Podłoże do nasion,sadzonek cz.1

Nie wiesz gdzie rozpocząć przygodę z Naszym Forum ? Zacznij właśnie od tej sekcji !
Zablokowany
gosiawil478
100p
100p
Od: 30 lip 2013, o 20:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Podłoże do wysiewów

Post »

Rumianka pisze:Gosiu czy Ty kupiłaś to podłoże w Auch.. w Rumi ? Kupiłam to cudo przed mrozami. Zajrzałam do worka :twisted: i zostawiłam go na działce (razem z ziemiórkami). Ciekawa jestem , czy mróz wybił te robaczki ;:124 .
Tak kupiłam w Rumi bo tu mieszkam. Ten sam problem jest u nich jeśli chodzi o łącza , chciałam kupić Kanny a w woreczku latały ziemiórki. Najgorsze jest to że jak kupiłam ziemię to nic jeszcze nie latało. Wysadziłam do niej część roślin i teraz jest klops bo nie wiem czego użyć żeby nie zabić przy okazji młodych roślinek.
Pozdrawiam GOSIA
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

adi5 pisze:Powtórzę moje pytanie odnośnie tej ziemi, kiedy i w jakich dawkach zacząć nawożenie po przepikowaniu do palet i później po przesadzeniu do kubków 0,5l. Dodam że będę korzystał z nawozu Florovit do roślin kwitnących, NPK 5:6:8

To może ja Ci uściślę to co powiedział Ludwik.

To, kiedy rozpocząć nawożenie zależy jaki tryb produkcji rozsady przyjmiesz i jakie podłoże zastosujesz. Jeśli to będzie podłoże zawierające 0,6 kg/m3 nawozu PG MIX ,to w odniesieniu do 1 litra zawiera ono odpowiednio :
- azotu 84 mg/l
-fosforu 96 mg/l
- potasu 108 mg/l

Natomiast dla pomidora i papryki minimalna zawartość tych składników powinna wynosić :
- azot 90 mg/l
- fosfor 138 mg/l
- potas 240 mg/l

Z tego zestawienia widzisz, że już w momencie pikowania do tego podłoża składników jest za mało i nawożenie można rozpocząć od razu. W przypadku tego nawozu, o którym wspomniałeś o NPK 5:6:8 oznacza to, że do wody do podlewania musisz dodawać 2,5 ml nawozu na każdy litr wody . Twoja woda do podlewania będzie wtedy zawierać odpowiednio:

- azotu- 125 mg/l
- fosforu- 150 mg/l
- potasu- 200 mg/l

Taki skład jest mniej więcej wymagany dla podłoża do pomidorów.
Taki sposób nawożenia jest optymalny i bezpieczny.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Gosiu, to ja byłam cwańsza :) i nie użyłam jej do niczego , ale była mokra ,więc otworzyłam worek , żeby wysuszyć i zobaczyłam malutkie białe robaczki, a po kilku dniach muszki. Na szczęście robiłam tą operacje w altanie na działce. Tylko teraz nie wiem co z tą ziemią zrobić , czy jak wyrzucę tą ziemię na kompost, to to paskudztwo się rozmnoży. Może najpierw zalać ją wrzątkiem :?: , to powinno je zabić. A w poszukiwaniu ziemii pojechałam w końcu do Gdyni, i w Tesc... udało mi się kupić ziemię do wysiewu.
Pozdrawiam , Bożenka.
adi5
50p
50p
Od: 25 sty 2012, o 18:02

Post »

dziękuję podomodro, o to mi chodziło ;:333
gosiawil478
100p
100p

Post »

No widzisz Bożenko to muszę za Twoją radą pojechać do Gdyni. Z tego co się dowiedziałam ziemiórki w ogrodzie nie są tak szkodliwe jak w domu. Zastanawiam się czy jak byś wyprażyła w piekarniku tą ziemię czy by tego draństwa nie zabiło. Wychodzi na to że mieszkasz niedaleko mnie.
Pozdrawiam GOSIA
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Oczywiście, że zabiłoby i dorosłe osobniki i larwy nawet otoczone bobówką.
Co ciekawe jeszcze, że ziemiórki wtedy atakują korzenie gdy podłoże jest za suche dlatego, że żywią się wilgotną materią organiczną.
podjadek
200p
200p
Od: 16 cze 2013, o 17:05

Post »

adi5 pisze:
Johna pisze: Powtórzę moje pytanie odnośnie tej ziemi, kiedy i w jakich dawkach zacząć nawożenie po przepikowaniu do palet i później po przesadzeniu do kubków 0,5l. Dodam że będę korzystał z nawozu Florovit do roślin kwitnących, NPK 5:6:8
Na stronie 49 wątku (13 luty)forumowicz znakomicie i prosto to wyjaśnił.
Rumianka
500p
500p

Post »

Dziękuję forumowicz , wyprażę tą ziemię , wymieszam z inną i jakoś wykorzystam. Gosiu, mieszkam w Janowie. Może już w Casto.. będzie ziemia, kilka dni temu był duży wybór nasion , ale ziemii jeszcze nie było :( .
Pozdrawiam , Bożenka.
gosiawil478
100p
100p

Post »

Niestety wczoraj byłam ale ziemi do siewu jeszcze nie ma. Jak miło na forum sąsiadkę spotkać :D
Pozdrawiam GOSIA
Rumianka
500p
500p

Post »

:wit , to musisz zrobić sobie wycieczkę do Gdyni :D .Te nasze markety budowlane jakieś opóźnione w sprowadzaniu ziemii.
Pozdrawiam , Bożenka.
anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie przemrożenie ziemi pomogło na ziemiórki, nic nie fruwa,oby tak zostało.Nawet nie wiedziałam,że mogą się hibernować.
Awatar użytkownika
aga6671
100p
100p
Od: 3 cze 2013, o 12:41

Post »

Anulab ale czy nie będzie tak, ze jeśli one tam siedzą zahibernowane to jak przyniesiesz ziemię do ciepła to zaczną znowy zyć ;:173
Regulamin się kłania
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

anulab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ziemia z ziemiórkami już została wykorzystana do rozsad,około 2 tygodnie temu,rozsada została przepikowana do takiego przemrożonego podłoża,nic nie fruwa,na wszelki wypadek na okno przylepiłam lepy.W doniczkach czysto,podłoże z ziemiórkami zmroziłam przez kilka dni na gnat.Podłoże miałam zamiar wyrzucić na kompost,ale zaryzykowałam.W domu mam ciepło.
Rumianka
500p
500p

Post »

W tej mojej mrożonej ziemi też ziemiórek latających nie nie widzę , mogły jednak przetrwać jajeczka , czy inne formy. Słuchając rady forumowicz upiekę ją w piekarniku. Będą miały robaczki szok termiczny :D .
Pozdrawiam , Bożenka.
Zablokowany

Wróć do „Supersekcja HOT. Wybrane, najciekawsze tematy Forum - START -”