Danusia Mój ogród cz.3
- Tacca
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 12 lut 2009, o 12:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Danusia Mój ogród cz.3
Marysiu , Elu troszkę posiałam , już zrobiłam pierwsze rozsady . Wszystko ładnie wykiełkowało i już część jest rozsadzona .
Mam pomidory St .Pierre , rosną ładnie
Berkley też ładnie rośnie , z Grecji dostałam latem jednego dojrzałego pomidora NN , wydłubałam nasiona , wysuszyłam i teraz wysiałam i one najlepiej wykiełkowały i najładniej rosną .
San Marzano kiepsko kiełkował , po pikowaniu jakoś się namyślił i teraz jest dobrze . Bakłażany wykiełkowały po kilku dniach i jutro chyba będę pikowała . Papryka Cajenne jest niezawodna , za to mam trzy odmiany dużej i już drugi raz siałam . Z pierwszego siewu tylko dwie szt wykiełkowało . Mam nadzieję że z drugiego siewu coś będzie .
Trojeści wysiałam ok 30 nasion , wykiełkowało 15 szt .Ostropest rośnie jak szalony .
Zebrałam tydzień temu nasiona Hibiskusa , kilka wysiałam na próbę , wykiełkowały wszystkie .
mam jeszcze lobelie , pora , bazylię czerwoną , bazylię zieloną , Te jeszcze czekają na pikowanie .

Iwonko , na razie nic nie robię , na razie tylko plany mam .
A to moja szklarenka

Mam pomidory St .Pierre , rosną ładnie
Berkley też ładnie rośnie , z Grecji dostałam latem jednego dojrzałego pomidora NN , wydłubałam nasiona , wysuszyłam i teraz wysiałam i one najlepiej wykiełkowały i najładniej rosną .
San Marzano kiepsko kiełkował , po pikowaniu jakoś się namyślił i teraz jest dobrze . Bakłażany wykiełkowały po kilku dniach i jutro chyba będę pikowała . Papryka Cajenne jest niezawodna , za to mam trzy odmiany dużej i już drugi raz siałam . Z pierwszego siewu tylko dwie szt wykiełkowało . Mam nadzieję że z drugiego siewu coś będzie .
Trojeści wysiałam ok 30 nasion , wykiełkowało 15 szt .Ostropest rośnie jak szalony .
Zebrałam tydzień temu nasiona Hibiskusa , kilka wysiałam na próbę , wykiełkowały wszystkie .
mam jeszcze lobelie , pora , bazylię czerwoną , bazylię zieloną , Te jeszcze czekają na pikowanie .

Iwonko , na razie nic nie robię , na razie tylko plany mam .
A to moja szklarenka

Danusiu
imponujące wysiewy.
- TerDob

- Od: 13 sty 2008, o 17:06
Danusiu ale piękne wysiewy
nie za wcześnie ???
Szklarenka super - jakie ma rozmiary ??? moja chyba większa albo mi się tylko wydaje
Pozdrawiam

Szklarenka super - jakie ma rozmiary ??? moja chyba większa albo mi się tylko wydaje
Pozdrawiam
- Tacca

- Kontakt:
Aniu ,mam12 skrzyń do obsadzenia , będą w nich rosły pomidory, papryki ( jeżeli wykiełkują ) bakłażany , sałata lodowa , fasola tyczna i ogórki . reszta na rabaty .
Tereniu moja szklarnia zdecydowanie mniejsza od Twojej , mam ją z przeznaczeniem na rozsady , potem coś tam wsadzę co lubi ciepełko , na dużą nie mam miejsca i z zastosowaniem też był by problem . Dostałam prezent to postawiłam ale jeszcze nie wiem czy się cieszę , na razie ziemia przekopana . Zastanawiam się kiedy będę mogła pikowane pomidory do niej przenieść . Na stojaku w domy mają ciepło , ale światła troszkę za mało .
Tereniu może z tymi wysiewami troszkę się pospieszyłam , ale łapki swędziały . Na razie siewki pikowałam do niskich doniczek , jak podrosną muszę przesadzić do wysokich , to je troszkę powstrzyma przed wybieganiem .
Tereniu moja szklarnia zdecydowanie mniejsza od Twojej , mam ją z przeznaczeniem na rozsady , potem coś tam wsadzę co lubi ciepełko , na dużą nie mam miejsca i z zastosowaniem też był by problem . Dostałam prezent to postawiłam ale jeszcze nie wiem czy się cieszę , na razie ziemia przekopana . Zastanawiam się kiedy będę mogła pikowane pomidory do niej przenieść . Na stojaku w domy mają ciepło , ale światła troszkę za mało .
Tereniu może z tymi wysiewami troszkę się pospieszyłam , ale łapki swędziały . Na razie siewki pikowałam do niskich doniczek , jak podrosną muszę przesadzić do wysokich , to je troszkę powstrzyma przed wybieganiem .
- AGNESS

- Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Danusiu Twoje wysiewy już pięknie powschodziły .... ciekawa jestem tego greckiego pomidorka, będę czekała na relację jak się udał 
- bwoj54

- Od: 8 wrz 2012, o 08:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Danusiu!...wysiewy
Pozdrawiam cieplutko!
Jutro wykończę na tip top swoje wytwory...

