Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Papryczka chili-jak pielęgnować cz.2
Teresko ,ale ja się sporo ograniczyłam to raz, a dwa sporo z superhotów mi nie wykiełkowało niestety ... tak by było w okolicach 45 odmian - ale zauważyłam,że tak co roku - jak z nasionami papryki problem to pomidory za to super i na odwrót, więc już się boję pomidorowych wysiewów i zastanawiam się u kogo mogę parapety wynająć 

- termic88
- 500p
- Od: 18 paź 2011, o 02:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

"Zawsze warto być człowiekiem, Choć tak łatwo zejść na psy" - moja ulubiona sentencja, zespół Dżem
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Hymn spokoju, Moje nadwyżki
Pozdrawiam, Teresa.
Czy habanerowate trudniej kiełkują? Widzę taką sytuację u siebie...
Pomorze...klimat łagodniejszy
.

Tak trudniej kiełkują. Ale powiem Ci ze dużo zależy od tego jak nasionko zostało pobrane i kiedy i jak było przechowywane. U mnie Heb Red i mustard kiełkowały jak szalone po 3-4 dniach a heb Orange i white nic
z Heb Orange z 15 nasion jedno mi wykiełkowało a reszta spleśniała na wacikach. A pleśń zaatakowała właśnie heb orange i moruga Yellow ;( Ale mam jedną sadzonkę Moruga Yellow i ciekaw jestem czy będzie aż tak ostra

Pozdrawiam Sudzio ;)
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
White w ogóle w tym roku jakoś ciężko , miałam nasiona swoje i inne z 2 źródeł i na 8 wyszły mi 2 sadzonki , z czego jedna się niechcący urwała razem z kaskiem..
Z Red mam 2 , z yellow też... chyba najmniej problemowe są Big Sun.
Z Red mam 2 , z yellow też... chyba najmniej problemowe są Big Sun.
- anabelka23
- 200p
- Od: 7 maja 2013, o 22:03
- Kontakt:
U mnie na 5, czy 6 nasionek Habanero Mustard wykiełkowało jedno. Rośnie taka lichutka roślinka, ale mam nadzieję, że coś z niej będzie 

Mam na imię Ilona...
Czyli to normalne...trzeba będzie dorzucić nasionek.
Big Sun u mnie skiełkowało tylko jedno nasionko,ale nie wylazło jeszcze z ziemi.Coś długo siedzi.
Habanero green jedno skiełkowane-jedna siewka na wierzchu.
Mustard śpi na wacikach. I jeszcze kilka innych.No to czekamy.
Dziękuję za odpowiedzi
Big Sun u mnie skiełkowało tylko jedno nasionko,ale nie wylazło jeszcze z ziemi.Coś długo siedzi.
Habanero green jedno skiełkowane-jedna siewka na wierzchu.
Mustard śpi na wacikach. I jeszcze kilka innych.No to czekamy.
Dziękuję za odpowiedzi

Pomorze...klimat łagodniejszy
.

- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
U mnie z Habanero Mustard tymczasowo 1/7 także tez kiepsko, liczę że coś jeszcze się obudzi 

Aimee, masz na zbyciu jakieś ciekawe sadzonki
? Z chęcia coś odkupię
Szukam czegoś małego, ostrego i okrągłego, co będzie się nadawało do nadziewania
Ja w tym roku zaczynam dopiero przygodę z ostrymi papryczkami. Mam spory, południowy parapet, gdzie latem robi się istna patelnia. Myślę, że słonka i ciepełka im nie zabraknie, ale za to ja zbankrutuje za wodę
Posadziłam 7 odmian, z czego nie wykiełkowało mi Habanero
Oprócz tego sporo miksu, który dostałam jako gratis. Aktualnie mam 17 sadzonek, ale docelowo zostanie u mnie tylko po 1 papryce danej odmiany. Zdjęcia wstawię później, bo na razie na wszystko czasu brak 

Moje storczyki ------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=21813" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
Storczyki cz. 2 --------> http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=41733" onclick="window.open(this.href);return false;
- sachel
- 100p
- Od: 14 lut 2014, o 14:10
'Ciliegia piccante' nazywana także 'pocałunkiem szatana' - mała okrągła papryczka dobra do nadziewania, polecam sam będę miał teraz z 2-3 krzaczki 

- MARIOooZIOOM
- 100p
- Od: 25 lut 2014, o 17:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Habanero red wyszło mi z ziemi gdzieś tak po 10dniach, a co do miejsca to mam 3 tunele foliowe także wszystko się zmieści 

- whitedame
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie Habanero Mustard i Orange oraz Buth Jolokia wypuściły kiełki dopiero po potraktowaniu ich roztworem wody utlenionej. Nie jest to przypadek bo podlałam tylko połowę nasionek, druga połowa nadal ani drgnie.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
Ja swoje papryki wysiewałam od razu do ziemi/bez kiełkowania/i tak:po 4dniach wykiełkowały Del Piquillo i Red Cherry Large,po 5 Bhut Jolokia,Cayenne i Jalapeno,po 6 Habanero Orange,po 8 Chili Dzwonek i Hungarian Sweet Wax.Skiełkowały wszystkie jakie wysiałam.Nasiona otrzymałam z Akcji 

Tydzień temu wyłożyłam do kiełkowania moje papryczki. W ciągu tygodnia wykiełkowały mi wszystkie odmiany, chociaż jeszcze nie wszystkie sztuki. W ostatniej chwili dołożyłam wtedy jeszcze 4 nasionka aji lemon drop (dostałam wysuszoną papryczkę wraz z nasionkami i papryczka mi bardzo zasmakowała, nuta cytrusowa jest naprawdę fajnie wyczuwalna).
Wszystkie capsicum annuum wykiełkowały mi od razu, natomiast capsicum baccatum - czyli aji lemon, jeszcze nie. Widać, że potrzebuje jeszcze trochę czasu
Wszystkie capsicum annuum wykiełkowały mi od razu, natomiast capsicum baccatum - czyli aji lemon, jeszcze nie. Widać, że potrzebuje jeszcze trochę czasu

- Dziunia87
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2013, o 09:02
Dawno nie zamieszczałam zdjęć, więc pokażę kilka aktualnych 
Yamaican Hot Yellow ładnie zakwitł

Habanerki mają coraz więcej liści

Bhut Jolokie

A tu najmłodsze przedszkolaczki

A piri-piri już się czerwienią

Yamaican Hot Yellow ładnie zakwitł