Ale,ale...
To ,ze było opisane pisakiem na doniczce,że jest ...Hansueli Isler o niczym nie świadczy.
Równie dobrze można napisać "czerwony kapturek'
Znane są "numery" dowolne nadawania nazw,wprowadzania tak oznakowanych storczyków na aukcje itp.Jest to celowy zabieg wprowadzania w błąd .Z nazwą łatwiej sprzedać
Również...nie jest naszym zamiarem by tworzyć w sekcji sztuczne spory w zakresie identyfikacji .Polegając na ustalaniu podobieństwa wg zdjęcia.
Tego sie nie robi.I tyle.
Powtarzam po wielokroć na forum...-
nie ma metki hodowcy/producenta więc nie ma nazwy.
Ze swej strony mogę tylko przypuszczać ,ze ta krzyżówka nie występuje już w handlu; nie spotkałam jej od dłuższego czasu.Ja miałam ją w 2003-2004r.
/zdjęcie postaram się wkleić tez dla porównania/
Obecnie...są inne kombinacje mieszańców w dawnej grupie "oncidiowatych" hybryd międzyrodzajowych .
Do niej należy również Wilsonara;występująca dzisiaj w handlu.
Obydwa storczyki wg nazw/Odontocidium i Wilsonara / należą do jednej grupy handlowej cambria ...i tyle, i kropka
A wymagania znajdują sie tutaj--->
zakładka po prawej cambria
Lubię ten cytat kolegi...i polecam wszystkim......
To , że storczyk wyglądający jak określony gatunek czy odmianę nie świadczy o tym,ze nim jest .
Nigdy nie ma pewności, czy producent nie skrzyżował podobnej rośliny jeszcze z czymś innym (na przykład w celu ominięcia opłat licencyjnych).
Kończąc, proszę o nie wywoływanie sztucznych sporów w sprawie identyfikacji i tak kategorycznych stwierdzeń jak tu:
Borg pisze:Opis był prawidłowy, to jest Odontoglossum Hansueli Isler. I zgadza się, nie pachnie.
-nawet gdyby Borg

sam opisał na doniczce, a identyfikacji dokonał z podobieństwa zdjęć
to i tak nijak się ma do prawdy... i zasad identyfikacji'
-ehhh....do dyskusji nawet w takim temacie ,potrzeba więcej mieć praktyki i wiedzy i wyczucia....
Takie "przepychanki "spowodują to ,ze w ogóle identyfikacją nie będziemy się zajmować w sekcji..
Na polemiki nie ma czasu, ani też potrzeby udowadniać" kto ma więcej racji lub jej nie ma.".
Dyskusję /dla tego zapytania Bianki/ uważam za zamkniętą.
Pozdrawiam,

zidentyfikowana JOVANKA.