Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Moje także. Najpierw myślałam, że może miały zbyt sucho, ale teraz ciągle pada. Gdzieś słyszałam, że to wina odmiany. Ja wysiałam Kronos Skierniewicki.
A może przyczyna tkwi w czymś innym?
Pozdrawiam Dorota
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
wiesiam
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 31 lip 2008, o 10:50

Post »

Chyba to nie wina odmiany,bo mam wysiane dwie różne odmiany.
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

goryczka siedzi sobie w czubkach ogórków, trzeba je obcinać. Podobno są już odmiany bez goryczki.i
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

O ogórkach przeczytaj m.in. http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... g%F3rk%F3w
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 52&start=0
Co do pomidorów to polecam http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... &t=choroby
Jak możesz daj zdjęcia liści pomidorów i ogórków.
Czy takie są owoce? http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz ... pis&id=315 - alternarioza pomidora lub http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... cho%B3kowa - zgnilizna wierzchołkowa.
Pozdrawiam Andrzej.
rosita
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 17 wrz 2007, o 16:29

Post »

od ładnych paru lat choduję pod folią kilka sadzonek ogórków szklarniowych oraz pomidory. Po raz pierwszy zdarzyło nam się, że liście ogórka w ciągu jednej nocy zaczęły schnąć oraz pojawiły się duże brązowawe plamy (całe liście się zwijały i uschły :cry: ). Owoce, które zaczęły rosnąć zwiotczały :( i wszystko zaczęło schnąć. Wyrwaliśmy wszystkie ogórki z obowy przed tym, że może to się przenieść na pomidory (biorąc pod uwagę to, że właśnie niektóre krzewy z pomidorami zaczęły mieć też takie brązowe plamy na liściach).
Jeżeli ktoś ma pomysł co to mogło być proszę napiszcie jak sobie z takim "czymś" radzić - może się przydać na przyszłość :) w tym roku ogórków więcej nie będzie :x za to pomidorki jeszcze są :!:

aha i jeszcze jedno - czy oprócz oberwania "zbrązowiałych" liści pomidorów powinnam coś z nimi zrobić (czymś zabezpieczyć zeby się i one nie "rozchorowały") :?:

Dzięki z góry za wszelkie sugestie :)
Erazm
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sie 2005, o 13:10

Post »

Czytałaś temat http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=242 o chorobach ogórków? Bez zdjęć trudno postawić diagnozę.
Masz wiadomość na PW w sprawie pomidorów.
Pozdrawiam Andrzej.
Awatar użytkownika
maryann
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 wrz 2007, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pomidory sadź jak najdalej od ziemniaków, a ogórki jak najdalej od jednych i drugich.
Każdy potrzebuje prawdy. Wielu, o ironio, tak bardzo, że zamiast jej poszukać- prawdą nazywają kłamstwo!
zdzislaw
50p
50p
Od: 8 kwie 2007, o 21:24

Choroby pomidorów i ogórków

Post »

maryann pisze:Pomidory sadź jak najdalej od ziemniaków, a ogórki jak najdalej od jednych i drugich.
W tym roku posadziłem pomidory, ogórki i ziemniaki obok siebie, dlatego w tej chwili nie mam
już ziemniaków i ogórków, które poschły, a pomidory które pozostały to są chore.
W przyszłym roku muszę to inaczej rozplanować i dać więcej oprysków przeciw chorobom grzybowym. Pozdrawiam Zdzisław
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Dzięki dobrzy ludzie:)) jednak będę miała swoje pierwsze ogóreczki.
Pozdrawiam wszystkich cieplutko :lol:

Obrazek
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Właśnie pomyślałam, czy ruszyły ogórki u Ciebie czy nie? cieszę się, że wszystko OK.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ruszyły piknie :D pszczółki zrobiły swoje i jutro pierwszy zbiór na małosolne. Wiem, że w Polsce juz jest prawie po ogórkach a u mnie dopiero pierwsze......ale zapowiadaja ocieplenie na najbizsze dni, ma byc ponad 20 stopni więc moze będa szybciutko następne i pomidorki zaczna się czerwienic
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i niestety po ponad 2 tygodniach zbiorów ( mam kilkanascie słoikow :D ) coś niedobrego dzieje sie znowu z moimi ogóreczkami. Liście od spodu usychają ( te na bierząco obrywam), ale niestety ogórki znowu wygladaja na niezapylone (te malutkie), ale niestety te które mają po 5-6 cm tez pokrywają sie jakims nalotem i jakby gniły(niektóre są żółte a niekóre ciemno zielone z brązowym nalotem),na kilku wyrośniętych też na czubku są takie zmiany. Chciałam pooglądać sobie zdjecia chorób ogórków na stronce *bejo*, niestety zdjęć juz nie ma, a tak jak juz pisałam są to moje pierwsze ogórki i nic nie wiem na ten temat.Czy przyczyna może byc za niska temperatura? Niestety u nas noce już są bardzo chłodne i włokninka chyba już ich nie ochrania odpowiednio, w dzień tez już upałów nie ma. Przywiozłam z Polski preparat Dithane NeoTec75WG, ponoc na zarazę i inne choróbska i zastanawiam sie czy zrobić oprysk. Dotychczas nie stosowałam zadnej chemii, tylko za radą Erazma pryskałam mlekiem.
Bardzo prosze o Wasze cenne porady
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nikt mi nie pomoże? :( U nas już jesien na całego.....może to koniec ogóreczków.....
pozdrawiam Beata
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Rybko, to już koniec ogórków. Poszukaj przez google - "choroby:ogórek", powinnaś trafić na taki plik 'Spójnia-choroby: ogórek". Są tam opisane rózne choroby, ich objawy i czym toto opryskiwać, może dopasujesz objawy na Twoich ogórkach to któregoś z opisów. Jest tam trochę czytania. Pozdrawiam
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W przyszłym roku będziesz już doświadczoną ogrodniczką, a ponieważ u was jest krótkie lato i krótki okres zbioru, to posiej sobie ogórki na większej grządce i może trochę grubszą włókninę na początek.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”