Aneczka 57

Zdjęcia naszych ogrodów.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 1 kwie 2010, o 23:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Aneczka 57

Post »

Witam, mam 23 lata i mam swój kawałek ogródka przy domu (rodzice nie mają czasu się nim zająć, siostra nie lubi więc zajmuję się tym ja) patrząc na ten ogródek co roku go jakoś przerabiam przekopuję i zmieniam cokolwiek..
Przed chwilą zrobiłam poniższe zdjęcia, znów zastanawiając się co zrobić (małym nakładem pieniężnym) i nie mam pomysłu może ktoś ma jakiś pomysł patrząc na te zdjęcia?
Dodam że ziemia jest sucha i latem, jakoś do 14:00 świeci mi na roślinki słońce gdzieniegdzie jest zacienione, dopiero po południu robi się cień. Pozdrawiam.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
zeberka4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 17:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aneczka 57

Post »

Według mnie już wygląda to fajnie, potrzebujesz roślin na słońce :)
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

tak mój kawałek ziemi wygląda z góry:
Obrazek

i w innych latach
Obrazek

Obrazek

nie znam się za bardzo na roślinach (właściwie w ogóle sie nie znam, ale czas spędzony w tym oczku sprawia mi przyjemność) dlatego proszę Was o pomoc jakie rośliny przeżyły by w moim oczku?
Awatar użytkownika
kajko278
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 17:32

Post »

Witaj Aniu :wit Fajnie że jesteś z nami :tan i lubisz grzebać w ziemi. Moim zdaniem twój ogródek już wygląda SUPER i jeżeli potrzebujesz roślin za niewielkie pieniądze to powinnaś spróbować trochę poeksperymentować z sianiem. Same plusy takiego zadania- masz dużo roślinek za małe pieniądze i zawsze masz świadomość że wyhodowałaś je sama ;:215. Życzę powodzenia :D
Awatar użytkownika
Sylwia85
1000p
1000p
Od: 24 lut 2013, o 16:57

Post »

Witaj, bardzo fajny ogródek. Czy w tym oczu masz jakieś rybki. Jakie roślinki lubisz?
Awatar użytkownika
Kasiula17
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lis 2013, o 22:22

Post »

Mały skrawek a tak już pięknie zrobiony. ;:138
Sporo jest roślin na Twoją ziemie tylko co byś chciała bo jest ich bardzo dużo.Może poszukaj sobie i pytać czy dadzą rady.A czy masz możliwość podlewania w letnie upały...
Funkie w bardziej zacienione miejsca by były idealne. ;:138 ;:138
Pozdrawiam Kasia.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Witaj, fajny masz ogródek. Ziemia jest sucha, ale skoro tam mieszkasz to przecież można dbać o podlewanie. Nie muszą to być koniecznie rośliny wytrwałe. Napisz może co lubisz. Czy są to jakieś wrzosowate, czy może róże. Czy np chciałabyś żeby były żywe kolory a może żeby dominowała zieleń. Postaramy się coś podpowiedzieć.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

To ostatnie zdjęcie skalniaka jest aktualne tak on wygląda na dzień dzisiejszy, co roku mam w tyle oczka paprocie. z przodu mam krzak (wyczytałam że nazywa się on Krzewuszka cudowna ( łac. Weigela ang. Weigela).
W oczku miałam kiedyś rybki ale jest ono za małe i w zimę mi zamarzły.. poza tym nie chcę już rybek i w tym roku tata podłączy mi fontanne. (Juz kupiłam także będzie na pewno)
Wczoraj zauważyłam że gdzieniegdzie wysiały mi się same niezapominajki.. te ze żwirku będę musiała usunąc a resztę zostawię.
Na stałe w oczku mam również 4 róże oraz 2 krzaczki. W zeszłym roku posadziłam goździki (są one chyba 2-letnie, także w tym roku jeszcze będą) mam goździka brodatego, jest on strasznie wyskoki i pięknie mi zakwitł ma rożowo.
Myślałam żeby posadzić więcej wrzosów i wrzośców, co o tym myślicie.
Mój ogród jest dość niski, chciałabym też zrobić różne poziomy i myślałam żeby dać jakąs pergole czy będzie mi pasować?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pergola - super pomysł. Do oczka poleciłabym Ci lilie, ale chyba jest za małe. Są inne niskie i niewielkie roślinki do oczka. Chciałabyś coś tam umiejscowić? Ja ogólnie bym Twój ogród trochę ubarwiła. Może jakieś żółte tuje albo tawuła np. Golden Princess? Może magnolia? Ładnie wpasowałaby się tam jakaś hortensja ale ona jest wymagająca. Może jakieś powojniki. Floksy? Albo liliowce? Masz dużo kamienia, więc można rośliny skalniakowe sadzić. Np. goździki, albo karmnik ościsty. Tworzyłby piękne jasnozielone kępy. Tam koło altany masz wysokiego chyba jałowca. Wydaje mi się że on jest już chory i będziesz musiała pomyśleć o wycięciu go. Możesz brzeg ogrodzenia obsadzić jakimiś tujami zielonymi a z przodu dla zaakcentowania coś żółtego. Np taki przekładany żywopłot z tawuły i berberysa czerwonego. Z tym że berberys czerwony to w większych ilościach będzie droższą sprawą.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję za rady, podoba mi się berberys z tawułą, na pewno o tym pomyślę :) Jałowiec został usunięty w zeszłym roku.
Chciałabym żeby były bardziej zróżnicowane poziomy, ponieważ ten ogródek jest berdzo płaski. Jakie rosliny, krzewy mogłabym posadzić? Chodziłoby mi o krzewy np. na pniu.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na pniu np trzmielina żółta, bez np Syringa Sensation, wierzba Hakuro, migdałek, kosodrzewina. Jedynie róż na pniu absolutnie nie polecam.

