Tak kupiłam w Rumi bo tu mieszkam. Ten sam problem jest u nich jeśli chodzi o łącza , chciałam kupić Kanny a w woreczku latały ziemiórki. Najgorsze jest to że jak kupiłam ziemię to nic jeszcze nie latało. Wysadziłam do niej część roślin i teraz jest klops bo nie wiem czego użyć żeby nie zabić przy okazji młodych roślinek.Rumianka pisze:Gosiu czy Ty kupiłaś to podłoże w Auch.. w Rumi ? Kupiłam to cudo przed mrozami. Zajrzałam do workai zostawiłam go na działce (razem z ziemiórkami). Ciekawa jestem , czy mróz wybił te robaczki
.
Podłoże do nasion,sadzonek cz.1
-
- 100p
- Od: 30 lip 2013, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Podłoże do wysiewów
Pozdrawiam GOSIA
adi5 pisze:Powtórzę moje pytanie odnośnie tej ziemi, kiedy i w jakich dawkach zacząć nawożenie po przepikowaniu do palet i później po przesadzeniu do kubków 0,5l. Dodam że będę korzystał z nawozu Florovit do roślin kwitnących, NPK 5:6:8
To może ja Ci uściślę to co powiedział Ludwik.
To, kiedy rozpocząć nawożenie zależy jaki tryb produkcji rozsady przyjmiesz i jakie podłoże zastosujesz. Jeśli to będzie podłoże zawierające 0,6 kg/m3 nawozu PG MIX ,to w odniesieniu do 1 litra zawiera ono odpowiednio :
- azotu 84 mg/l
-fosforu 96 mg/l
- potasu 108 mg/l
Natomiast dla pomidora i papryki minimalna zawartość tych składników powinna wynosić :
- azot 90 mg/l
- fosfor 138 mg/l
- potas 240 mg/l
Z tego zestawienia widzisz, że już w momencie pikowania do tego podłoża składników jest za mało i nawożenie można rozpocząć od razu. W przypadku tego nawozu, o którym wspomniałeś o NPK 5:6:8 oznacza to, że do wody do podlewania musisz dodawać 2,5 ml nawozu na każdy litr wody . Twoja woda do podlewania będzie wtedy zawierać odpowiednio:
- azotu- 125 mg/l
- fosforu- 150 mg/l
- potasu- 200 mg/l
Taki skład jest mniej więcej wymagany dla podłoża do pomidorów.
Taki sposób nawożenia jest optymalny i bezpieczny.
Gosiu, to ja byłam cwańsza
i nie użyłam jej do niczego , ale była mokra ,więc otworzyłam worek , żeby wysuszyć i zobaczyłam malutkie białe robaczki, a po kilku dniach muszki. Na szczęście robiłam tą operacje w altanie na działce. Tylko teraz nie wiem co z tą ziemią zrobić , czy jak wyrzucę tą ziemię na kompost, to to paskudztwo się rozmnoży. Może najpierw zalać ją wrzątkiem
, to powinno je zabić. A w poszukiwaniu ziemii pojechałam w końcu do Gdyni, i w Tesc... udało mi się kupić ziemię do wysiewu.

Pozdrawiam , Bożenka.
dziękuję podomodro, o to mi chodziło 

-
- 100p
No widzisz Bożenko to muszę za Twoją radą pojechać do Gdyni. Z tego co się dowiedziałam ziemiórki w ogrodzie nie są tak szkodliwe jak w domu. Zastanawiam się czy jak byś wyprażyła w piekarniku tą ziemię czy by tego draństwa nie zabiło. Wychodzi na to że mieszkasz niedaleko mnie.
Pozdrawiam GOSIA
Oczywiście, że zabiłoby i dorosłe osobniki i larwy nawet otoczone bobówką.
Co ciekawe jeszcze, że ziemiórki wtedy atakują korzenie gdy podłoże jest za suche dlatego, że żywią się wilgotną materią organiczną.
Co ciekawe jeszcze, że ziemiórki wtedy atakują korzenie gdy podłoże jest za suche dlatego, że żywią się wilgotną materią organiczną.
-
- 200p
- Od: 16 cze 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Na stronie 49 wątku (13 luty)forumowicz znakomicie i prosto to wyjaśnił.adi5 pisze:Johna pisze: Powtórzę moje pytanie odnośnie tej ziemi, kiedy i w jakich dawkach zacząć nawożenie po przepikowaniu do palet i później po przesadzeniu do kubków 0,5l. Dodam że będę korzystał z nawozu Florovit do roślin kwitnących, NPK 5:6:8
Dziękuję forumowicz , wyprażę tą ziemię , wymieszam z inną i jakoś wykorzystam. Gosiu, mieszkam w Janowie. Może już w Casto.. będzie ziemia, kilka dni temu był duży wybór nasion , ale ziemii jeszcze nie było
.

Pozdrawiam , Bożenka.
-
- 100p
Niestety wczoraj byłam ale ziemi do siewu jeszcze nie ma. Jak miło na forum sąsiadkę spotkać 

Pozdrawiam GOSIA

Pozdrawiam , Bożenka.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie przemrożenie ziemi pomogło na ziemiórki, nic nie fruwa,oby tak zostało.Nawet nie wiedziałam,że mogą się hibernować.
Anulab ale czy nie będzie tak, ze jeśli one tam siedzą zahibernowane to jak przyniesiesz ziemię do ciepła to zaczną znowy zyć 

Regulamin się kłania
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ziemia z ziemiórkami już została wykorzystana do rozsad,około 2 tygodnie temu,rozsada została przepikowana do takiego przemrożonego podłoża,nic nie fruwa,na wszelki wypadek na okno przylepiłam lepy.W doniczkach czysto,podłoże z ziemiórkami zmroziłam przez kilka dni na gnat.Podłoże miałam zamiar wyrzucić na kompost,ale zaryzykowałam.W domu mam ciepło.
W tej mojej mrożonej ziemi też ziemiórek latających nie nie widzę , mogły jednak przetrwać jajeczka , czy inne formy. Słuchając rady forumowicz upiekę ją w piekarniku. Będą miały robaczki szok termiczny
.

Pozdrawiam , Bożenka.