Borówka amerykańska - 4 cz
Re: Borówka amerykańska - 4 cz
Dzięki za info tak wlasnie uczynie
- seedkris
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2009, o 11:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dziś skoczyłem przycinanie krzewów. Pąki są nabrzmiałe.
Pozdrawiam z Podlasia seedkris
-
- 500p
- Od: 28 lip 2013, o 12:19
|A ja na nikogo się nie oglądam i na nic nie czekając ,przesadziłem 10szt. borówek ,w nowe, przygotowane
w ubiegłym roku podłoże. U mnie rozwijają się juz liście i widać zielone.Prognoza na 16 dni nie przewiduje ujemnych temp. nawet w nocy.W razie czego mam dużą ilość trocin obok ,więc obsypię krzaki.
Zima bardzo dziwna i trudno przewidzieć ,co będzie dalej.W ubiegłym roku 1 kwietnia nasypało 20cm śniegu
u mnie
,a w tym nie było prawie nic śniegu.
Ja wstępnie przyciąłem krzaki już jesienią.Teraz daję im spokój,niech przyjdą do siebie w nowej kwaterze.
Czy zaowocują latem?
w ubiegłym roku podłoże. U mnie rozwijają się juz liście i widać zielone.Prognoza na 16 dni nie przewiduje ujemnych temp. nawet w nocy.W razie czego mam dużą ilość trocin obok ,więc obsypię krzaki.
Zima bardzo dziwna i trudno przewidzieć ,co będzie dalej.W ubiegłym roku 1 kwietnia nasypało 20cm śniegu
u mnie

Ja wstępnie przyciąłem krzaki już jesienią.Teraz daję im spokój,niech przyjdą do siebie w nowej kwaterze.
Czy zaowocują latem?
-
- Od: 21 lis 2012, o 18:13
Piszesz że masz juz zielone listki ?
W jakim regionie kraju ?
W jakim regionie kraju ?
-
- 500p
Nie napisałem,że mam zielone listki,ale ,że już się otwierają paki liściowe i widać zielone.Tak jest na dwóch krzakach,ale niestety nie wiem jaka to odmiana,dlatego pospieszyłem się tak z tym przesadzaniem.
Region-Śląsk.
Region-Śląsk.
Bylem dzisiaj na inspekcji borowek i rowniez na niektorych krzakach paki juz nabrzmiale zaczynaja pekac.
Wiec chyba juz pwooli zblizamy sie do odpowiedniej pory ciecia. Z pogoda ciezko przewidziec, kto wie czy nawet w maju nie bedzie przymrozkow
Wiec chyba juz pwooli zblizamy sie do odpowiedniej pory ciecia. Z pogoda ciezko przewidziec, kto wie czy nawet w maju nie bedzie przymrozkow
-
- 100p
- Od: 18 maja 2012, o 19:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Byłam doglądać swoich borówek i j.kamczackich. I mam skrócone pędy przez jakąś zwierzynę, zostało 20cm nad ziemią. Całe szczęście że ucierpiała tylko jedna jagoda i jedna borówka, no i malina i aronia po krzaczku.
No i borowka przycieta, trzeba bedzie jeszzcze dosadzic nowych. Kiedy zaczynacie start z nawozeniem?
-
- 500p
W fazie pękania pąka,bo taki stan u mnie wystepuje nawiozłem dzisiaj YaraMilaComplex i siarczanem amonu
dawkami 150 i 100kg/ha
Czy to słuszna decyzja zobaczymy z tym terminem.Raczej trzeba dokładnie przyglądnąć się krzakom i sprawdzić pogodę chociaz na 16 dni w swoim rejonie. U mnie od wtorku w dzień temp. dwucyfrowe i słoneczne dni.
dawkami 150 i 100kg/ha
Czy to słuszna decyzja zobaczymy z tym terminem.Raczej trzeba dokładnie przyglądnąć się krzakom i sprawdzić pogodę chociaz na 16 dni w swoim rejonie. U mnie od wtorku w dzień temp. dwucyfrowe i słoneczne dni.
- kanclerz
- 500p
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
Siarczanem amonu pobudziłeś je do życia,oby zima nie wróciła 

- whitedame
- Od: 17 lut 2012, o 16:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A ja w czwartek (było pięknie) jak co roku o tym czasie rozsypałam mocznik.

Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty Frank Zappa
- grazka100
- 500p
- Od: 25 paź 2010, o 10:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
U mnie też pękają pąki liściowe, ale w nocy -4 zapowiadają. Nic nie działam. Niech się natura opiekuje borówką na razie sama . 

Cześć Cewe..mam pytanie. Porządkując garaż znalazłem Insol pH, obejrzałem go, poczytałem i teraz mam dylemat bo zamierzałem użyć na początku sezonu wyłącznie siarczanu amonu .....cewe pisze:W fazie pękania pąka,bo taki stan u mnie wystepuje nawiozłem dzisiaj YaraMilaComplex i siarczanem amonu
dawkami 150 i 100kg/ha
-
- 500p
Ja tu nie jestem fachowcem od borówek.Teraz dałem trochę ciała z tym nawożeniem,bo pogoda może być różna,ale u mnie nie przewiduje się przymrozków,a poza tym wsadzałem borówki w nowe podłoże ,które potrzebuje mikroelementów,a siarczan dawałem na górę na trociny,które wykorzystałem na ściółkę,aby nie "wytargały" mi azotu z podłoża.
Edicool - fachman w tej branży pisał,że nie ma to znaczenia.Ja jak wykończę siarczan też przejdę na Insol,bo łatwiej się rozpuszcza w wodzie. Insol chyba 0,2% w zalezności jakie masz pH,a siarczanu około łyżki na 10 litrów co 2 tygodnie
od kwietnia do końca czerwca.
I tyle w temacie ,jakby powiedział Edi
Edicool - fachman w tej branży pisał,że nie ma to znaczenia.Ja jak wykończę siarczan też przejdę na Insol,bo łatwiej się rozpuszcza w wodzie. Insol chyba 0,2% w zalezności jakie masz pH,a siarczanu około łyżki na 10 litrów co 2 tygodnie
od kwietnia do końca czerwca.
I tyle w temacie ,jakby powiedział Edi

Podpowiedźcie do kiedy można robić cięcie prześwietlające?