Jutro wykończę na tip top swoje wytwory...
"Ogród jest nie tylko rozkoszą dla oka, ale i ukojeniem dla duszy "(...) Pozdrawiam! Bogusia
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
Mój ogród na fotografii cz.10 Moje wątki
- Andzia84
- 1000p

- Od: 23 sty 2014, o 15:51
Danusiu, żeby tak siać jak Ty to trzeba mieć samozaparcie
I to podwójne pikowanie
Super
Ja mam na parapetach ostróżki, szałwię omszoną, pomidorki koktailowe, papryczkę piripiri, kocimiętkę, tawułki arendsa, poziomki, sadźca, ostrogowca i łubin - i już stwierdziłam ze w przyszłym roku wszystko będę siała w ziemię bo za bardzo chucham i dmucham, podlewam te moje siewki i szałwia już prawie cała padła od tej mojej troski
A szklarenkę masz wspaniałą. Widziałam ostatnio taka niedużą w Juli za 69 zł. W sam raz na siewki. Tylko siłą woli i wymownym spojrzeniem mojego M powstrzymałam się od zakupu 
Zbudowałam dom, urodziłam syna, czas posadzić drzewo 
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
Gdzieś tam na końcu świata...mój raczkujący ogródek
Gdzieś tam na końcu świata cz.2
- wielkakulka

- Od: 5 wrz 2012, o 12:25
A ja dopiero rozpoczynam powazne siewy...
- iwona0042

- Od: 15 lis 2011, o 10:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajna ta szklarenka, ale mi się marzy taka 
- MariaWy
- 1000p

- Od: 3 lip 2011, o 22:12
Danusiu zasiewy imponujące , szklarenka , moje marzenie . 
- ElleBelle
- Przyjaciel Forum - Ś.P.

- Od: 5 paź 2009, o 15:36
Ale nasiałaś
Ja na razie tylko pelargonie i kobee a reszta czeka ale Ty widzę że nie czekasz i fajnie że Ci wszystko wzeszło 
Pozdrawiam, Ela
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
...mój azyl w środku miasta...
Kwiaty Eli- w ogrodzie i nie tylko cz. 7- Kolejna Wiosna...
- Tacca

- Kontakt:
Przyszłam z pracy , a tu tyle odwiedzających , jak miło . Nie nadążam już , chyba się bardzo starzeję . Zaglądałam do każdej z Was ale już sił nie mam pisać . Jutro od rana do wieczora w pracy . Towar wiosenny zaczyna masowo przyjeżdżać , ciężkie czasy nadchodzą . Siewki ładnie rosną i chyba się cieszą że mam mało czasu bo bym je pewnie zagłaskała . Jeszcze ze dwa dni i bakłażany będą gotowe do pikowania , ale papryka uparta , nie wiem czy wykiełkuje . Na początku lutego pozbierałam jagody Pernethi , wysuszyłam przez kilka dni i wysiałam , no i mam kilka maciupkich sadzonek . Wykiełkowała mi też Papaja . Owoc zjadłam a nasiona wsadziłam od razu do torfu , po 4 dniach wykiełkowały , tylko nic nie wiem o uprawie .
- DuczekiOsia
- 1000p

- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Kontakt:
Danusiu jak ja Ci tej szklarni zazdroszczę
fajowo tak już możesz działać w szklarce i wszystko rośnie wspaniale
dawno mnie u Ciebie nie było 
- Tacca

- Kontakt:
Lodziu oj dawno , dawno j ja Ciebie jakoś odnaleźć nie umiałam . Zaraz muszę popatrzeć co u Was słychać . Szklarnia to za dużo powiedziane , jest malutka , przyda się od rozsad pomidorowych , wcześnie wysiałam , może w szklarni nie będą wybiegać . Potem i tak idą do skrzynek . Stojak duży a robi się ciasny . W szklarni wstawiłam mały stojak , to może troszkę rozsad się pomieści .
Czekam na paprykę , jakoś drugi raz siałam i nie chce kiełkować , nasiona z ubiegłego roku . Pikantna już pikowana a słodka jeszcze nie wykiełkowała. Wczoraj rozkroiłam czerwoną do sałatki , nasiona na wacik wysypałam i dziś widzę pierwsze kiełki . Tylko czy ona da radę pod chmurką , bez okrycia?
Ostropest dostaje trzecie liście , troszkę za wcześnie posiałam , chyba wsadzę na grządkę i w razie czego okryję .Awaryjnie mam jeszcze jedną paczkę .
Czekam na paprykę , jakoś drugi raz siałam i nie chce kiełkować , nasiona z ubiegłego roku . Pikantna już pikowana a słodka jeszcze nie wykiełkowała. Wczoraj rozkroiłam czerwoną do sałatki , nasiona na wacik wysypałam i dziś widzę pierwsze kiełki . Tylko czy ona da radę pod chmurką , bez okrycia?
Ostropest dostaje trzecie liście , troszkę za wcześnie posiałam , chyba wsadzę na grządkę i w razie czego okryję .Awaryjnie mam jeszcze jedną paczkę .