-- 25 lut 2014, o 11:53 --

Mogłyby też być jakieś żwytoniki formowane np w bonsai. Ja kupiłam w zeszłym sezonie większe tuje szmaragd i zrobilam z nich spiralkę. Nie miałam o tym zielonego pojęcia i wszystko robiłam na podstawie książki. Jakbyś była zainteresowana to mogę przeskanować stronę z książki.
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pisałaś że chciałabyś coś z wrzosów i wrzośców. To też jest fajny pomysł. Kiedyś się tym interesowałam bo stwierdziłam że skoro mam działkę pod lasem to będą idealnie rosły. Niestety nie udało się. Mogę Ci podsunąć kilka odmian:
Z białych: Alba Plena - krzaczasty do 30 cm. Kwitnie od sierpnia do października.
Kinlochruell - krzaczasty 20-25 cm kwitnie od sierpnia do września.
My Dream - rozłożysty, do 50 cm. Kwitnie od sierpnia do października.
White Coral - zwarty 25-40 cm kwitnie od sierpnia do września.
Whiste Star- 45-50 cm kwitnie od września do października.
Z różowych :
Annemarie - szeroki, wyprostowany, 40-50 cm. Kwitnie od września do października.
Elsie Purnelli - rozgałęziona, 30-40 cm, kwitnie od września do października.
Peter Sparkes - rozłożysty 30 cm, kwitnie od września do października.
Schurig's sensation - 50 cm, kwitnie od września do października.
Z czerwonych :
Dark Beauty- zwarty, 25- 30 cm kwitnie od sierpnia do października,
Red Star- zwarty, 40 cm, kwitnie od września do października.
Z fioletowych :
Tib- 30-40 cm kwitnie od lipca do września.
Jeśli chodzi o rośliny do oczka o których mówiłam to z takich mniejszych : Czermień błotna, Kaczeniec błotny , Hiacynt wodny.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

W takim razie dziekuje Ci bardzo mi pomogłaś z tymi roślinami i krzewami:)
a co myślisz o kupowaniu roślin na allegro lub w sklepach internetowych? Może polecasz jakiegoś użytkownika lub sklep w sieci?
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Bardzo często korzystam z alllegrooo. Mimo iż mieszkam w dużym mieście to ogrodniczych u mnie nie za wiele. Teraz też zamówiłam rośliny które przyjdą wiosną już na all. Jeśli chodzi np. o róże to sklep internetowy Floribunda. Nie mam ulubionych sprzedających. Zazwyczaj kieruję się komentarzami. Zależy co byś chciała kupić. Bo mamy tu na forum kilka osób które sprzedają różne rośliny.
Aneczka 57
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Właśnie troche sprzątnęłam ogródek i czy z moim goździkiem jest coś nie tak? Może mieć takie plamy po zimie czy coś mu jest?

Obrazek

Tutaj strzałkami zaznaczyłam miejsca które muszę jakos zagospodarowac.. może tu po lewej na zdjęciu była by dobra ta wierzba Hakuro i jakieś berberysy co myślisz?
A na drugie miejsce mysłałam o różnych krzakach.. nie mam pojęcia.. Tam jest trochę wiecej cienia.

Obrazek

Proszę wstawiaj zmniejszone fotki. Poprawiłam. /Iwona
Sprzedaż, wymiana roślin tylko w sekcji ofert forumowiczów.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”