodnia wykiełkowały mi wszystkie odmiany, chociaż jeszcze nie wszystkie sztuki. W ostatniej chwili dołożyłam wtedy jeszcze 4 nasionka aji lemon drop (dostałam wysuszoną papryczkę wraz z nasionkami i papryczka mi bardzo zasmakowała, nuta cytrusowa jest naprawdę fajnie wyczuwalna).

Wszystkie capsicum annuum wykiełkowały mi od razu, natomiast capsicum baccatum - czyli aji lemon, jeszcze nie. Widać, że potrzebuje jeszcze trochę czasu ;:224
Awatar użytkownika
Dziunia87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 sty 2013, o 09:02

Post »

Dawno nie zamieszczałam zdjęć, więc pokażę kilka aktualnych :)

Yamaican Hot Yellow ładnie zakwitł ;:138

Obrazek

Obrazek

Habanerki mają coraz więcej liści
Obrazek

Bhut Jolokie
Obrazek

A tu najmłodsze przedszkolaczki :)
Obrazek

A piri-piri już się czerwienią
Obrazek

Obrazek